I want you to panic! Despre cultul politic extrem al apocalipsei climatice şi idolul util Greta Thunberg (I)

Ce fel de nouă ordine ne profeţesc apostolii noii religii climatice?


Cotidianul/ Călin Marchievici: Salvați planeta sau salvați-o pe Greta? 

A 74-a Adunare Generală a ONU ce are loc la New York va lăsa să se întrezărească noua ordine mondială ce stă să se formeze, scrie pentru The Independent un diplomat ONU, care a preferat să rămână anonim. Nu discursurile marilor lideri vor fi cele care anunță noua ordine mondială, ci evenimentele care au loc „sub radar”. Care sunt acestea?

Discuțiile dintre diplomați privind dezvoltarea globală și eradicarea sărăciei (definită de ONU ca traiul cu mai puțin de 2 euro pe zi, fără acces la educație, servicii medicale și alimente de bază).

Urmează problemele create de schimbările climatice, care fac și mai complexe problemele dezvoltării. Spre exemplu, statele puțin dezvoltate se opun planurilor ambițioase și costisitoare ale Germaniei sau Franței de combatere a schimbărilor climei. În plus, statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China) se văd obligate de națiunile dezvoltate, care și-au construit cu decenii în urmă marile industrii poluante, să-și încetinească dezvoltarea economică pentru a „salva planeta”. Președintele Braziliei, atât de criticat în ultimele luni, nu este singurul care suspectează că în spatele acestui apel pentru Planetă stau ambiții neocolonialiste.

Urmează apoi foametea. În anii 1980, combaterea foametei era simplă, căci era provocată de războaie. Reglementarea conflictului garanta revenirea la normal. Acum, foametea este provocată și de fenomene climatice. „Mai sunt doar câțiva ani până când lumea va avea primii refugiaţi nu de război, ci din calea stihiilor,” scrie diplomatul ONU amintit.

Greta Thunberg vs. Donald Trump

Iar apoi o avem pe Greta Thunberg, militanta ecologistă de 16 ani din Suedia, care a vorbit la ONU despre spaimele ei și ale unei generații. Va putea viziunea ei apocaliptică să salveze Planeta? Este nevoie să salvăm Planeta sau, înainte, ar fi necesar să o salvăm pe Greta?

„De peste 30 de ani, știința ne-a arătat negru pe alb. Cum îndrăzniți să ignorați avertismentele și să veniți aici să spuneți că faceți destul când politicile și soluțiile necesare nici măcar nu se întrevăd? Cum îndrăzniți?Mi-ați răpit visurile și copilăria cu vorbe goale. Și totuși, eu mă număr printre norocoși. Oamenii suferă. Oamenii mor, ecosisteme întregi se prăbușesc. Suntem la începutul unei distrugeri în masă și vorbim numai despre bani și fantezia unei eterne creșteri economice. Cum îndrăzniți?”, și-a lansat diatriba către liderii lumii, de la tribuna ONU, Greta Thunberg, tânăra activistă pentru mediu.

Greta Thunberg avea lacrimi în ochi, era furioasă și speriată. Președintele Donald Trump a postat pe Twitter un mesaj considerat sarcastic:
„Pare o tânără foarte fericită care se uită către un viitor luminos și minunat. Foarte plăcut să văd asta.”

Către o gândire captivă și panicată

Mai toată presa lumii a lăudat-o pe Greta Thunberg și l-a criticat pe președintele SUA.
„Dacă doi inși se ceartă și unul are exact 55% dreptate, atunci e foarte bine și nu mai are rost să ne ciondănim. Dar ce putem spune de 75% dreptate? Oamenii înțelepți spun că această situaţie stârnește serioase bănuieli. Ei, dar despre 100%? Cel ce spune ca are 100% dreptate este un impulsiv oribil, un tâlhar îngrozitor, cel mai mare derbedeu.”

Cu aceste vorbe ale unui evreu bătrân din Galiția începe volumul Gândirea captivă, al lui Czeslaw Milosz. A fost scris în 1951, este un eseu despre „logocrațiile populare” din Europa de Est.

Cu acestea în minte, să vedem ce au de spus și cei care, fără a nega impactul schimbărilor climatice, o consideră pe tânăra suedeză suferind de o formă de autism, drept „un scut uman” pentru interesele politice ale adulților ce promovează o altă „logocrație” și o nouă „gândire captivă”.

Scuturi umane pentru potentaţii vremii

„Ăsta este de-a dreptul abuz asupra unui copil. Sper că stânga este mândră de cum se folosește de toți și de toate ca de niște pioni, în jocul lor pentru puterea politică”, spune strategul republican Chris Barron. „Sunt oare un om rău dacă eu consider că acești copii nu este potrivit să fie folosiți în scopuri politice, precum Greta?”, spune editorul Ian Miles Cheong. „Nu-mi puteam imagina în 1981, când aveam 16 ani, că le pot da lecții părinților mei, profesorilor, administrației Reagan, majorității din Congres, Adunării Generale ONU, altor lideri străini sau oricărui adult. Iar asta dintr-un singur motiv – «Încă nu eşti suficient de matur»”, a scris analistul CNN James Cagliano.Greta Thunberg

Este Greta Thunberg suficient de matură? „«Mi-ați furat copilăria!», a spus Greta. Cum răspunzi la așa ceva? Adevărul este că nu poți răspunde, iar asta e toată ideea. Când folosești copii pentru a revendica puterea, copiii devin un scut uman. Te ascunzi în spatele lor. Cine ar face aşa ceva? Oricine este dispus să facă orice pentru a obține controlul, iar asta este exact ceea ce fac”, spune jurnalistul FoxNews Tucker Carlson.

În numele căror copii și de unde vorbește Thunberg?

După discursul de la ONU, Greta Thunberg și alți 15 copii au semnat o plângere împotriva a 15 țări, despre care spun că nu şi-au respectat obligaţiile în temeiul Convenţiei privind Drepturile Copilului, un tratat privind drepturile omului vechi de 30 de ani, care este cel mai ratificat din istorie. Care sunt țările pârâte de copii: Germania, Franţa, Brazilia, Argentina şi Turcia. Nimic despre China, despre India, nimic despre SUA. În schimb, Germania și Franța sunt vinovate, deși au printre cele mai avansate politici verzi și de îngrijire a copiilor. Ale cui interese sunt reprezentate de Thunberg?

Dacă tot se dorea să fie adus un copil la AG ONU, de ce nu a fost un copil din Africa, unul pentru care „creșterea economică” nu este o fantezie, ca în cazul Gretei Thunberg din prospera Suedie, ci este un element esențial pentru eliberarea din sărăcie?

Eliberați-o pe Greta!

„Adulților care au aplaudat-o pe Greta Thunberg la ONU ar fi necesar să le fie rușine. Discursul său a fost un spectacol deranjant”, scrie Brendan O’Neill, pentru publicația Spiked. „Nu există dovadă mai bună că ideologia verde distruge noua generație, pompând în ea spaimă și panică, alături de ideea că sfârșitul lumii este aproape. Nu planeta are nevoie să fie salvată, ci Greta. Este nevoie să fie salvată de cultul eco-alarmismului.”

„Cine a transformat o elevă de 16 ani într-un profet al ororii, într-o femeie care se simte terorizată și crede că Pământul e în flăcări? Adulții au transformat-o. Elitele politice și culturale. Oamenii care îi hrănesc pe copii cu spaimele ecologiste de ani de zile. (…) Toate astea au convins mulți tineri că viitorul este întunecat, că omenirea este condamnată, că nu mai are rost să meargă la școală, nici să-și facă planuri de viață, pentru că totul va dispărea în curând. Adulții i-au făcut asta Gretei și altora, iar asta este de neiertat”, scrie Spiked.

Modul în care adulții i-au îndoctrinat pe copii transpare și din discursul secretarului general ONU, Antonio Guterres. „Natura este furioasă”, a spus el. „Ce este cu această superstiție? Este una premodernă. Personificarea naturii este un element central în ideologia eco-alarmistă. În vremurile biblice, vremea nemiloasă, molimele și lăcustele erau văzute ca o pedeapsă de la Dumnezeu pentru păcatele oamenilor; acum auzim despre «distrugerile în masă cauzate de vreme», despre fenomenele meteo «furioase» prin care Gaia ne pedepsește pentru păcatul creșterii economice. Cuvintele s-au schimbat, însă isteria retrogradă este identică.”

„A fost transformată într-o purtătoare de cuvânt a apocalipsei, o portavoce a eco-mizantropiei. (…) Acești copii sunt folosiți ca scuturi umane de adulții care apără de orice întrebări sau critici tot mai bizara politică a ecologismului. Este cinic. Si distructiv. Distructiv pentru dezbaterea publică, pentru discuțiile critice, pentru copiii care sunt târâți în această viziune apocaliptică asupra lumii, pentru a juca rolul unei armate în fața pierderii încrederii adulților în creșterea economică și în omenire. Destul. Eliberați-o pe Greta!”.

Cum va arăta noua „democrație”?

Spectacolul oferit de Greta Thunberg și adulții de la ONU arată că lumea devine un spectacol „de operetă religioasă între negaționiștii schimbărilor climatice și anticapitaliștii apocaliptici. Unii sunt indiferenți sau fataliști în fața schimbărilor climei, văzute ca o pedeapsă de la Dumnezeu. Ceilalți spun pur și simplu nu inovației și progresului, spun nu trenurilor și avioanelor, nu plantelor rezistente la dăunători și ne propun în schimb o contracție economică «fericită», piste pentru biciclete si burgeri vegani”, scrie publicația italiană Linkiesta.

La un nivel ceva mai profund, spectacolul de la Adunarea Generală ONU din acest an ne relevă noul mod de a face politică atunci când democrația nu-i mai încape pe liderii actuali: este politica ce nu suportă critică, politica spaimei (a spaimei ecologiste, a spaimei de celălalt – rus, chinez, american, „ciuma roșie”, corupt, „penal”), politica care exclude prezumția de nevinovăție, politica în alb și negru, fără nuanțe, politica demonizării și bazată pe „character assassination”. Cine se arată critic față de această direcție (fie ea ecologistă, anticorupţie, neoliberală) va fi arătat cu degetul și pus la zid pentru că îndrăznește să contrazică și, mai rău, că ia în derâdere un copil de 16 ani. Lupta pentru putere bazată pe argumente și dezbatere tinde să dispară, iar în locul ei apare misionarismul (ecologist, anticorupție, liberal și antiliberal, european și antieuropean).

„Totul este pentru putere. Inventezi o criză și apoi ceri populației să se supună voinței tale. Dacă reușești, nu mai este necesar să lupți corect și să te supui regulii democratice, nici măcar nu este nevoie să fii rațional. Faci orice. Folosești până și copii, dacă te ajută cu ceva”, spune jurnalistul FoxNews Tucker Carlson.

Cultura Vieţii: Deranjantul cult al Gretei Thunberg (de Rob Slane)

Suntem periculos de aproape de a deveni o societate guvernată de emoție în locul rațiunii. Rezultatele se văd în incapacitatea din ce în ce mai mare a maselor de a accepta chiar și simpla posibilitate a existenței altor viziuni decât cele proprii.

Cultul Gretei Thunberg este unul extrem de deranjant și care marchează un nou minim în deriva civilizației occidentale. Chiar dacă ar fi să cred că gazul pe care fiecare dintre noi îl expiră în mod natural de mii de ori pe zi și pe care plantele îl folosesc pentru fotosinteză va sfârși prin a ne aduce moartea, tot aș fi profund deranjat de folosirea acestei fete – în mod foarte clar instabilă din punct de vedere mental – ca pe un poster-child pentru o agendă.

Acest videoclip cu discursul ei la ONU este un caz, la fel ca și declarația făcută la Davos la începutul acestui an, prin care s-a decis să-și răspândească propria marcă de „sărăcie fără speranță”:

„Adulții spun: le datorăm tinerilor să le dăm speranță. Dar eu nu vreau speranța voastră. Nu vreau optimismul vostru. Vreau să intrați în panică. Vreau să simțiți teama pe care eu o simt în fiecare zi. Vreau să acționați. Vreau să acționați așa cum ați face într-o situație de criză. Vreau să acționați ca și cum v-ar arde casa, pentru că așa și este.”

Cauzele susținute prin fapte incontestabile nu au nevoie de ajutorul unor adolescente ușor descurajante și emotive care să conducă atacul. Dimpotrivă, o adolescentă ușor descurajantă și emotivă ar putea fi considerată de o societate rațională ca fiind oarecum o piedică în calea faptelor, deoarece este susceptibilă de a distrage de la acestea și de a muta problema de pe tărâmul rațiunii și al discursului rațional în cel al emoției și sentimentelor.

Exact acesta este, desigur, scopul, și tocmai de aceea ea se află acolo unde se află. Până în urmă cu vreun an era perfect posibilă menținerea poziției rezonabile că nu orice schimbare a climatului global este neapărat produsul acțiunilor umane, fără ca această poziție să fie considerată de neclintit. Da, acuzația absolut necinstită de „negaționist” a devenit tot mai mult folosită pentru a-i macula pe cei care puneau la îndoială afirmațiile făcute, prin implicația că susținerea unei astfel de poziții ar fi asemănătoare cu negarea genocidului nazist împotriva a milioane de evrei. Dar, în ciuda acestei abordări și a faptului că majoritatea mass-media corporative aveau deja tendința de a trata afirmația că oamenii sunt responsabili pentru schimbările climatice ca pe un fapt dovedit, era totuși posibil să avem opinii divergente fără a fi tratați ca un paria, ca un individ malefic.

Această situație devenise, în mod clar, intolerabilă pentru cei care au cel mai mult de câștigat din propagarea revendicărilor, motiv pentru care – cel puțin așa mi se pare mie – au decis să crească miza prin folosirea – și mă refer chiar la FOLOSIREA – unui copil pentru avansul cauzei lor. Și nu orice copil, ci unul care are antecedente de depresie și o boală mintală și care este capabilă să facă extraordinar de emoționale și „profetice” apeluri către „lume”. Dacă ar fi vorba doar despre fapte, nu ar mai fi nevoie de o astfel de tactică; dar, neobosita împingere în față a unei astfel de persoane este în mod evident destinată să stopeze orice dezbatere care a rămas, prin portretizarea celor care o critică pe ea sau mesajul ei drept niște nătărăi cu inimă de piatră, fără minim de compasiune. Încă niște prostii emoționale.

Fără îndoială, sunt unii care o tratează foarte urât pe domnișoara Thunberg și, fără îndoială, ea a fost supusă unor abuzuri execrabile. La urma urmei, există foarte mulți indivizi respingători. Dar este perfect posibil să o contrazici și este perfect rezonabil să respingi exploatarea ei în acest fel pentru o agendă a unora aflați mult mai sus în „lanțul trofic” fără să îi vrei răul și fără să fii ticălos. Personal, îi doresc să fie binecuvântată și sper că va găsi atât speranță, cât și fericire.

Totodată merită să amintim că nu din tabăra așa-numiților „negaționiști” ai faptelor și rațiunii au venit cei care au luat luat decizia de a folosi un copil tulburat emoțional pe post de „purtător de cuvânt global” și pentru lansarea de apeluri emoționale către mapamond. Ci chiar din tabăra celor care susțin că dețin faptele, dovezile și au știința de partea lor. De ce? Dacă știința este într-adevăr clară și dacă faptele sunt cu adevărat incontestabile, de unde nevoia de a folosi o fată vulnerabilă pentru a promova agenda aceasta?

Eu personal mă tem pentru domnișoara Thunberg. Nu încape îndoială că va afla, mai devreme sau mai târziu, că a fost exploatată de cei pe care îi credea prieteni, va afla că aceștia sunt gata să o abandoneze de îndată ce își îndeplinesc scopul. Va ajunge să fie doar o întrebare prin concursurile de trivia, în 20 sau 30 de ani de aici înainte (da, cred că și lumea, și jocurile de societate vor fi încă aici).

La nivel societal, sincer, totul pute a campanie de reducere la tăcere a oponenților rușinându-i, campanie care exploatează un copil foarte tulburat. Și faptul că există oameni pregătiți să utilizeze asemenea tip de tactică emoțională pentru a-și atinge scopurile este într-adevăr sinistru. Suntem periculos de aproape de a deveni o societate în întregime guvernată de emoție în locul rațiunii, rezultatele putând fi văzute în incapacitatea din ce în ce mai mare a maselor largi de oameni de a accepta fie și simpla posibilitate a existenței altor viziuni decât cele proprii.

Fie că sunteți de acord cu mesajul domnișoarei Thunberg, fie că sunteți sceptici, fie că îl respingeți – exploatarea ei și cultul născut în jurul ei ar fi necesar să vă deranjeze.


Citiţi a doua parte a articolului


Citiţi şi:

Toate minciunile despre încălzirea globală au fost demascate (I)

ONU: Agenda 2030 este dezvăluită – Modelul ascuns pentru înrobirea definitivă a omenirii sub stăpânii corporativi cei vicleni și nemiloși

 

yogaesoteric
29 octombrie 2019

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More