Hibaku Jumoku – arborii care au supravieţuit, miraculos, cumplitului bombardament atomic de la Hiroshima

 

La 6 august 1945 asupra Hiroshimei a fost aruncată cea mai puternică bombă dintre cele folosite până atunci în vreun război. În urma atacului nuclear, 90% dintre construcţiile oraşului au fost şterse de pe suprafaţa pământului. 80.000 de oameni au fost ucişi pe loc şi numeroşi alţii, circa 100.000, au pierit după aceea. O a doua bombă nucleară a fost aruncată asupra oraşului Nagasaki, la 9 august. Printre puţinii supravieţuitori ai oribilului atac nuclear de la Hiroshima s-au numărat şi… unii dintre arborii oraşului. Aceştia au fost numiţi Hibaku Jumoku. Sau „arborii supraviețuitori”.

În urma atacului nuclear, trunchiurile şi coroanele celor mai mulţi copaci din Hiroshima au fost distruse total, prin carbonizare, însă rădăcinile au rămas intacte ori au suferit numai daune minore. După nimicitorul bombardament, din rădăcinile viguroase au răsărit vlăstare tinere, ca simboluri ale renaşterii, ale triumfului vieţii asupra forţelor distructive.

În Hiroshima au existat 170 de arbori supravieţuitori ai cumplitului atac, aparţinând unui număr de 32 de specii. Rata de regenerare a fost diferită, de la specie la specie. Arborele cel mai apropiat de zona nimicitoarei explozii a fost o salcie plângătoare. Unda de şoc a culcat la pământ salcia aflată la 370 de metri de locul exploziei iar trunchiul său a fost carbonizat. Însă rădăcinile sale au supravieţuit şi din ele au răsărit numeroşi vlăstari. Un eucalipt s-a aflat în vecinătatea Castelului Hiroshima, la 740 de metri de locul în care a avut loc explozia. Castelul Hiroshima s-a prăbuşit, însă arborele a supravieţuit.

Astăzi, Hiroshima este un oraş verde, plin de viaţă. În vreme ce arborii care au supravieţuit bombei de la Hiroshima au fost ocrotiţi de către autorităţi, fiind consideraţi monumente vii, în oraş au fost plantaţi, după război, numeroşi alţi puieţi, trimişi de către locuitorii din alte părţi ale ţării Soarelui Răsare. În prezent, seminţele arborilor Hibaku Jumoku, care au rezistat bombei atomice în mod miraculos, sunt distribuite în toată lumea.


Citiţi şi:

Monştrii de la Fukushima. Flori şi fructe hidoase sunt rezultatul unor mutaţii genetice provocate de radiaţii 
La 70 de ani de la primele bombardamente atomice, Asia – vârf de lance în cursa înarmării nucleare 

 

yogaesoteric
13 octombrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More