Iată ce așa-zis „impact de mare amploare” au sancțiunile împotriva Rusiei. Comparați cu dezastrul pe care l-au produs în … Europa

Multitudinea de sancțiuni occidentale impuse Rusiei din cauza intervenției sale în Ucraina nu au dus la prăbușirea economică dramatică pe care analiștii au prezis-o, dar au avut totuși un impact de mare amploare, anunță themoscowtimes.com.

Cu siguranță Rusia este acum cea mai sancționată țară din lume, iar lipsa de bunuri, accesul limitat la servicii și alte restricții schimbă viața de zi cu zi în moduri uneori surprinzătoare – de la rețete modificate de dulciuri și viteze slabe ale internetului, la crematorii închise și mai puține autobuze.

Care sunt cele șapte moduri neașteptate în care sancțiunile s-au făcut simțite:

Modificarea rețetelor de dulciuri

Șeful unei fabrici de dulciuri din orașul Perm din Munții Ural a declarat în octombrie anul trecut că fabrica, una dintre cele mai mari din regiune, a fost nevoită să modifice rețetele unora dintre produsele sale după ce sancțiunile occidentale au tăiat importurile de ingrediente cheie.

Există materii prime care, în mod obiectiv, nu pot fi produse în Rusia. De exemplu, boabele de cacao nu cresc aici”, a declarat Boris Shvaytser într-un interviu acordat postului local de știri 59.ru. „Obținerea multor componente a devenit problematică”. Pe lângă modificarea rețetelor, fabrica, potrivit lui Shvaytser, a fost, de asemenea, forțată să caute noi echipamente după ce furnizorii din Italia, Germania și Marea Britanie au oprit cooperarea.

Internet mobil cu viteză mică

Viteza internetului mobil LTE în Rusia a scăzut în medie cu 0,6 megabiți pe secundă față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu publicat în martie de agenția rusă de analiză a informațiilor TelecomDaily. Iar problemele legate de viteza internetului sunt așteptate să se înrăutățească pe măsură ce ieșirea giganților europeni din domeniul telecomunicațiilor – inclusiv Nokia și Ericsson – îngreunează modernizarea rețelelor rusești.

Unii operatori de telefonie mobilă din Rusia au reprofilat frecvențele folosite pentru rețelele 3G pentru servicii celulare LTE, potrivit ziarul Izvestia, pro-Kremlin. Dar este puțin probabil ca această tactică să rezolve problema pe termen lung, potrivit experților.

Crematoriile sunt închise

Un crematoriu din orașul Voronej, situat în sud-vestul țării, a fost nevoit să se închidă după ce singura sa cameră de incinerare – produsă în Republica Cehă – s-a defectat. Nu este clar dacă va putea fi redeschis, deoarece cuptorul defect nu poate fi înlocuit din cauza unei interdicții a Uniunii Europene privind exportul de bunuri de înaltă tehnologie în Rusia.

Specialiștii ruși și reprezentanții furnizorului ceh de echipamente de incinerare, Tabo-CS, lucrează la repararea cuptorului, dar nu știu cât timp va dura, potrivit site-ului de știri De Facto, cu sediul la Voronej. Potrivit site-ului său, echipamentul de incinerare Tabo-CS este folosit în zeci de alte orașe din Rusia, inclusiv în Sankt Petersburg și Novosibirsk.

Autobuze puține

Operatorii de transport local din 84 de orașe din Rusia au anulat până la 200 de rute de autobuz și troleibuz, potrivit unei cercetări efectuate de compania de modelare Simetra. Unul dintre motivele acestor schimbări este reprezentat de întreruperile legate de sancțiuni în lanțurile de aprovizionare care, la rândul lor, au avut un impact asupra producătorilor de vehicule din Rusia.

De exemplu, activitatea uzinei de construcție de vagoane de marfă Tikhvin din regiunea Leningrad a fost suspendată mai mult de două luni, deoarece a rămas fără rulmenți cu bile de fabricație americană, esențiali pentru procesul de fabricație.

Cărțile de identitate au rămas neschimbate

Rusia a încercat să înlocuiască sistemul intern de pașapoarte al țării cu o carte națională de identitate digitală cel puțin din 2013 – iar noile carduri de plastic urmau chiar să fie testate în unele regiuni încă de anul trecut. Însă sancțiunile occidentale au forțat autoritățile să înghețe proiectul pe termen nelimitat. Printre motivele acestei schimbări de direcție se numără faptul că Rusia nu poate produce suficiente cipuri și plastic pentru a realiza cardurile, a raportat Forbes Russia.

Clădiri pustii

Numărul de spații libere din clădirile de birouri și centrele comerciale din Rusia continuă să crească ca urmare a ieșirii marilor retaileri străini. Ponderea spațiilor vacante din centrele comerciale din capitala Moscova au ajuns la 17% la sfârșitul anului, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară NF Group, raportate de cotidianul de afaceri rus Kommersant. Și 12% din clădirile de birouri din Moscova au devenit goale până la sfârșitul anului, potrivit unui reprezentant al firmei de consultanță CORE.XP, citat de Kommersant.

Piloți cu pregătire slabă

Piloții de linie din Rusia au mai puține opțiuni de pregătire după ce transportatorul național turc Turkish Airlines ar fi interzis piloților ruși să folosească dispozitivele sale de pregătire pentru simularea zborurilor. Se pare că interdicția a fost impusă din cauza temerii Turkish Airlines de a deveni victima unor sancțiuni secundare din partea Agenției pentru Siguranța Aviației din UE.

Decizia Turciei este probabil semnificativă, având în vedere că nu toate tipurile de dispozitive de pregătire pentru simularea zborurilor sunt disponibile cu ușurință în Rusia sau în statele partenere prietene, potrivit experților intervievați la începutul acestui an de către publicația independentă The Insider.

Citiți și:
Fusaro: „Sancțiunile pe care Europa este nevoită să le impună Rusiei fac mult rău Europei”
Orban: Sancțiunile nu au schimbat cursul Moscovei, Europa a pierdut patru guverne
Cum câștigă America din prăbușirea Europei. Criza energetică și cea alimentară, armele SUA?

 

yogaesoteric
22 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More