Importanţa procesului de conştientizare în practica YOGA şi în viaţa de zi cu zi (2)Conştientizarea în procedeele de PRANAYAMA şi aplicaţiile ei în viaţa cotidiană
 

de Daciana Matei

Citiţi aici prima parte a acestui articol.

A respira este o condiţie indispensabilă vieţii. Prin intermediul actului respirator este captată şi acumulată în fiinţă o energie vitală fundamentală, numită PRANA. A deveni conştienţi de acest proces ne va conduce gradat la însăşi sursa vieţii universale.

Prin practica corectă a posturilor corporale YOGA (ASANA), înţelegem că doar un exerciţiu pur fizic nu poate aduce transformări profunde în fiinţa practicantului, indiferent de natura sau complexitatea lui. Dar însoţit de conştientizarea adecvată a fenomenelor ce apar la nivelul trupului şi a proceselor de rezonanţă cu focarele specifice din macrocosmos pe care le declanşează, acest exerciţiu postural ne va ajuta foarte mult întreaga fiinţă, producând transformări atât interioare, de natură profundă, cât şi transformări exterioare, la nivelul trupului.

În mod similar, practica mecanică a exerciţiilor de control şi de ritmare a suflului respirator, PRANAYAMA, fără a conştientiza fenomenele subtile ce apar, nu va aduce în universul fiinţei noastre beneficiile extraordinare menţionate în tratatele milenare YOGA. De aceea este absolut necesar să ne îndreptăm atenţia, pentru început, asupra aerului care intră şi iese prin nări în timpul inspiraţiei şi expiraţiei. Urmărim trecerea aerului în interiorul corpului şi traseul pe care acesta îl urmează, apoi felul în care iese din corp, prin nări. Această modalitate de conştientizare este similară celei prezentate în prima parte a articolului, acolo unde vorbeam despre modalitatea de a fi conştienţi de postura fizică pe care o abordăm în timpul realizării unei ASANA, mişcările pe care le face trupul pentru a ajunge în acea poziţie. În a doua fază a conştientizării procesului respirator, după ce ne-am familiarizat cu vehicularea aerului prin nări, ne vom îndrepta atenţia să sesizăm aspectele mai subtile ale acestui proces şi anume asupra energiilor ce sunt aduse împreună cu aerul în corp şi care vor produce efectele specifice tehnicii de PRANAYAMA realizată atunci de către noi. Aşa cum o postură YOGA corect realizată aduce cu sine în microcosmosul fiinţei noastre, prin rezonanţă, energii subtile din macrocosmos, în mod similar, în cazul procedeelor de PRANAYAMA, energiile captate din univers vor fi vehiculate în propria noastră fiinţă producând transformări deosebite în universul nostru lăuntric.

Pentru o mai bună înţelegere vă sugerăm să citiţi şi articolul Pranayama sau cum putem să ne branşăm la izvorul nesecat al energiei universale, unde sunt prezentate detaliat informaţii despre PRANA şi despre modul corect de abordare a tehnicilor de PRANAYAMA.Efectele respiraţiei conştient realizate în viaţa de zi cu zi
  

 A fi conştienţi de respiraţie, de modul în care se desfăşoară procesul respirator, ne poate ajuta extraordinar de mult şi în afara practicii spirituale propriu-zise, în multe momente ale vieţii de zi cu zi.

Foarte multe probleme cu care se confruntă fiinţa umană sunt generate de acumularea şi manifestarea emoţiilor negative, unele dintre ele fiind chiar foarte puternice. Teama, stresul, ura, gelozia, mânia etc. declanşează în interiorul fiinţei, atunci când sunt manifestate şi trăite cu intensitate, adevărate furtuni emoţionale şi psihice şi chiar pot deregla buna funcţionare a organismului. Efectele lor dezastruoase afectează întreaga fiinţă, deoarece ating atât sistemul nervos cât şi sistemele imunitar şi glandular. Mintea devine agitată, tulburată, apar stări de confuzie şi anxietate, senzaţie de sufocare etc. Pentru a contracara aceste manifestări penibile este necesar să nu ne lăsăm purtaţi de valul emoţiilor distructive şi să începem imediat să respirăm profund, de voie, cât mai regulat şi conştient. Ne vom orienta atunci atenţia asupra procesului respirator, conştientizând cum, odată cu inspiraţia aerului, aducem în fiinţa noastră energii PRANA-ice purificatoare şi vitalizante, iar pe măsură ce expirăm, vom difuza energiile elevate, captate din macrocosmos, în trup, făcând să se disipeze şi în final să dispară energiile malefice şi negative care tindeau să ne cuprindă. După un timp relativ scurt, echilibrul nostru psiho-emoţional se va restabili complet. Apare atunci un sentiment profund de pace, mintea se linişteşte şi, pe acest fond de claritate, pot apare intuiţii superioare şi chiar soluţii geniale la rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm. Executând pentru o perioadă de timp suficient de mare astfel de respiraţii conştiente, vom dobândi o stare de încredere în sine, de entuziasm, poftă de viaţă, vitalitate şi puterea de a acţiona în armonie cu tot ceea ce ne înconjoară.

Metodă de captare a energiilor purificatoare, sănătoase, elevate, prin intermediul unor idei forţă sau imagini creatoare

În cartea sa Iniţiere în Hermetism, Franz Bardon descrie o metodă inedită de transformare lăuntrică ce se bazează pe ideea că aerul poate fi impregnat cu anumite idei forţă, gânduri sau imagini benefice. Acest aer impregnat va juca un dublu rol atunci când va fi direcţionat la plămâni şi apoi, prin vasele de sânge, în tot trupul. La început, în prima fază a respiraţiei, partea materială, grosieră, a elementelor componente ale aerului este adusă în trup şi va fi folosită pentru susţinerea şi vitalizarea acestuia. În a doua fază, partea subtilă a elementelor componente ale aerului respirat, încărcată cu acele idei sau imagini benefice, va ajunge la corpurile eteric şi astral, impregnându-le de asemenea. Este de la sine înţeles că ceea ce contează în primul rând nu este cantitatea aerului inhalat ci calitatea lui, mai exact ideea forţă cu care acesta a fost impregnat.

Din punct de vedere practic, această metodă se realizează astfel: ne aşezăm cât mai comod şi confortabil pe un scaun sau la sol. Urmărim să ne relaxăm structura fizică şi să respirăm lent, calm, pe nas. Ne focalizăm atenţia pe ideea forţă pe care dorim să o folosim în acest procedeu, de exemplu: vizualizăm şi conştientizăm cum, odată cu aerul inspirat, intră în plămâni şi în sânge sănătatea, liniştea, pacea, iubirea (sau orice altceva bun ce ne dorim să asimilăm în fiinţa noastră). Vizualizarea trebuie să fie foarte clară, să fie trăită intens şi cu deplină convingere. Aerul inspirat impregnat cu respectiva idee forţă benefică va fi rapid asimilat în trup şi în corpurile noastre subtile şi ceea ce urmărim atunci va deveni realitate. Este indicat să realizăm această vizualizare pe rând, cu fiecare din stările benefice la care aspirăm, trecând la următoarea idee forţă după ce am reuşit să obţinem starea pe care ne-o propusesem anterior. Conştientizarea tuturor aspectelor subtile ce apar în fiinţa noastră, atât în timpul practicii efective a acestei metode, cât şi la finalul ei este extrem de importantă.

Citiți continuarea articolului, cu titlul  Conştientizarea în procesul meditativ
 

 

Citiţi şi:

Rezonanţa în practica yoga

Prana – forţa universală a vieţii

Puterea vindecătoare a stărilor benefice 

 
 

yogaesoteric

16 noiembrie 2011

 

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More