În 2021, semnul fiarei intră pe ultima turnantă: ANAF – bănci / recensământ / buletin biometric / vaccinare cu paşaport de imunitate

Buletin biometric (cu card de sănătate încorporat)
După cum ştiţi, România este obligată să emită documente electronice de identitate începând din luna august a anului 2021. Cărțile de identitate cu cip vor conţine şi date biometrice. Autoritățile se gândesc să includă în noua carte de identitate electronică și cardul electronic de sănătate, iar ulterior și alte servicii.

Vechile buletine vor putea fi păstrate până expiră, spun autorităţile, însă câtă încredere putem avea în ceea ce ni se spune, întrucât au dovedit cu prisosinţă că se pot suci peste noapte?
Lucrătura cu buletinul biometric este strâns legată de următoarele două ştiri:
ANAF va avea acces la toate conturile românilor
 
ANAF va avea acces la toate conturile românilor începând de luni, 11 ianuarie.
 
Potrivit unei ordonanţe emise în vara anului trecut, ANAF începe astfel operaţionalizarea Registrului Fiscal Electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN.
 
Ordonanța Nr.111/2020 poate fi consultată AICI.
Băncile şi instituţiile care au conturi financiare pentru companii şi persoane fizice sunt obligate să trimită către Fisc toate informaţiile financiare legate de mişcarea conturilor persoanelor fizice şi ale companiilor, potrivit Rador.
 
România transpune prin acest registru o directivă europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor.
 
Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare urma să fie operațional la data de 4 ianuarie, însă la solicitarea mediului de afaceri, ANAF a decis o amânare de o săptămână, până la data de 11 ianuarie.
 
Operaționalizarea Registrului central electronic pentru conturi bancare și conturi de plăți identificate prin IBAN se realizează în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2020.
««În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică au obligaţia de a transmite organului fiscal central lista titularilor persoane fizice, juridice sau a altor entităţi fără personalitate juridică care au deschise conturi la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi celelalte informaţii prevăzute la art. 61 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţă de urgenţă, privitoare la identitatea persoanelor şi la numărul IBAN», se arată în art. VIII, alin (1) al OUG 111/2020», a transmis ANAF într-un comunicat, în luna decembrie.
La ce informații va avea acces ANAF prin intermediul registrului:
a) pentru titularul de cont-client, persoanele care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise şi orice persoană care pretinde că acţionează în numele clientului: numele, însoţit de celelalte date de identificare;
b) pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, însoţit de celelalte date de identificare;
c) pentru contul bancar sau de plăţi: numărul IBAN şi data deschiderii şi închiderii contului;
d) pentru casetele de valori: numele concesionarului, însoţit de celelalte date de identificare şi durata perioadei de concesionare.
Informaţiile sunt păstrate pentru o perioadă de 10 ani de la încetarea relaţiei de afaceri dintre bănci şi clienţi.

Recensământ
În perioada iulie-noiembrie 2021 se va desfășura, etapizat, recenzarea populaţiei şi locuinţelor:
În concluzie
Toate acestea trei sunt strâns legate între ele, iar faptul că se petrec în acelaşi an dovedeşte faptul că sistemul se grăbeşte nevoie mare.
Ideea este simplă: se doreşte o societate fără cash, cu toate datele pe un singur cip (buletin, card de sănătate, card bancar, carnet auto etc.), e-Guvernare şi internetul obiectelor.
Iar pentru a se ajunge acolo, vor fi implementaţi cât mai iute diverşi paşi, pentru ca:
– toţi banii să fie pe card, cash-ul dispărând;
– sistemul să știe ce bani ai, de unde şi ce faci cu ei;
– oricând să poată să-ţi blocheze contul;
– să se implementeze un sistem de pedepse de tip chinezesc (sistemul de credite sociale);
– vor să știe: câţi suntem, unde suntem, ce avem, cât avem.
La toate acestea se va adăuga şi foarte probabilul paşaport digital de vaccinare.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More