În Calea Lactee există cel puțin 10 civilizații extraterestre

 

Descoperirea unor forme de viață extraterestră a devenit un subiect de actualitate pentru oamenii de știință și pentru publicul larg.

Primele cercetări științifice au început în anii ’50, atunci când revista Nature a publicat un articol referitor la comunicarea interstelară. Autorii articolului susțineau că se pot obține semnale radio cu ajutorul unui telescop, utilizându-se o lungime de undă particulară, de 1420,4 megahertzi. Această lungime de undă nu a fost aleasă întâmplător. Ea caracterizează emisiile de hidrogen neutru, elementul cel mai comun în Univers.

În aprilie 1960, radioastronomul Francisc Drake devine prima persoană care a început să studieze în mod sistematic semnalele inteligente care proveneau din Cosmos. El a utilizat un radiotelescop cu un diametru de 25 de metri, de la Observatorul Green Bank, înregistrând semnale de la două stele asemănătoare cu Soarele.

Convins că există civilizații extraterestre, Drake a cooptat 10 cercetători de înaltă clasă, elaborând o celebră ecuație care îi poartă numele. Ecuația este compusă din 7 factori:
– Numărul de stele care se formează într-un an;
– Stelele care au planete;
– Numărul mediu de planete unde există condiții de viață;
– Planetele pe care apar forme de viaţă;
– Planetele pe care apar forme de viață inteligentă;
– Planetele cu care se poate comunica;
– Durata medie a vieții extraterestre.

Pornind de la acești factori, Drake a ajuns la concluzia că în galaxia noastră există cel puțin 10 civilizații extraterestre. Acestea pot atinge diferite grade ale dezvoltării și este posibil ca unele dintre ele să fie sub cea umană din punct de vedere al nivelului tehnologic sau pur și simplu ele să existe în alte forme decât cea fizică.

O altă posibilitate studiată de Francis Drake și echipa sa a fost ca distanța între Terra și o potențială planetă extraterestră să fie foarte mare. Calea Lactee măsoară nu mai puțin de 100.000 de ani lumină, iar Sistemul Solar se află la 25.000 de ani lumină de centrul galactic. Pentru a face o călătorie de-a lungul galaxiei este nevoie de 100.000 de ani, dacă se călătorește cu viteza luminii. Urmărind să își explice de ce nu s-a realizat încă un contact cu o civilizație extraterestră, Drake estima că este puțin probabil ca o civilizație extraterestră să fi atins nemurirea sau o durată de evoluție tehnologică de sute de mii de ani.
 
Există, desigur, și o altă explicație: contactul cu diferite civilizații extraterestre s-a realizat (și nu doar o singură dată), dar acest gen de informații nu sunt lăsate să ajungă la marele public.

Citiți și:

Pregătiți-vă pentru extraordinara întâlnire

În Cosmos viața ar putea fi… ceva comun

Tehnologia extraterestră şi secretele guvernamentale

 

yogaesoteric
15 octombrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More