Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de inteligent pe cât se crede. Un singur cuvânt îl poate da de gol

 

Efectul Dunning-Kruger se referă la acel tip de interacţiune descrisă de psihologii David Dunning şi Justing Kruger drept o caracteristică a acelor oameni care se cred mai deştepţi şi mai capabili decât sunt.

Dunning, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan spune: „Dacă eşti incompetent, nu îţi poţi da seama că eşti incompetent… abilităţile de care ai nevoie pentru a produce răspunsul corect sunt aceleaşi de care ai nevoie ca să recunoşti acest răspuns”.

După cum spunea şi Bertrand Russel, „Unul dintre aspectele dureroase ale vremurilor noastre este că cei care simt certitudinile sunt proşti, iar cei cu imaginaţie şi capacitate de înţelegere sunt plini de îndoieli şi sunt indecişi”.

Oamenii cu abilităţi ridicate tind să subestimeze cât de buni sunt. Ei au tendinţa să îşi subevalueze competenţele şi, în acelaşi timp, presupun că sarcinile care lor le sunt uşor de făcut, sunt la fel de uşor de făcut şi pentru restul oamenilor.

Fiecare dintre noi cunoaştem persoane care se poziţionează într-un anumit fel faţă de o situaţie şi proclamă aspectele pe care le cred ei drept adevăruri absolute, în timp ce ignoră cu totul puncte de vedere diferite. Ei ştiu că au dreptate – şi vor ca şi tu să conştientizezi că ei au dreptate. Acest comportament nu este însă o dovadă a inteligenţei, ci un semnal clasic de D-K.

După cum spunea Jeff Bezos, „Cei mai inteligenţi dintre oameni îşi revizuiesc mereu înţelegerea, reconsideră o problemă pe care credeau că au rezolvat-o deja. Sunt deschişi la noi puncte de vedere, la noi idei, informaţii, contradicţii şi îşi supun provocărilor propria gândire”.

Aceasta se petrece fiindcă înţelepciunea nu se leagă de certitudini. Înţelepciunea înseamnă să ştii că deși ştii multe, există de asemenea mult mai multe aspecte pe care nu le cunoşti.

Astfel, este important să nu vă fie teamă să greşiţi. Să nu vă fie teamă să spuneţi că nu aveţi toate răspunsurile sau să spuneţi „cred” în loc de „ştiu”.

Citiți și:

Vulnerabilitatea profesionistului: sindromul impostorului

6 obiceiuri pesimiste, nefaste ce este necesar sa fie neîntârziat date la o parte din viața ta

 

yogaesoteric
15 iulie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More