Google se alătură industriei farmaceutice. Un motiv pentru care nu mai apar rezultatele la căutările anti-vaccin

 

Legăturile înfloritoare cu Big Pharma ale companiei Google au fost expuse odată cu dezvăluirea noii sale divizii farmaceutice, ce se petrece să fie condusă de fostul director al afacerii globale de vaccinuri a GlaxoSmithKline. Aşa cum au avertizat jurnaliștii Progressive Radio Network, dr. Gary Null și Richard Gale, „Google în ziua de azi nu mai este numai o unealtă pentru promovarea agendei farmaceutice, ci și o companie farmaceutică în sine”.

Google este mult mai mult decât un simplu motor de căutare

În 2015, co-fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, au decis că gigantul în care Google s-a transformat ar urma să beneficieze de o reorganizare drastică. Prin urmare, și-au scindat „afacerile de bază de pe Internet” în proiecte separate precum X Lab sau proiectul de extindere a vieți Calico. În cadrul Google, aceste companii secundare au fost grupate sub umbrela unei noi corporații numite Alphabet.

Rezultatul este că acum Alphabet deține Google, deși jucătorii-cheie nu s-au schimbat. Page și Bin dețin funcțiile de director general și respectiv președinte al Alphabet, în timp ce fostul director de produse Sundar Pichai este acum noul director general al Google.

Divizia inițială și-a păstrat toate entitățile de pe Internet sub aripa Google, sub o parte a umbrelei Alphabet. Acestea includ Google Maps, YouTube, Chrome și Android. Google a rămas cea mai mare și cea mai robustă din punct de vedere financiar dintre toate companiile Alphabet.

Alte companii semi-independente sub numele Alphabet includ o gamă largă de companii axate pe o gamă vastă de domenii precum cercetări biomedicale sau științifice, investiții, aplicații „smart home”, drone și infrastructură urbană.

Multiplele fațete ale Alphabet/Google

Pe măsură ce „s-a așezat praful” pe Alphabet/Google, un număr de nou create companii independente sau semi-independente au ieșit la suprafață. Deși încasările Google au continuat să domine, ajungând la 110,9 miliarde de dolari, încasările de la alte companii au însumat 1,2 miliarde. Cu pierderile raportate ajungând la 3,4 miliarde, acestea încă nu erau profitabile, dar se aflau în creștere, situându-se mai sus comparativ cu pierderile de 4,6 miliarde din 2016.

Aceste companii includ X Lab (cercetare și noi idei), G și CapitalG (fonduri de investiție), Sidewalk Labs (axându-se pe inovații urbane), Nest (dispozitive smarthome), Chronicle (cyber-securitate), Waymo (autovehicule autonome), Access (inovații de furnizare de internet), Jigsaw (tehnologie și geopolitică), Deep Mind (inteligență artificială), Verily (servicii medicale) și Calico (biotehnologie și extindere a vieții).

X Lab, sau cum se mai numește, Moonshot Factory, este o companie de cercetare și dezvoltare având scopul, în propriile cuvinte, de a crea „noi tehnologii radicale pentru a rezolva unele dintre cele mai dificile probleme ale lumii”.
Unele dintre proiectele lor includ mașini autonome, drone de livrare, stocare de energie din surse regenerabile, inteligență artificială și învățarea automată, printre multe altele. X deservește scopul unui laborator de incubare pentru idei avangardiste, ce odată dezvoltate, pot fi întrerupte sau pot deveni entități independente.

Legăturile farmaceutice ale Verily

Verily Life Sciences este una dintre ideile Alphabet lansate la un statut independent. Concepută inițial drept o serie de proiecte explorând utilizarea tehnologiilor precum miniaturizarea și învățarea automată pentru a elabora dispozitive portabile cum sunt lentilele inteligente, Verily a intrat în parteneriat cu un număr de companii farmaceutice ce dezvoltă vaccinuri pentru anumite proiecte, precum lentile inteligente cu Alcon (o filială a Novartis), roboți chirurgicali cu Johnson & Johnson, identificarea și intervenția timpurie în cazul bolilor cronice cu Merck Sharp & Dohme, și tratamentul diabetului cu Sanofi.

Verily se află în parteneriat cu Gilead cu scopul de a analiza sistemul imunitar pentru a clarifica mecanismele biologice ale bolilor autoimune, și cu Verve Therapeutics pentru dezvoltarea nanoparticulelor. De asemenea, Verily se află în parteneriat cu GlaxoSmithKline, cel mai mare producător de vaccinuri la nivel mondial, pentru dezvoltarea medicinei bioelectronice.

Odată cu crearea Galvani Bioelectronics în colaborare cu GlaxoSmithKline, Verily deține acum propria companie farmaceutică ce lucrează pentru „cercetarea, dezvoltarea și comercializarea medicinei bioelectronice”, ce urmărește tratarea bolilor utilizând dispozitive implantabile miniaturizate.

Un alt proiect al Verily este dezvoltarea „tehnicii insectelor sterile” cu scopul de a manipula populațiile de țânțari prin eliberarea de masculi sterili pentru a reduce populațiile de insecte purtătoare de boli precum Dengue, Zika, chikungunya și febra galbenă.

Compania a intrat în stadiul studiilor clinice, inițial cu propriul său studiu intitulat Baseline, ce urmărește să pună în legătură potențiali participanți cu grupuri de cercetare clinică.

Colaborarea cu inițiativele Verily este atractivă pentru companii farmaceutice, inclusiv producători și dezvoltatori de vaccinuri precum Novartis, Sanofi, Otsuka și Pfizer, deoarece obiectivul tinerei companii de biotehnologie este acela de a moderniza și mări eficiența colectării de date prin intermediul uneltelor precum procesarea electronică a studiilor medicale, precum și comercializarea mai rapidă a noilor medicamente și vaccinuri. Deși studiile prin parteneriat nu sunt încă în desfășurare, se explorează derularea unor studii în domeniile bolilor cardiovasculare, oncologie, sănătate mintală, dermatologie și diabet.

Deoarece oricine se poate alătura Baseline și poate fi conectat cu / inclus în studii clinice relevante pentru propria viață, menținerea datelor personale ale pacienților în confidențialitate poate fi o provocare. Cu toate acestea, se estimează că valoarea de piață a programului va ajunge la 69 de miliarde până în 2026.

Aşa cum a arătat reporterul Mark Terry în legătură cu BioSpace, „Poate fi îngrijorător faptul că o companie ce gestionează 92,4% din căutările de internet global și deține deja informații însemnate despre viața ta, dorește acum să-ți cunoască de asemenea informațiile medicale”.

Cealaltă companie medicală a Alphabet: Calico Labs

În afară de Verily, Alphabet deține o altă companie de cercetare medicală numită Calico, fondată în 2013 și condusă de Arthur Levinson, fostul director general al Genentech, altă companie farmaceutică ce dezvoltă vaccinuri.

Potrivit obiectivului Calico, compania dorește „să exploateze tehnologii avansate pentru a spori înțelegerea biologiei ce controlează durata de viață” și va „necesita un efort interdisciplinar la un nivel fără precedent”.

Dr. Aarif Khakoo, Directorul de Dezvoltare Farmaceutică al Calico (și fost vice-președinte la Amgen, o companie farmaceutică ce dezvoltă vaccinuri) a declarat: „Odată cu îmbătrânirea populației, există o nevoie presantă de a căpăta o înțelegere mai profundă a fundamentelor moleculare ale îmbătrânirii umane și de a transpune aceste descoperiri către noi tratamente împotriva îmbătrânirii și a bolilor legate de vârstă… Aștept cu nerăbdare să lucrez cu echipa noastră și colaboratorii externi pentru a integra candidații în studii clinice.”

Este evident de mai multă vreme faptul că algoritmii Google au fost ajustați pentru a îngreuna găsirea de informații, inclusiv cele cu privire la vaccinuri, ce nu se aliniază cu mesajele aprobate de guvern și industria farmaceutică. În anumite cazuri, indiferent de cât de specifică este o întrebare sau de formularea ei, se returnează aceleași vechi rezultate aprobate de autoritatea medicală mainstream.

Conform Wikipedia, o altă legătură a celor din CEO Google cu industria medicală o reprezintă Susan Wojcicki, CEO-ul YouTube din februarie 2014. Wojcicki a fost implicată în fondarea Google și a devenit primul manager de marketing al Google în 1999. Ea a fost responsabilă de serviciul video original al Google, iar după ce a observat succesul YouTube, a propus achiziția YouTube de către Google în 2006.

Wojcicki este fiica lui Esther Wojcicki, educatoare de origine ruso-evreiască, şi are două surori: Janet Wojcicki, (doctor, antropolog și epidemiolog) și Anne Wojcicki, fondatoare a 23andMe, care se ocupă cu testarea ADN.

Un articol apărut pe Time.com, intitulat „O companie gigant de medicamente are acum acces la datele genetice ale 23andMe. Ar trebui să fii îngrijorat?”, completează acest puzzle:
„Compania de testare genetică a consumatorilor, 23andMe, a anunțat miercuri că GlaxoSmithKline a achiziționat o participație de 300 de milioane de dolari în cadrul companiei, permițând gigantului farmaceutic să folosească datele genetice ale 23andMe pentru a dezvolta noi medicamente, creând noi probleme de confidențialitate pentru consumatori.”


Citiţi şi:

O companie deţinută de Google a primit accesul la datele medicale a 1,6 milioane de pacienţi britanici monitorizaţi de trustul Royal Free NHS

Trump critică Google pentru rezultate de căutare părtinitoare

O inteligență artificială dezvoltată de cei de la Google poate să prezică dacă și când va muri un pacient aflat pe patul de spital

 

yogaesoteric
9 octombrie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More