În direct de la Herculane

Staţiunea de pe malurile Cernei găzduieşte în fiecare primăvară, de mai bine de un deceniu, Simpozionul Internaţional de yoga. Anul acesta apoape 5000 de yoghini s-au întâlnit în Băile Herculane. De ce apreciază yoghinii foarte mult această zonă? Datorită purităţii aerului, datorită bioenergiei specifice acestei zone, care este cu totul excepţională, datorită frumuseţii locurilor şi nu în ultimul rând datorită ospitalităţii localnicilor.

Mare ne-a fost surpriza anul acesta să găsim „pe toate gardurile” lipit Comunicatul Episcopiei Caransebeşului, care îi avertiza pe cetăţeni să se ferească de yoghini şi să ocolească activităţile acestora care zice-se „lovesc în morala creştină”. Nu că acesta ar fi avut vreo influenţă asupra localnicilor din Herculane, care îi cunosc pe yoghini de ani de zile, mai ales că mulţi dintre ei primesc în gazdă mulţi yoghini şi au avut ocazia să se convingă „pe viu” că aceştia sunt oameni liniştiţi, dar veseli, sociabili, care nu le creează nici un fel de probleme şi nu au nici o legătură cu „grozaviile” de care scriu ziarele. E trist însă că tocmai Biserica Ortodoxă, care ar trebui să fie caracterizată de un simţ al dreptăţii exemplar, a plecat urechea la circul mediatic întreţinut de diferite interese oculte şi a redactat acest comunicat pe baza unui articol aberant publicat în Ziua de Vest. Ca măsură pentru lipsa de adevăr a acestor afirmaţii, se afirmă – de exemplu – că „peste 4000 de yoghini danezi” vor veni în Băile Herculane. Noi am comentat anterior acest articol care iată că a fost folosit drept sursă de informare eronată de către Episcopia Caransebeşului (revedeţi aici articolul Ştirile despre site-ul Natha şi Tabăra yoghină de la Herculane: un fals grosolan…)

Începând din prima zi, Simpozionul internaţional de yoga a decurs în ritmul deja cunoscut al yoghinilor, care îşi reglează ceasurile în funcţie de programul de meditaţii de la prânz şi de seara. Aproximativ două ore şi jumătate de meditaţii zilnic, la care se adaugă conferinţe pe diferite tematici yoga. Yoghinii au sărbătorit împreună Învierea pe platoul de deasupra staţiunii. Trupa de teatru Sophrozin a prezentat spectacolul iniţiatic „Învierea” şi apoi s-a realizat o meditaţie – proiecţie în timp (în clişeele subtile akashice) pentru a evoca momentul învierii lui Iisus Christos.

A trecut deja prima jumătate a vacanţei yoghine. Cel mai important eveniment a fost spirala yang organizată pe platoul de deasupra staţiunii, urmată de meditaţia specială de inducţie a stării de eliberare prin miracol divin. La spirală au participat aproximativ 3000 de persoane. Semnalăm cu bucurie redarea corectă a acestui eveniment de către diferitele posturi TV prezente, care măcar cu această ocazie au renunţat să mai pigmenteze ştirile despre yoghini cu elemente fantastice cu caracter denigrator.

Vă prezentăm în premieră imagini excepţionale ale acestei spirale.

Consultaţi şi  Simpozionul Internaţional de Yoga – HERCULANE 2005 – Programul de meditaţii

Scrisoarea adresată de conducerea MISA Episcopiei Caransebeşului

yogaesoteric.net
4 mai 2005

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More