În China, o inteligență artificială devine procuror. Propune pedepse cu o „precizie de 97%”

Cercetătorii chinezi au dezvoltat primul procuror care folosește inteligența artificială, numit „procuror AI”. Instrumentul poate formula o acuzație pe baza unei descrieri verbale a cazului și a fost construit și testat de Prorectoratul Poporului Shanghai Pudong, cel mai mare birou districtual al procuraturii din China.

Inteligența artificială poate ușura munca procurorilor și poate permite să se concentreze doar pe cazurile mai complexe, susține cercetătorul principal al proiectului, profesorul Shi Yong.

Sistemul funcționează pe un desktop standard și ar putea pune sub acuzare persoane, pe baza unui text descriptiv al cazurilor, format din 1.000 de caracteristici, potrivit South China Morning Post.

Programul a fost „antrenat” cu 17.000 de cazuri reale, dintre anii 2015 și 2020 și a dovedit o precizie de 97%. Poate identifica și formula acuzații pentru opt cele mai comune infracțiuni din Shanghai. Acestea includ „provocarea problemelor” – o expresie folosită pentru combaterea disidenței în China, fraudele cu carduri bancare, infracțiunile cu jocuri de noroc, conducere periculoasă, furt, fraudă, vătămare intenționată și obstrucționarea datoriilor oficiale.

Inteligența artificială are la bază un program, Sistemul 206, folosit deja de către procurorii chinezi pentru a evalua „periculozitatea” şi „riscul de recidivă” în cazul infractorilor.

Această nouă versiune merge mult mai departe, spun cercetătorii chinezi, într-un articol publicat în Management Review. Ea este capabilă să identifice şi să nu ţină cont de date nepertinente ale unui caz, dar mai ales să propună o pedeapsă, mergând de la amendă la închisoare, pentru infractori, „cu o precizie de 97%”.

Dar această perspectivă nu este lipsită de îngrijorare pentru anumiți magistrați și avocați. „În ciuda acestei precizii anunțate, riscul de eroare este întotdeauna posibil. Ce se va petrece dacă procurorul artificial trimite în mod greșit pe cineva la închisoare? Cine își va asuma această responsabilitate? Magistratul, mașina sau proiectantul algoritmului?”, întreabă un procuror sub protecţia anonimatului, în South China Morning Post.

Indiferent cat de bine realizat ar fi acest proiect oare cum ne simţim noi, oamenii, să ştim că în funcţii cu drepturi decizionale funcţionează un robot?

Citiţi şi:
Oamenii de știință creează o inteligență artificială (AI) care poate sugera unde să se aplice machiajul pe fața unei persoane pentru a păcăli sistemele de recunoaștere facială
Dictatura digitală. Chinezii au primul oraș 100% supravegheat de Inteligență Artificială

 

yogaesoeric
20 mai 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More