Guvernul britanic vrea să stopeze „cancel culture”, fenomenul promovat de stânga progresistă. Studenții și profesorii vor putea da în judecată universitățile care le interzic libertatea de exprimare

Ministrul britanic al Educației, Gavin Williamson, a anunțat că guvernul va adopta o lege prin care le va permite studenților și profesorilor să dea în judecată universitățile care le interzic să se exprime liber – un fenomen tot mai răspândit atât în mediul universitar din Marea Britaine, cât și în SUA, transmit BBC și The Telegraph.

Ministrul Williamson a declarat că noua lege este replica la „cancel culture”, un fenomen promovat de stânga liberală și progresistă din SUA, ajuns și în Europa, prin care se „anulează” persoane, branduri, emisiuni, cărți sau filme din cauza a ceea ce unii consideră a fi remarci sau ideologii ofensatoare, rasiste sau controversate.

Printre victimele fenomenului „cancel culture” se numără personaje istorice precum Winston Churchill, fostul premier britanic fiind acuzat tot mai des în mediul universitar pentru presupuse atitudini rasiste.

Oficialul britanic a citat un studiu realizat anul trecut în rândul universităților din regat și care a arătat răspândirea pe scară largă a fenomenului prin care studenți sunt exmatriculați din cauza opiniilor lor, iar multor profesori le sunt cenzurate cursurile sau conferințele.

Guvernul britanic vrea să înființeze și un nou post dedicat acestor probleme, cel de „campion al libertății de exprimare”, care va gestiona plângerile depuse de studenții și profesorii care reclamă încălcarea dreptului la opinie în universități.

Ministrul Gavin Williamson a avertizat în mai multe articole op-ed publicate în The Times și The Telgraph că fenomenul ia amploare și duce la amputarea spiritului critic.

Fenomenul „cancel culture” a fost aspru criticat în luna iulie 2020 de sute de intelectuali, scriitori, profesori și publiciști de stânga din toată lumea, care au cerut stângii americane să abandoneze dogmatismul și extremismul ideologic care riscă să sufoce societatea. Printre semnatarii scrisorii deschise s-au numărat Francis Fukuyama, Malcolm Gladwell, J.K. Rowling, Salman Rushdie.

Ulterior, Mario Vargas Llosa și alți intelectuali de limbă spaniolă s-au alăturat scrisorii prin care 150 de gânditori denunță dictatura gândirii unice impusă de stânga radicală în SUA.

Citiți și:
Vine totalitarismul! Ministrul Justiției Predoiu vrea mai multe condamnări pentru «incitare la ură»
Patapievici tună pe bună dreptate împotriva corectitudinii politice: O teroare morală; suntem ca într-un coșmar de revenire a stalinismului

yogaesoteric
15 iulie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More