Guvernul vrea să permită amplasarea antenelor 5G peste tot, inclusiv pe spații verzi sau arii protejate


Se dorește amplasarea pe blocuri de locuințe, fără acordul proprietarilor


Luni, 28 octombrie, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a organizat ședința publică de dezbatere a proiectului Ordonanței de Urgență pentru simplificarea procedurii de autorizare a executării lucrărilor de construcții cu privire la infrastructura fizică necesară susținerii rețelelor de comunicații electronice, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Ordonanța de Urgență pregătită de Guvernul României va permite amplasarea antenelor 5G în orașe, pe terenuri agricole (indiferent de clasa de calitate a acestora), pajiști permanente, terenuri forestiere, spații verzi, terenuri care fac parte din arii naturale protejate.

Mai precis, ordonanţa prevede modificarea Legii 196/2018 cu privire la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, astfel încât firmele de comunicații vor putea încheia contracte cu asociaţia de proprietari reprezentată de președinte, fără a fi necesară hotărârea adunării generale a asociației de proprietari sau acordul vreunui proprietar din condominiu.

Aceasta, deși Art. 38 alin. (2) din Legea nr. 196/2018 prevede că: „Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori”.

Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Comunicațiilor, condus de Alexandru Petrescu, și a fost în consultare publică 30 zile. Puteți consulta OUG-ul şi Nota de Fundamentare

Dacă reprezentanţii autorităţii de reglementare în comunicaţii susţin că tehnologia 5G nu implică riscuri, specialiştii prezenţi la dezbaterea organizată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale au prezentat o serie de studii care arată nocivitatea reţelelor de telefonie mobilă.

Radiaţiile electromagnetice, inclusiv cele generate de tehnologia 5G, au efecte complexe asupra neuronilor, hormonilor şi funcţiei cardiace, iar acest fapt reiese din studiile efectuate la nivel mondial, a subliniat medicul Anca Niţulescu.

Există dovezi că toate procesele biochimice de la nivel celular au la bază procese electromagnetice. De aceea, s-a mai arătat în cadrul şedinţei publice – toate schimbările nivelului şi tipului de radiaţii electromagnetice influenţează fără echivoc omul şi toată lumea vie.

„În Codul de deontologie medicală pe care toți medicii îl respectă, scrie, la articolul 1, că întreaga activitate profesională a medicului este dedicată exclusiv apărării vieții, sănătății și integrității fizice a ființei umane, iar la articolul 4 scrie că în toate deciziile, medicul va fi necesar să se asigure că interesul pacientului prevalează interesului societății. În ciuda controverselor care se derulează în societate de mulți ani referitoare la existența sau inexistența efectelor nocive ale radiațiilor 5G, 4G sau 3G, 2G asupra sănătății umane, există dovada că toate procesele biochimice de la nivel celular au la bază procese electromagnetice și, din acest punct de vedere, orice celulă este în esență o unitate bioenergetică vibratorie și putem spune că omul și toate ființele vii sunt ființe electromagnetice. De aceea, toate schimbările nivelului și tipului de radiații electromagnetice influențează fără echivoc omul și toată lumea vie. Există un studiu care a fost declanșat în 1996 de către National Toxicology Program din Statele Unite care se referea atunci doar la rețelele 2G și 3G. Rezultatele studiului au fost date în 2018. De ce s-ar fi făcut acest studiu dacă aceste radiaţii nu ar fi avut nicio influență asupra sănătății? Studiul a relevat, pe scurt, că există o influență clară la apariția tumorilor la nivelul inimii și la nivelul creierului”, a spus medicul Anca Nițulescu.

În anul 2011, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat radiaţia electromagnetică inclusă în categoria 2G posibil carcinogenică pentru oameni şi a arătat că implică un risc crescut de tumori cerebrale. Proiectul de ordonanţă de urgenţă se referă deja la implementarea reţelelor cu tehnologie avansată, respectiv 5G.

„Radiația 5G are efecte clare asupra fertilității și știm că România este o țară cu populație în descreștere. De ce ne trebuie, mai ales în România, rețeaua 5G? De asemenea, sunt efecte complexe asupra neuronilor, hormonilor și funcției cardiace. Sunt foarte multe studii care arată, fără echivoc, aceste rezultate. La ce studii v-ați raportat atunci când s-a creat această Ordonanță și dacă au implicat într-un fel sau altul Ministerul Sănătății? Există un miraj al folosirii tehnologiei și sigur că oamenilor le place să folosească gadgeturi din ce în ce mai performante”, a mai menționat medicul.

Eduard Lovin, vicepreședinte al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) spune că nu există riscuri asupra sănătății, efectele tehnologiei 5G fiind la fel cu cele ale 3G sau 4G.

„În opinia noastră, din punctul de vedere al influenței asupra sănătății nu este altfel decât în cazul rețelelor de până acum, 3G-4G. La fel, sunt câmpuri electromagnetice generate de site-uri și terminale mobile care este necesar să respecte niște normative date prin ordin al Ministrului Sănătății.

Ca inginer de telecomunicații vă pot spune că, în momentul în care densifici site-urile, implicit se va folosi o putere mai mică de emisie și radiație de câmp electromagnetic. Densitatea câmpului electromagnetic este mare până la câțiva metri în jurul site-urilor de antene. Le recomand tuturor, ceea ce fac și eu, să folosim cu rațiune și moderație terminalul mobil și să utilizăm căștile handsfree.

Ca să fiu mai clar, pe rețelele existente – la 2G, 3G, 4G – în momentul în care ai un site care acoperă o rază de 30 de km în linie dreaptă cu terminalul mobil, cu cât e distanța mai mare, cu atât terminalul mobil este nevoie să emită cu o putere mai mare ca să ajungă să se propage semnalul la un nivel calitativ satisfăcător pentru a avea un schimb de date sau o claritate a semnalului vocal.

Moderația este indicată în astfel de cazuri. Nu neapărat antenele influențează în mod majoritar prin câmp electromagnetic trupul uman, ci terminalul pe care-l ții la ureche. Cu cât site-ul este la o distanță mai mare, cu atât telefonul mobil este necesar să-și aloce o putere mai mare pentru a-și calibra parametrii de semnal. Cu cât site-urile sunt mai dese, implicit puterea de emisie a telefonului scade de câteva ori, pentru că nu este nevoie să mai propage un semnal la 30 de kilometri, ci doar la 500 de metri.

Partea de densificare, în condițiile în care câmpul electromagnetic în jurul site-urilor este la niveluri mari doar pe o rază de câțiva metri în jurul antenelor, rezolvă în sens pozitiv problema, pentru că telefoanele mobile vor emite cu o putere mai mică, astfel încât să ajungă pe distanțe mai mici. Dar recomandăm moderație, pentru că dacă stai cu telefonul la ureche multe ore pe zi, luni și ani întregi, câmpul electromagnetic îți încălzește țesutul.

Puterile sunt mici la site-urile de telefonie mobilă, nu se compară cu kilowații de la emițătoarele de radio, televiziune, radare etc. Până și cablurile de medie tensiune, nu zic de cele de înaltă tensiune, creează un câmp mai puternic decât emițătorul unui site de pe un bloc care acoperă câteva sute de metri. Dacă stai sub o linie de înaltă tensiune ești mai afectat decât în proximitatea unui site de telefonie mobilă”, a precizat Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM, pentru Hotnews.

În Elveția sunt proteste masive împotriva folosirii tehnologiei 5G, iar Federația Doctorilor Elvețieni a atras și ea atenția asupra folosirii tehnologiei 5G, afirmând că „atâta vreme cât nu există nicio dovadă științifică asupra lipsei de impact asupra sănătății a creșterii nivelului de radiații, este necesar să existe reținere în a face acest pas”.


Citiţi şi:

Mănăstirea Petru-Vodă cere autorităților să protejeze sănătatea publică de efectele secundare ale tehnologiei 5G 
Senatorul Cristian Lungu cere îndepărtarea antenelor 5G din Florești (Cluj): Nu suntem laboratorul de experimente al nimănui! 
11 motive de îngrijorare datorate implementării tehnologiei 5G 

 

yogaesoteric
29 octombrie 2019


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More