Hoțul neprins, politician distins: Acuzată de plagiat și de către Universitatea Stanford de fals în declarații, pe vremea când era ministrul german al Apărării, azi e șefa Europei

Citind articolele de jos, mai ales pe cel în care Ursula von der Leyen a fost absolvită de plagiat, se poate trage următoarea concluzie: Ursula, în timp ce își scria teza de doctorat, era inconștientă, nu știa ce face. În orice caz, această concluzie a Universității se poate extinde și la alte acțiuni ale Ursulei, precum contractele cu Pfizer, sms-urile cu Bourla etc., pentru că doamna înșeală dar fără intenție, fără să fie conștientă. Așadar, se poate trage concluzia că suntem conduși de o inconștientă!?

Vânătorii de plagiat se ocupă de teza de doctorat a lui von der Leyen

Spiegel, 26.09.2015

Citate incorecte, referințe eronate: vânătorii de plagiat de pe platforma de internet VroniPlag au examinat teza de doctorat a Ursulei von der Leyen. Aceștia o acuză pe doamna ministru de numeroase încălcări ale normelor. Universitatea ei investighează cazul.

Titlul operativ este anonim: „Ugv”, de la Ursula Gertrud von der Leyen. Sub acest nume, activiștii platformei antiplagiat VroniPlag au investigat disertația medicală a ministrului federal al Apărării. A obținut doctoratul la Facultatea de Medicină din Hanovra în 1991, iar teza de doctorat a fost publicată în 1990. Titlul complet al tezei din domeniul ginecologiei este: „Proteina C reactivă ca parametru de diagnostic pentru detectarea unui sindrom de infecție amniotică în ruptura prematură a membranelor și baie terapeutică de relaxare în pregătirea nașterii”.

Membrii rețelei VroniPlag – numită astfel după fiica lui Edmund Stoiber, Veronica Saß, care și-a pierdut doctoratul în 2012 în urma cercetărilor vânătorilor de plagiat – spun că au examinat cele 62 de pagini de text din teza de 70 de pagini. Gerhard Dannemann, profesor la HU Berlin, a declarat pentru Spiegel că:

în procesul obișnuit de examinare cu patru ochi” au găsit „37 de pasaje de text care încălcau regulile de citare recunoscute științific, care erau reglementate și în regulamentul de doctorat în vigoare la acea vreme”.

În total, conform VroniPlag, plagiatul a fost găsit în 43,5% din paginile examinate până acum. Vânătorii de plagiat critică preluarea cuvânt cu cuvânt a pasajelor din texte străine și încălcarea regulilor de citare științifică. Trei pagini erau compuse din mai mult de jumătate de text plagiat, iar pe cinci pagini pasajele problematice reprezentau 75% din text.

VroniPlag vorbește de peste 20 de referințe false

Dar, în comparație cu celelalte 151 de cazuri pe care VroniPlag Wiki le-a documentat public până acum, activitatea lui von der Leyen este „mai degrabă un caz moderat de grav decât unul grav”, spune Dannemann. Pasajele preluate cu încălcarea regulilor au fost „mai degrabă scurte decât lungi”, iar majoritatea surselor au fost „menționate undeva în lucrare, dar nu în contextul respectiv”.

Mai problematic pentru vânătorul de plagiat este faptul că lucrarea lui von der Leyen conține „23 de referințe false”, adică trimiteri la surse în care conținutul citat nu poate fi găsit deloc. „Acest aspect este deosebit de periculos în domeniul medical”, spune Dannemann.

Întrebat, un purtător de cuvânt al lui von der Leyen a declarat că aceasta aflase deja de anchetă în luna august. „Ministrul nu numai că respinge acuzația – în aceeași zi a cerut Școlii de Medicină din Hanovra ca disertația sa să fie examinată de un expert și de biroul neutru al ombudsmanului instituției.” Universitatea îi promisese o examinare independentă.

Aceasta nu este prima dată când vânătorii de plagiatori atacă politicieni proeminenți pentru comportament științific necorespunzător. Karl-Theodor zu Guttenberg, politician CSU și ministru al Apărării, a demisionat în 2011 din cauza plagiatului din teza sa de doctorat în drept, iar ministrul Educației, Annette Schavan (CDU), a demisionat și ea în 2013, după ce doctoratul i-a fost anulat.

Lucrarea lui Von der Leyen este prima teză medicală a unui politician de top care este atacată. Vânătorii de plagiat au criticat de mult timp faptul că multe disertații în acest domeniu au un standard științific prea scăzut.

Este adevărat, din păcate, că în rândul medicilor germani este foarte răspândită o mai mare permisivitate în ceea ce privește regulile de citare, chiar și cele conținute în mod explicit aici în regulamentul de doctorat, decât în majoritatea celorlalte discipline”, spune Dannemann. „Cu toate acestea, acumularea de erori necorectate din cauza adoptării necontrolate a documentelor justificative, care se poate observa de mai multe ori în această teză, ar fi indicat să alarmeze și medicii.”

***

La un an după ce a primit titlul de doctor în medicină, a încetat să mai practice medicina pentru că s-a dus la Stanford să studieze economia, Universitate care ulterior a acuzat-o că și-a înfrumusețat CV-ul.

Stanford merge după von der Leyen

Deutsche Welle, 10.11.2015

Universitatea de elită californiană a declarat că Ursula von der Leyen își prezintă în mod eronat afilierea cu școala. Cariera academică a ministrului german al Apărării se află deja sub supraveghere după acuzațiile de plagiat.

Un reprezentant al Universității Stanford a declarat, într-un interviu acordat unui ziar german, că von der Leyen a inclus în mod greșit numele universității în CV-ul său.

Potrivit site-ului ministrului german al Apărării, von der Leyen a petrecut o perioadă la Stanford între 1992 și 1996. O cronologie de pe site spune că a fost invitată în calitate de auditor la Graduate School of Business în 1993 și a avut o rezidență la Stanford Health Services Hospital Administration în 1995.

Cu toate acestea, un reprezentant al universității din Palo Alto a declarat pentru ziarul Welt am Sonntag că von der Leyen nu a absolvit niciun curs în cadrul căruia să fi primit o diplomă sau un certificat oficial. Fără astfel de documente, o persoană nu poate menționa universitatea ca fiind o calificare academică într-un CV sau biografie, a precizat reprezentantul.

Un purtător de cuvânt al lui von der Leyen a declarat pentru ziar că ministrul Apărării avea documentația adecvată pentru a-și susține afirmațiile. Cu toate acestea, aceste activități nu i-au adus niciun credit academic, ceea ce face ca includerea lor în CV-ul său să fie dubioasă, a declarat purtătorul de cuvânt al universității pentru ziar.

Nu este prima dată

Interviul vine în contextul în care von der Leyen se luptă cu acuzațiile că a plagiat părți din teza sa de disertație. Ministrul Apărării, care a negat aceste afirmații, a cerut ca o comisie independentă să revizuiască teza, în încercarea de a fi reabilitată.

Universitatea Stanford a fost clasată în mod constant printre cele mai bune universități din Statele Unite de ani de zile.

blc/rc (dpa, AFP)

***

La un an de la publicarea articolelor de mai sus, în 2016, Ursula von der Leyen a fost declarată „nevinovată”.

Berlin taz | Ursula von der Leyen se poate relaxa. Ministrul Apărării își poate păstra doctoratul

taz.de, 9.03.2016

Aceasta a fost decizia Senatului Școlii de Medicină din Hanovra (MHH) într-o ședință închisă miercuri. Șapte membri ai Senatului au votat pentru, unul împotrivă, iar altul s-a abținut.

Nu a existat „nicio abatere condusă de intenția de a înșela”, a declarat președintele universității, Christopher Baum, după ședință, explicând decizia senatului. Deși disertația medicală a lui von der Leyen, publicată în 1990, conținea reproduceri, modelul de plagiat nu indică o intenție de a înșela. „Este vorba de greșeli, nu de comportament necorespunzător”, a spus Baum. Aceasta a fost o „diferență crucială”.

Prin decizia sa, senatul a urmat votul comisiei universitare „Bunele practici științifice”, care a examinat disertația timp de aproximativ jumătate de an. Comisia a constatat „deficiențe clare” în principal în introducerea tezei, care poartă titlul greoi „Proteina C reactivă ca parametru de diagnostic pentru detectarea unui sindrom de infecție amniotică în ruptura prematură a membranelor și baie terapeutică de relaxare în pregătirea nașterii”.

Mai exact, este vorba despre erori sub formă de plagiat, adică preluarea unor pasaje din texte străine fără a indica corect autorii originali”, a explicat Baum.

Fără „înșelăciune conștientă”

În orice caz, acesta nu este totuși un motiv pentru a o lipsi de titlul ei.

Nu există nicio dovadă de înșelăciune deliberată”, a declarat președintele universității. De asemenea, greșelile făcute de ministru nu au pus „fundamental sub semnul întrebării valoarea științifică a lucrării”.

Baum a declarat, de asemenea, că acuzațiile potrivit cărora von der Leyen ar fi încălcat regulile etice în tratarea și examinarea pacienților din studiul său au fost „clar dezmințite”.

Studiul a fost realizat în conformitate cu standardele etice aplicabile”, a declarat președintele universității. El a dat asigurări că revizuirea disertației a fost efectuată „cu atenție, obiectivitate, cu o conștiință deschisă și fără a ține cont de persoană”.

Cu toate acestea, el a recunoscut: „Procedura este, desigur, una specială datorită profilului înalt al Ursulei von der Leyen”.

Decizia universității a provocat ușurare în Ministerul Apărării și în Uniune. O retragere a doctoratului cu câteva zile înainte de importantele alegeri de stat de duminică nu i-ar fi ajutat pe cei care fac campanie electorală. Cu toate acestea, se presupune că Von der Leyen și-ar fi păstrat postul de ministru chiar dacă doctoratul i-ar fi fost retras.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, declarase deja înainte de decizia universității, când a fost întrebat dacă von der Leyen, fără doctorat, mai are încrederea cancelarului: „Bineînțeles”, von der Leyen a fost „un ministru al Apărării remarcabil”.

Citiți și:
Presa germană o atacă pe șefa Comisiei Europene: Ursula – marioneta americanilor
„Doamna Ursula”, obrăznicie pe repede înainte
Texte și pretexte

 

yogaesoteric
11 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More