Prețul la energia electrică din Chile a scăzut până la zero

În acest an, prețul energiei electrice din Chile a scăzut la zero 113 zile consecutiv. Această situaţie fericită se datorează faptului că în Chile există puternice centrale solare care furnizează energie în exces. În această țară sunt multe zile însorite, iar stațiile creează o cantitate mare de energie. Atât de mare, încât pur și simplu nu au ce face cu ea. De aceea, consumatorii primesc energie electrică gratuit.

Pentru Chile, aceasta nu este o noutate. Anul trecut a existat o situație similară, când prețurile energiei electrice au rămas la nivelul zero pe parcursul a 192 de zile. În acest an, recordul va fi, probabil, depășit. Locuitorii și proprietarii întreprinderilor mari consumatoare de energie sunt, desigur, fericiți.

Dar totul nu este atât de roz precum pare – energia gratuită are și o parte mai puţin bună. Problema este că aceste companii energetice din Chile aparțin unei afaceri private, care nu realizează acum nici profit, nici venituri. Iar menținerea infrastructurii energetice în stare de lucru necesită bani.

În plus, reprezentanții sectorului energetic este necesar să ia de undeva bani pentru construirea de noi obiecte care să înlocuiască vechile stații. Anterior, boom-ul care a avut loc în Chile a dus la o creștere semnificativă a nevoilor energetice ale țării. Afacerile private au venit în ajutor: diferite companii au construit 29 de ferme solare și alte 15 au fost planificate. Construcția centralelor electrice a fost realizată în speranța unei creșteri economice continue. Dar acum, în întreaga lume creșterea economică încetinește, iar Chile nu mai are nevoie de energia pe care o produc stațiile pe care le deţine. Industria de cupru a țării consuma în trecut cea mai mare parte a energiei, iar după ce cererea pentru cupru a scăzut, obiectivele de producție nu au mai fost în stare să consume atât de multă energie ca mai înainte.

Infrastructură problematică

Cea mai mare problemă pentru infrastructura energetică a țării este că întregul sistem energetic este împărțit în două părți: central și nordic. Iar aceste două părți nu sunt conectate între ele. Fostul șef al sectorului energiei regenerabile, Carlos Barria, spune că dacă o parte are un surplus de energie și alta are nevoie de mai multă energie, nimic nu poate fi făcut. Acum se intenționează corectarea situației, dar va dura ceva timp.

Pentru a conecta ambele părți ale sistemului energetic al țării, este necesară construirea unei linii de transport cu o lungime de 3000 de kilometri. În prezent a început deja construirea acestei linii. În plus, va fi construită o altă linie de 753 km pentru a îmbunătăți conectivitatea sistemului energetic nordic.

Stații de energie solară

Capacitatea centralelor solare din Chile este în continuă creștere, dar şi numărul acestor instalații continuă să crească. Din 2013, capacitatea sistemului bazat pe energie solară al țării a crescut de patru ori, până la 770 MW. Cea mai mare creștere se observă tocmai în secțiunile nordice ale rețelei electrice, regiunea Atacama, care este centrul producției și prelucrării cuprului din țară. Doar anul trecut, capacitatea totală majorată a crescut cu 5%. Aproximativ 50% din energia electrică furnizată este asigurată de fermele solare.

Anul acesta este planificată construirea unei capacități suplimentare – implementarea acestor proiecte a început anul trecut, de aceea construcția nu va fi oprită. Cu toate acestea, în aceeași regiune Atacama, prețul mediu al unui megawatt a scăzut până la 60 de dolari. Este mai puțin decât cei 70 de dolari pentru un megawatt pentru care s-au angajat să furnizeze energie companiile care au câștigat licitații pe termen lung în Chile.

Această situație afectează nefast dezvoltarea pe termen lung a sectorului energetic al țării. Acum totul este bine, iar construcția continuă. Dar, în viitorul apropiat, investitorii vor înceta să investească în instalațiile energetice din Chile. Deja acum unele companii refuză să continue finanțarea unor proiecte, iar în viitor situația s-ar putea agrava.

Potrivit reprezentanților companiilor energetice din țară, situația cu prețurile a devenit aproape incontrolabilă din cauza dezvoltării prea rapide a energiei alternative. „Dezvoltarea rapidă a energiei alternative a fost o surpriză pentru noi și este nevoie să reacționăm repede”, a declarat Salvatore Bernabei, șeful Enel Green Power SpA.

Între timp, problema nu a fost rezolvată, iar prețurile foarte mici la energia electrică vor afecta activitățile companiilor energetice.

Dar în Europa?

Pentru Europa, această situație, de asemenea, nu este surprinzătoare. În Germania, consumatorii de energie în anumite zile sunt plătiți pentru a utiliza energia electrică. Pe 8 mai, Germania a atins un nou record în crearea de energie din surse regenerabile. Datorită vremii însorite și în același timp a vântului suficient de puternic, producția totală de energie a centralelor solare, eoliene, hidro și bioenergetice a constituit aproximativ 55 GW. În total, în țară în ziua respectivă au fost consumați 63 GW de energie. Astfel, ponderea surselor regenerabile a fost de aproximativ 87%. Pentru câteva ore, prețurile au devenit negative, ceea ce înseamnă plăți către consumatorii de energie.


Citiţi şi:

Portugalia a fost alimentată exclusiv cu energie regenerabilă timp de patru zile

Energia solară produsă în România a depășit puterea unui reactor nuclear de la Cernavodă

Energia eoliană – folosită încă din antichitate, redescoperită în prezent

 

yogaesoteric
10 octombrie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More