NOUTĂŢI în RĂZBOIUL din SIRIA. Extinderea teatrului de operaţiuni: GRECIA – TURCIA şi ISRAEL – IRAN

 

În luna februarie, Statele Unite ale Americii amenințau că vor răspunde cu forţa militară dacă guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad va folosi arme chimice. Iar în luna martie, Rusia declara că SUA intenționează să bombardeze cartierul guvernamental din Damasc, pe baza unui pretext inventat, menționând că Rusia va răspunde militar dacă ar simți că viețile rușilor vor fi amenințate de un astfel de atac.

Sâmbătă, 7 aprilie, peste 40 de persoane au murit în urma unui presupus atac cu arme chimice în oraşul sirian Douma. Iar la o zi după carnagiu, un aeroport militar al regimului Assad a fost ţinta unor atacuri aeriene. S-a aprins scânteia care aruncă în aer butoiul cu pulbere? Iată o sinteză a principalelor evenimente din ultimele zile.

Rusia și SUA, confruntare dură la ONU. „O acțiune militară în Siria va avea repercusiuni grave”

Rusia și Statele Unite s-au ciocnit din nou la Consiliul de Securitate al ONU, derulat luni seară, cu privire la presupusul atac chimic din Siria.

Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a susținut că incidentul soldat cu zeci de morţi în suburbia Damascului, Douma, a fost înscenat și că o acțiune militară a Statelor Unite va avea „repercusiuni grave”, relatează BBC.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a spus că Rusia are pe mâini „sângele copiilor sirieni”. Potrivit acesteia, Statele Unite vor oferi un răspuns acestui atac, indiferent de decizia luată în cadrul Consiliului de Securitate. Pentagonul nu a exclus o opțiune militară în acest caz.
„Doar un monstru comite așa ceva” a spus Haley, referindu-se la atac.
Înainte de reuniune, Donald Trump a anunțat că o decizie importantă legată de Siria va fi luată în următoarele 2 zile.

La o zi după carnagiu, un aeroport militar al regimului Assad a fost ţinta unor atacuri aeriene. Moscova acuză Israelul pentru acest bombardament, după ce Washingtonul şi Parisul, au negat orice implicare.

Apărarea Civilă Siriană, cunoscută şi sub numele de „Căştile Albe”, o grupare insurgentă şi opoziţia în exil acuză regimul lui Bashar al-Assad că sâmbătă seară a efectuat un atac chimic în Douma, o suburbie a Damascului.

48 de oameni ar fi murit sufocaţi. Căştile albe au difuzat imagini înfiorătoare cu adulţi şi copii deopotrivă pradă convulsiilor ori chinuindu-se să respire.

În replică, guvernul sirian neagă orice implicare şi subliniază că mii de oameni fideli sunt ţinuţi prizonieri de către rebeli în zona respectivă, un motiv în plus de a nu folosi arme chimice acolo.
Ruşii, aliaţi neclintiţi ai regimului Assad, au răspuns că nu au găsit nicio urmă de clor ori altă substanţă chimică folosită împotriva civililor.

În contextul în care preşedintele american avertizase că regimul Assad va plăti scump pentru presupusul atac chimic, situaţia s-a complicat şi mai tare duminică noapte (8 aprilie) când a fost bombardată o bază militară a guvernului Assad din centrul ţării, lângă Homs.

Atât guvernul sirian cât şi Rusia au acuzat Israelul pentru acest atac. Ruşii spun că avioanele israeliene au trecut prin spaţiul aerian al Libanului şi au lansat 8 rachete, 5 ar fi fost interceptate, dar celelalte au lovit baza militară, ucigând câteva persoane la sol.

Alertă pentru companiile aeriene. Vor fi posibile lansări de rachete asupra Siriei

Eurocontrol, organizaţia europeană pentru securitate în navigaţia aeriană, a emis marţi, 10 aprilie o „alertă rapidă” destinată companiilor, pentru estul Mediteranei, din cauza unor posibile atacuri cu rachetă asupra Siriei în următoarele 72 de ore, transmit EFE şi Reuters.

Eurocontrol a precizat că rachete aer-sol şi/sau de croazieră ar putea fi folosite în acest interval şi că există posibilitatea întreruperii intermitente a echipamentului de radionavigaţie, iar companiile aeriene trebuie să ţină cont de această alertă la planificarea operaţiunilor de zbor în respectiva zonă a Mediteranei.

„Ca urmare a posibilei lansări de lovituri aeriene în Siria cu rachete aer-sol şi/sau de croazieră în următoarele 72 de ore şi a posibilităţii întreruperii intermitente a echipamentului de radionavigaţie, trebuie ţinut cont la planificarea operaţiunilor de zbor în estul Mediteranei/zona FIR Nicosia”, relevă Eurocontrol, pe site-ul său, cu referire la spaţiul aerian indicat.

Preşedintele american, Donald Trump, şi aliaţii occidentali discută o eventuală acţiune militară împotriva regimului lui Bashar al-Assad pentru presupusul atac chimic comis sâmbătă la Douma, un oraş controlat multă vreme de rebeli.

Trump a decis să-şi anuleze participarea la cel de-al 8-lea summit al Americilor, care se desfăşoară vineri la Lima (Peru), pentru a se concentra pe răspunsul pe care SUA îl vor da presupusului atac chimic din Siria, a anunţat Casa Albă.

Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, s-a arătat marţi de acord cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, în privinţa faptului că este necesar un răspuns al comunităţii internaţionale la atacul de sâmbătă din Siria, în care regimul de la Damasc ar fi folosit arme chimice.

6.500 de militari urmează să se deplaseze spre estul Mării Mediterane, la bordul unor nave de război

6.500 de militari au plecat în 11 aprilie din Norfolk spre estul Mării Mediterane, ca parte din grupul de atac US Truman. Decizia a fost luată în contextul creșterii tensiunilor din regiune, ca urmare a presupusului atac cu arme chimice din orășelul sirian Douma, situat în enclava Ghouta de Est.

Ca urmare a informațiilor privind folosirea de arme chimice asupra civililor de către regimul Al-Assad, în week-end-ul 7-8 aprilie, într-un atac care a cauzat moartea a cel puțin 40 de persoane și rănirea altor câteva sute, președintele american Donald Trump ia în considerare un atac alături de aliații occidentali, scrie Ahval News.

În acest moment, navele de război americane care se află în estul Mării Mediterane ar fi insuficiente pentru o intervenție de amploare în Siria. Astfel, în regiune s-ar afla, în prezent, doar Distrugătorul Donald Cook, în timp ce alte trei nave de război se află în apele Oceanului Atlantic.
„Portavionul Harry S. Truman, sub coordonarea Comandamentului Forțelor Navale, a călătorit ultima dată în Orientul Mijlociu în 2015, pentru a participa la operațiunea împotriva grupării Stat Islamic, iar în 2016 s-a întors înapoi acasă”, conform Stars and Stripes.

Înainte ca Statele Unite și aliații săi să pornească o ofensivă militară în Siria, este anticipat că mai întâi își vor spori prezența navală în estul Mării Mediterane. Tocmai acesta ar fi motivul pentru care Grupul de Atac Harry S. Truman este trimis în zonă. Acest grup conține cinci nave americane de război, echipate cu rachete Tomhawk, cât și Portavionul Harry S. Truman. La operațiune va participa și fregata germană FGS Hessen. Distanța dintre Norfolk și Siria este de aproximativ 6.000 de mile, ceea ce înseamnă că grupul de atac va ajunge la destinație în două-trei săptămâni.

Reacția Rusiei

Armata rusă a anunţat în 11 aprilie că urmăreşte îndeaproape situaţia din jurul Siriei şi că a observat forţe navale americane îndreptându-se către Golf, conform Reuters, citat de Agerpres. Armata rusă a precizat că grupul naval american ar urma să sosească în zona Orientului Mijlociu la începutul lunii mai.

„Urmărim cu atenţie situaţia din jurul Siriei şi din regiune”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Peste 40 de persoane au fost ucise în 7 aprilie într-un presupus atac chimic la Douma, ultimul bastion al insurgenţilor lângă capitală siriană Damasc.

În acest context, președintele american Donald Trump a avertizat cu un atac împotriva forțelor coordonate de Bashar al-Assad.
„Rusia promite că va doborî orice rachetă lansată deasupra Siriei. Fii gata Rusia, pentru că vor veni, drăguţe, noi și «inteligente»! Nu ar trebui să fiți parteneri cu un animal ucigaș care își gazează poporul și se bucură de asta”, a scris Trump pe Twitter.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a precizat pe pagina sa de Facebook: „Rachetele inteligente trebuie să zboare în direcţia teroriştilor, nu a guvernului legitim, care de câţiva ani luptă împotriva terorismului internaţional pe teritoriul său”, informează agenţiile TASS și Reuters, citate de Agerpres.

Rusia anunță oficial că va interveni în cazul în care Siria va fi atacată: „rachetele vor fi doborâte şi chiar şi locurile de unde au fost lansate”

La rândul său, ambasadorul Rusiei în Libia, Alexander Zasypkin, a declarat că orice rachetă lansată de SUA către Siria va fi doborâtă, iar bazele de lansare vor fi atacate, conform Reuters.

Zasypkin a declarat că se referă la o declaraţie dată de preşedintele rus Vladimir Puţin şi de şeful staff-ului său.
„Dacă va avea loc un atac al americanilor atunci rachetele vor fi doborâte şi chiar şi locurile de unde au fost lansate”, a declarat pentru al-Manar TV, post de televiziune afiliat Hezbollah.

SUA, Marea Britanie şi Franţa continuă pregătirile pentru acţiuni militare având ca scop sancţionarea regimului lui Assad, despre care cele trei puteri spun că este responsabil pentru cel mai recent atac chimic asupra suburbiei Douma din Siria, care s-a soldat cu peste 45 de morţi.

Pe scurt:
SUA informează că examinează posibilitatea unor atacuri puternice în Siria, vizând 22 de ţinte, inclusiv locaţii ruseşti:
https://sputniknews.com/uş/201804111063429837-trump-mulls-strike-syria-chemical-attack/

Armata siriană a descoperit locul „casei de producţie” a Căştilor Albe (un ONG internaţional, care urmăreşte chipurile scopuri umanitare), unde erau realizate filme de propagandă împotriva lui Bashar-al-Assad:
https://sputniknews.com/middleeast/201804111063422215-white-helmets-fake-video-site/

Siria: Acord final de evacuare din Ghouta cu militarii ruşi; luptătorii Jaish al Islam pot rămâne. Negociatorii din opoziţia siriană au confirmat în 1 aprilie un acord final cu militarii ruşi privind evacuarea oraşului Douma din enclava Ghouta de Est, de lângă Damasc, informează Reuters. Acordul fusese anunţat cu câteva ore mai devreme de surse oficiale din capitala Siriei.
https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/04/08/siria-acord-final-de-evacuare-din-ghouta-cu-militarii-rusi-luptatorii-jaish-al-islam-pot-ramane–87657

Siria: Armata în alertă, în perspectiva unor lovituri internaţionale. Forţele armate siriene şi aliaţii lor au intrat în alertă totală în întreaga ţară şi au evacuat posturi militare în perspectiva unor posibile raiduri internaţionale, au declarat în 10 aprilie un ONG de monitorizare şi activişti, citaţi de agenţia DPA
https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/04/10/siria-armata-in-alerta-in-perspectiva-unor-lovituri-internationale–87879

Avioane de luptă ale Rusiei s-au apropiat la mică distanţă de un distrugător al Statelor Unite, în estul Mării Mediterane, relata în 10 aprilie presa internațională. Nava americană care ar fi fost „hărțuită” de avioane rusești este Distrugătorul USS (United States Ship) Donald Cook, care se apropia de apele teritoriale ale Siriei. Distrugătorul Donald Cook plecase din portul Larnaca (Cipru). USS Donald Cook este un distrugător care are la bord rachete Tomahawk. Avioane de vânătoare ruse au zburat la altitudine mică, apropiindu-se periculos de nava militară americană. În momentul de faţă, distrugătorul american se află la circa 100 de kilometri de portul sirian Tartus, unde este o bază militară rusă.
https://romanialibera.ro/internaţional/avioane-rusesti-s-au-apropiat-periculos-de-un-distrugator-american-in-apropierea-siriei-721083

Ambasadorul Rusiei în Libia, Alexander Zasypkin, a declarat că orice rachetă lansată de SUA către Siria va fi doborâtă, iar bazele de lansare vor fi atacate, conform Reuters.
https://stirileprotv.ro/ştiri/internaţional/alerta-de-razboi-rusia-va-dobori-orice-racheta-a-americanilor-catre-siria.html

GRECIA – TURCIA

Soldaţi greci au tras într-un elicopter turc! Tensiuni majore între cele două state

Nu este cazul ca un conflict greco-turc să se adauge la problemele de politică externă deja existente. Cu toate acestea, soldaţi greci au efectuat tiruri de somaţie împotriva unui elicopter turc ce survola în noaptea de 9/10 octombrie mica insulă Ro, de la graniţa dintre cele două ţări în Marea Egee, a declarat o sursă din Statul-Major al armatei elene, informează AFP, conform agerpres.ro.

Incidentul, anunţat de radioul grec Skai, a avut loc într-un context de tensiune între cele două ţări învecinate, aliaţi în cadrul NATO, în special din cauza menţinerii în detenţie de o lună, în Turcia, a doi soldaţi greci care au intrat, potrivit Atenei, din greşeală pe teritoriul turc în timpul patrulării la frontieră. „Tirurile de somaţie pentru a îndepărta elicopterul au fost ordonate în cadrul consolidării măsurilor de supraveghere şi reacţie decise în lumina tensiunilor cu Turcia”, a declarat sursa din Statul Major.

Potrivit acestei surse, elicopterul, „se pare că un aparat al gărzii de coastă turce”, zbura la limita dintre cele două zone control aerian (FIR) greacă şi turcă atunci când ordinul a fost dat de a-l îndepărta „ca măsură de precauţie”. Potrivit informaţiilor radar analizate ulterior, aparatul, care s-a îndepărtat după tiruri, nu a trecut FIR greacă şi nici nu a încălcat spaţiul aerian al ţării, a adăugat această sursă.

Grecia şi-a exprimat de mai multe ori în ultimele săptămâni hotărârea de a-şi apăra suveranitatea în Marea Egee, disputată în mai multe zone de Turcia, pe fondul unei escaladări verbale între cele două ţări în ultimele luni după refuzul justiţiei elene de a extrăda opt soldaţi turci care au fugit în Grecia după lovitura de stat eşuată din iulie 2016. Atena şi Nicosia au obţinut de asemenea din partea partenerilor lor europeni la ultimul summit UE de la sfârşitul lunii martie condamnarea „acţiunilor ilegale” ale Turciei în Marea Egee şi în estul Mediteranei.

Grecia şi Turcia au fost la un pas de război în 1996. Motivul discordiei a fost insuliţa Imia (Kardak, în limba turcă), a cărei suveranitate şi-o dispută în Marea Egee. Acest acces de tensiune a condus apoi la un proces de normalizare a relaţiilor bilaterale, pe care Atena afirmă că doreşte să-l continue în ciuda unor incidente recente.

ISRAEL – IRAN

Israelul amenință Iranul că „va dispărea de pe hartă și din lume”

Înalți oficiali din armata Israelului au avertizat Iranul că va suporta consecințe foarte grave dacă va ataca bazele israeliene din Siria.
„Dacă Iranul va acționa împotriva Israelului pe teritoriul sirian, președintele Bashar al-Assad și regimul său vor fi cei care vor plăti prețul”, au spus oficiali ai apărării israeliene, citați de Jerusalem Post.

Reacția acestora vine după ce liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a cerut ca baza aeriană „criminală” a Israelului din Siria, T-4, să fie atacată.

În replică, Israelul amenință acum că „Iranul va dispărea de pe hartă” dacă va face vreo mișcare militară împotriva sa.
„Regimul lui Assad și Bashar al-Assad însuși vor dispărea de pe hartă și din lume, dacă iranienii vor încerca să atingă Israelul sau interesele sale de pe teritoriul sirian”, ar fi declarat oficiali israelieni, al căror nume nu a fost precizat de către Jerusalem Post.
„Recomandarea noastră pentru Iran este să nu încerce să acționeze, pentru că Israelul este decis să continue în această problemă până la final”, au mai spus oficialii.

În 10 aprilie ministrul Apărării din Israel, Avigdor Liberman, a declarat că Israelul va face tot ce este necesar pentru a opri Iranul din încercarea de a construi baze militare permanente în Siria.
„Nu contează prețul, noi nu vom permite Iranului o ancorare (militară) permanentă în Siria. Altă opțiune nu avem”, a spus Liberman.
„A autoriza această ancorare în Siria ar însemna să se accepte ca Iranul să ne stranguleze.”, a adăugat ministrul israelian, potrivit Agerpres.

Teheranul a acuzat Israelul de „agresiune flagrantă” în Siria după lovituri în care au murit consilieri militari iranieni, potrivit presei iraniene.

Iranul nu recunoaşte existenţa Israelului, care vede la rândul său în Teheran o ameninţare existenţială şi denunţă frecvent sprijinul acordat de Teheran pentru Hezbollahul libanez, puternica miliţie şiită aflată la frontiera sa nordică.

O escaladare a tensiunilor a avut loc în februarie între Iran şi Israel, legată de operaţiunile militare din Siria, după un raid aerian israelian împotriva unei baze militare a regimului sirian. Israelul a acuzat la acea dată Iranul că a lansat de la această bază o dronă ce ar fi pătruns în spaţiul aerian israelian. Iranul a denunţat aceste afirmaţii ca fiind ridicole.


Citiţi şi:

Oligarhii khazari din spatele lui Trump vor neapărat declanșarea celui de-al treilea război mondial

Jurnalist american, discurs antologic împotriva celor care cer bombardarea Siriei


yogaesoteric
13 aprilie 2018


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More