Gregorian Bivolaru a câștigat din nou la CEDO
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit astăzi, 2 octombrie 2018, că a fost comisă încă o ilegalitate în cadrul procesului în care profesorul de yoga Gregorian Bivolaru a fost condamnat pentru așa-zisa „întreţinere de relaţii sexuale cu o persoană minoră”.
Mai exact, în cazul Bivolaru versus România (dosarul nr.66580/12) a fost constatată încălcarea articolului 6 § 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului și anume dreptul la un proces echitabil, desfășurat în termen rezonabil.
CEDO a obligat statul român să îi plătească lui Gregorian Bivolaru suma de 6.200 de euro, reprezentând daune morale și cheltuieli de judecată.
Așa cum yogaesoteric.net a informat cu promptitudine încă de la instrumentarea dosarului, în 2004, întregul proces s-a derulat sub semnul unor flagrante abuzuri judiciare care, iată, ies tot mai mult la lumină. Procesul a fost declanșat după ce, în martie 2004, a avut loc cea mai mare operațiune a jandarmeriei române de după Revoluție, operațiune prin care peste 300 de jandarmi, procurori și lucrători ai serviciilor secrete au descins în forță în 16 locuințe private ale unor practicanți yoga. Respectivele descinderi au fost caracterizate de o imensă brutalitate și au încălcat chiar și cele mai elementare principii de procedură judiciară. Tocmai de aceea „Operațiunea Christ” – cum a fost denumită acțiunea de către Parchetul București – a fost condamnată de CEDO în aprilie 2016, iar statul român a fost obligat să plătească yoghinilor despăgubiri de aproape 300.000 de euro.
La acele descinderi, într-una dintre casele private aparținând unei practicante yoga, procurorii au constatat prezența unei minore de 17 ani și jumătate, Mădălina Dumitru. Aceasta a fost în aceeași zi dusă la sediul Parchetului București și forțată prin procedee complet ilegale (ce au inclus tortura) să semneze împotriva voinței sale o declarație falsă prin care admitea că ar fi întreținut relații sexuale cu Gregorian Bivolaru. Deși a doua zi Mădălina Dumitru a retractat declarația și a reclamat procurorii care au supus-o acelui abuz extrem de grav, procesul a continuat doar în baza primei declarații, smulsă prin forță. Ulterior, în pofida faptului că două curți de justiție (de fond și de apel) l-au achitat pe profesorul Bivolaru, în anul 2012 Înalta Curte de Casație și Justiție a casat decizia de achitare cu motivul batjocoritor că-i oferă incuplatului „șansa de a se apăra”. În iunie 2013 ÎCCJ a pus capăt acestui proces-mascaradă prin condamnarea lui Gregorian Bivolaru la șase ani de închisoare cu executare.
Reamintim că și anul trecut, în 2017, CEDO a obligat statul român la plata a 7.000 de euro către Gregorian Bivolaru pentru faptul că acesta a fost în mod ilegal privat de libertate după decizia de eliberare din arest dispusă de Curtea de Apel București în data de 1.04.2004.
yogaesoteric
2 octombrie 2018