În locul presei avem acum doar instrumente de comunicare hiperideologizate și ultrapartizane

În țări „civilizate” cu mari pretenții normativ-pedagogice bântuie de multă vreme un foarte roditor duh antidemocratic. Pandemia a fost doar încă o clarificare de înaltă rezoluție a trendului, în care abuzatorii și o bună parte dintre abuzați au fuzionat cu mare poftă și avânt.

Nu-i tocmai de mirare. Opțiunea majoritară pentru securitate în dauna libertăților este un instinct colectiv foarte vechi. Cel puțin teoretic, democrațiile reușiseră până la un moment dat o relativă echilibrare la acest capitol. Însă, după 11 septembrie 2001, măștile acestui efort onorabil au căzut. Și căzute au rămas, antrenând relativ treptat o vijelie antidemocratică ale cărei efecte încă nu sunt pe deplin percepute ca fiind cu adevărat devastatoare pentru lumea occidentală. Victoria autorilor atacurilor din SUA de acum 21 de ani este incontestabilă. Au reușit exact ce și-au propus: detonarea sistemelor democratice și instituirea unui regim planetar autoritar. Aplauze.

De la alternanța la putere azi nu se mai așteaptă decât căsăpirea celor aflați până azi la putere. Nu cu macetele, ca în Rwanda anului 1994, însă pornirea într-acolo palpită, îmbujorată. Toți dușmanii se dorește cel puțin să fie pușcărizați de „justiția noastră”, a cărei menire este, de asemenea, să-i absolve pe toți bandiții fideli Cauzei noastre. Nu sunt antropolog, însă nu mă îndoiesc că pot fi documentate câteva triburi care depășiseră sau rafinaseră nițel acest stadiu civilizațional cu mii de ani în urmă.

Cea mai lămuritoare probă a faptului că democrația nu mai este azi nici măcar o aspirație, darămite o practică, o furnizează starea (globală) a presei. Starea ei fiind moartă. În locul presei avem acum doar instrumente de comunicare hiperideologizate și ultrapartizane. Adică propagandă pură.

Această stare de fapt a fost clădită treptat prin stimularea apetitului pentru confort intelectual și plezirism al publicului, căruia publicitarii reușesc cu succes să-i vândă infoproduse mulate perfect pe așteptări. Atât de pardon perfect încât orice intersectare cu infoproduse neconforme așteptării declanșează reacții de o intensitate care poate ajunge până la durere fizică.

Deci chiar nu-i de mirare că diverși tiriplici neaoși, inflamați de propriile halucinații progresiste, aplaudă frenetic interzicerea a șase posturi de televiziune din Republica Moldova „progresistei” Maia Sandu. E firesc, căci progresismul curent este, înainte de toate, conformist. Iar tiriplicii românești sunt în conformitate cu tiriplicii din restul Europei și din SUA care au interzis accesul publicului la toată propaganda dușmanului.

Or, în atare condiții, democrația este extrem de periculoasă. Chiar nocivă. Fiindcă ea ar putea da șanse ca dușmanul de azi să vină mâine la putere prin vot democratic și să-ți aplice exact tratamentul pe care i-l aplici azi lui. Ceea ce nu e doar groaznic. E de neimaginat! Deci democrația este necesar să fie spulberată de la rădăcină, iar de această ultrasecuritară operațiune este indicat să continue să se ocupe doar tehnocrații. Deoarece ei nu sunt corupți ca politicienii. Desigur, vorbim despre tehnocrații de la Bruxelles în primul rând. Chiar dacă și ai noștri au făcut și vor continua să facă o treabă excelentă.

Autor: Sorin Faur

Citiți și:
Sinucidere prin progres – sfârșitul civilizației occidentale (I)
Directorul CNN recunoaște manipularea şi propaganda pe care postul TV o face pe temele covid, BLM și încălzirea globală

 

yogaesoteric
22 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More