Ikigai – Căutarea și găsirea unui scop benefic, dumnezeiesc în viață


Filozofia japoneză care te ajută să îți descoperi menirea pe care o ai pe acest pământ


În lumea postmodernistă, occidentală, credința în ceva dumnezeiesc este din ce în ce mai scăzută. Omul se concentrează mai mult pe a avea decât pe a fi. Lipsa unui scop în viață poate crește riscul problemelor de sănătate psiho-mentală, cum ar fi anxietatea și depresia. Pentru a depăși această senzație de rutină și nefericire, tot mai mulți oameni au început să adopte un concept japonez denumit ikigai, ceea ce în traducere înseamnă „un motiv pentru a fi”.

Toată lumea, în conformitate cu cultura japoneză, are un ikigai, un scop în viață. Găsirea acestuia necesită o căutare adâncă în sinele fiecăruia. O astfel de căutare este importantă iar găsirea acestui scop aduce satisfacție și o semnificație a vieții.

În cultura din Okinawa, ikigai este considerat „un motiv să te ridici dimineața”. Adică un motiv pentru a vă bucura de viață. Pentru japonezi, conceptul are și un element social. Este vorba despre a te simți confortabil cu rolul tău în familia ta, la locul de muncă și în societate. În timp ce bărbații asociază ikigai-ul, de obicei, cu munca și cariera lor, femeile, cel puțin în mod tradițional, îl asociază cu creșterea și educarea copiilor.

Autorul de cărți dedicate acestui concept, Hector Garcia, a declarat pentru The Independent că totul se petrece cu un motiv, trebuie doar să-l vedem și să ni-l însușim: „Ați fost vreodată atât de absorbit de o sarcină încât ați uitat să mâncați sau să beți apă? Ce tip de sarcină a fost? Observați acele momente când intrați în flux cu ikagai-ul dumneavoastră, acela este scopul vieții. La acel ceva sunteți bun, aceasta este menirea dumneavoastră”, a declarat Garcia.

Deși face parte din cultura lor, japonezii consideră că este dificil să obțină ikigai-ul. Potrivit unui sondaj din 2010, doar 31% dintre respondenții japonezi au declarat că și-au găsit acel scop în viață pe care fiecare dintre noi îl caută.

Însă odată descoperit, ce se petrece? Profesorul Gordon Matthews de la Universitatea din Hong Kong a declarat pentru The Telegraph că cei care au un simț clar al ikigai-ului au potențialul de a realiza lucruri deosebite în viață…


Citiți și:

Menirea ultimă a omului este înţelepciunea (1)

Deepak Chopra – Misterul vieţii este real

 

yogaesoteric
13 aprilie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More