Guvernul Suediei a mai tras o palmă peste obraz justiţiei române

de Costică Cojocaru
http://costica-cojocaru.blogspot.com
 

Într-un articol publicat de ziarul Adevărul în data de 23 aprilie 2008 sub semnătura lui Liliana Năstase şi Ionel Stoica citim că Guvernul suedez a dat un răspuns usturător statului român, refuzând să acorde asistenţa juridică solicitată de Ministerul Public în cazul Gregorian Bivolaru. Autorităţile suedeze îşi motivează decizia prin aceea că „faptele invocate în cererea părţii române sunt neclare şi insuficient prezentate”.

Până aici, toate bune şi frumoase. Dar, ca întotdeauna, jurnaliştii nu se dezmint şi încearcă să prezinte acest nou eşec zdrobitor al autorităţilor române într-un mod derizoriu. Iată cum procedează ei. Articolul este intitulat: Guru Bivolaru se poate angaja în Suedia. Liderul spiritual al MISA, Gregorian Guru Bivolaru, are drept de muncă în Suedia, potrivit unei adrese trimise de Guvernul Suediei la Tribunalul Bucureşti. Faptul că Gregorian Bivolaru are drept de muncă în Suedia nu este ceva nou. Această decizie a însoţit acordarea statutului de refugiat politic în 2005.

Mai mult chiar, nici hotărârea guvernului suedez de a refuza să acorde asistenţă juridică în cazul Bivolaru nu este nouă, ci datează din luna decembrie 2007 – adică de acum patru luni! Ea a venit ca un răspuns la cererea formulată de sinistrul procuror Marian Delcea în anul 2006, în faza de urmărire penală a dosarului 6D. Prin urmare, singura relevanţă pentru dosar în acest moment a adresei respective este faptul ca ea accentuează din nou insuficienta documentare a acestuia! În document se face referire la faptele pe care procurorii români afirmă că profesorul de YOGA le-ar fi săvârşit în cadrul MISA şi pe care procurorii le clasează ca trafic de persoane, dar de aici până la a scrie – aşa cum fac reporterii de la Adevărul – că Procurorul General al Suediei afirmă că Gregorian Bivolaru a savârşit fapte penale în cadrul MISA e cale lungă! De fapt, acesta subliniază tocmai că faptele respective nu sunt probate!

Adresa trimisă de Guvernul Suediei Ambasadei Suediei în România şi Procuraturii (care a trimis-o apoi Tribunalului Bucureşti) aminteşte în final şi care este statutul actual al profesorului de YOGA în Suedia (refugiat politic cu drept de muncă), dar nu despre asta era vorba de fapt! Autorii articolului se folosesc de ocazie ca să mai bată moneda pe alte „teme clasice”. Ei reiau ideea că eşecul autorităţilor române în cazul Bivolaru şi decizia Suediei s-ar datora faptului că statul român nu a făcut toate demersurile necesare în solicitarea de extrădare a acestuia.

Cine îşi închipuie că în cazul domnului Gregorian Bivolaru statul român „a uitat” (aşa cum afirmă ziarul Adevărul din data de 23 aprilie) să trimită rechizitoriul în Suedia se înşeală în mod amarnic. Observăm încă o dată că presa comandată politic din România minte cu neruşinare şi asta doar ca să mai spele puţin penibilul justiţiei româneşti, care de mai bine de patru ani îşi bate joc de domnul Gregorian Bivolaru. Este trist că aceeaşi justiţie penibilă îşi bate joc de sute de oameni în România, purtându-i pe drumuri şi oferind soluţii care mai de care mai fantasmagorice, căutând cu disperare să ascundă abuzurile autorităţilor române prin spatele unor legi bine ticluite. Un singur caz este suficient ca exemplu şi cred apoi că fiecare om cu bun simţ va putea să judece singur: cazul Ţundrea – un om care a stat 12 ani după gratii datorită unor aşa-zise „erori”.

Nimeni nu are curajul să spună că de fapt justiţia în România funcţionează după ureche sau la comandă politică. Suedia a oferit statului român o lecţie de justiţie prin cazul domnului Gregorian Bivolaru. Dar după ce această lecţie a fost oferită ce s-a petrecut în România? Aşa-zisa „presă liberă” a comentat negativ şi calomnios decizia Curţii Supreme de Justiţie din Suedia. De ce? Răspunsul este simplu: în viziunea lor, domnul Gregorian Bivolaru nu are drepturi în România şi nu are voie să aibă drepturi în România. În cazul Gregorian Bivolaru nu putem să discutăm despre prezumţia de nevinovăţie pentru că dânsul a fost deja „aşezat cu grijă” într-un tipar negativ bine definit.

După ce domnul Gregorian Bivolaru a primit azil politic în Suedia iată ce se afirma:

– Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu: „Este dovada cea mai pregnantă că în România justiţia nu funcţionează.”
– Cristian Pârvulescu – Pro Democraţia: „Nu putem vorbi decât despre un eşec al Parchetului.”
– Dan Lupaşcu, fost preşedinte al CSM: „Asta trebuie să ne pună pe gânduri pe toţi.”

Trebuie să observăm rafinamentul de care au dat dovadă autorităţile suedeze în momentul în care au comunicat decizia Curţii Supreme afirmând: „… faptele invocate în cererea părţii române sunt neclare şi insuficient prezentate”. Şi ce fac autorităţile române? Ascund totul sub covor – niciun alt ziar înafară de Adevărul nu a suflat o vorbă despre asta. Iar Adevărul publică ştirea cu patru luni întârziere şi îi dă o turnură complet diferită!

yogaesoteric
28 aprilie 2008

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More