În mod penibil, Ziarul de Iași republică un articol vechi de nouă ani, ca și cum ar fi o investigație de actualitate
Către Redacția Ziarul de Iaşi
în atenția Redactorului șef Toni Hritac
Biroul de presă al MISA solicită acordarea dreptului la replică drept urmare a publicării articolului : „Dupa modelul Bivolaru Yoghinii romascani se trateaza cu urina”, având ca autoare pe Lucia Crainicu şi care a apărut în data de 10.03.2013 în ediția dvs. on line. În acest sens, solicităm publicarea, în aceleaşi condiţii editoriale, a următoarei replici:
Biroul de Presă MISA semnalează redacţiei Ziarul de Iaşi că articolul „Dupa modelul Bivolaru Yoghinii romascani se trateaza cu urina”, de Lucia Crainicu, publicat în data de 10.03.2013 este de fapt copia indentică a unui articol apărut cu nouă ani în urmă în „Ziarul de Roman”, mai precis în data de 25.03.2004. Este de-a dreptul bizar şi revoltător că un asemenea articol – care pretinde a oferi o investigaţie de actualitate şi de interes public – reiterează de fapt un articol vechi de nouă ani fără a preciza acest lucru. Aceasta arată fără niciun dubiu intenţia publicaţiei dvs. de a prezenta şcoala de yoga MISA într-o lumină nefavorabilă. Un demers jurnalistic corect ar fi implicat – în condiţiile în care redacţia Ziarului de Iaşi ar fi considerat că acest articol vechi de nouă ani este de interes pentru cititorii săi în prezent – să se precizeze corect acest lucru şi să se ofere unele informaţii suplimentare despre evenimente petrecute de atunci şi până în prezent.
În plus, articolul copiat de dvs. după articolul de acum nouă ani din Ziarul de Roman prezintă aspecte neconforme cu adevărul, tendenţioase şi calomniatoare şi care în felul acesta încalcă normele deontologice fundamentale ale profesiei de jurnalist, aducând totodată grave prejudicii de imagine Şcolii de yoga MISA şi domnului Gregorian Bivolaru. Vă reamintim că acesta a primit între timp azil politic în Suedia, iar unul dintre motivele pentru care Suedia a refuzat să îl extrădeze pe Gregorian Bivolaru în România este tocmai campania furibundă de presă la care este în mod continuu supus.
Întrucât articolul publicat de dvs. este pur şi simplu o reeditare preluată din „Ziarul de Roman” apărut acum 9 ani, fără a preciza însă acest lucru, se creează la prima vedere impresia că informaţiile prezentate în legătură cu mai multe aspecte printre care situaţia sălii de curs, relaţia cu directorul Şcolii nr.4 din Roman sau cu taxele încasate la cursul de yoga ar fi de actualitate, ceea ce este de fapt o eroare şi reprezintă în realitate o dezinformare a opiniei publice.
Articolul în sine a reprezentat încă de la început, de când a fost publicat pentru prima dată în anul 2004, o acţiune abjectă de calomnie şi manipulare, aspect ce poate fi remarcat chiar din caracterul vizibil tendenţios al titlului. Aparent dorind să prezinte cât mai obiectiv situaţia cursului de yoga din Roman, autoarea articolului a realizat un interviu cu două persoane înscrise la acest curs şi cu directorul şcolii unde se desfăşurau respectivele cursuri. Contactate recent de către Biroul nostru de Presă, cele două persoane ne-au declarat că în interviul respectiv de acum 9 ani – pe care l-au şi înregistrat cunoscând viclenia ziariştilor în relaţia cu MISA -, ei au menţionat o gamă largă de aspecte legate de vindecare şi tratament prin practica yoga, însă autoarea articolului a redat acea discuţie într-un mod foarte trunchiat şi disproporţionat, insistând pe anumite detalii legate de urinoterapie şi pe presupuse aspecte imorale legate de sexualitate, detalii care scoase din contextul discuţiei aşa cum a avut ea loc atunci, creează o impresie penibilă asupra persoanelor intervievate şi asupra şcolii de yoga MISA. De exemplu, din partea de interviu în care cele două persoane practicante yoga fac anumite remarci despre urinoterapie, reportera deduce că „pentru yoghini acesta pare sa fie leacul universal”. Cele două persoane ne-au precizat că în acel interviu subiectul legat de urinoterapie fusese doar un aspect cu totul secundar al discuţiei şi s-au declarat revoltate că redacţia Ziarul de Iaşi publică acum din nou un articol în care cuvintele lor au fost în acest mod penibil răstălmăcite. Din articolul respectiv se poate de asemenea constata cu uşurinţă că prin însăşi întrebările pe care ziarista le adresează atât celor doi cursanţi, cât şi directorului şcolii unde se desfăşura cursul, chiar ea insinuează ideea că practicanţii yoga ar putea fi de fapt vinovaţi de fapte ilegale şi imorale. De exemplu, jurnalista scrie „Ei exclud acuzatia ca membrii MISA din Roman ar fi adeptii unor practici sexuale ilegale sau ca in timpul cursurilor s-ar viziona casete porno.” Este semnificativ să menţionăm că după cum ne-a declarat coordonatoarea cursului de yoga din Roman, după ce a avut loc în anul 2004 acel interviu şi a fost publicat acest articol, directorul şcolii nu a mai permis desfăşurarea cursurilor de yoga în locaţia respectivă, deşi până atunci relaţia cu el fusese absolut firească şi cordială şi nu existase nici un motiv de neînţelegere. Directorul acelei şcoli chiar i-a mărturisit ulterior coordonatoarei cursului de yoga din Roman că a venit o circulară de la Inspectoratul Judeţean ca nici o locaţie de învăţământ din localitate să nu mai permită desfăşurarea cursurilor de yoga în incinta sa. Acest demers al autorităţilor reprezintă un foarte grav abuz şi a fost posibil doar datorită campaniilor mass-media mincinoase de discreditare a Şcolii de yoga MISA.
Iată aşadar un exemplu despre efectele acţiunilor presei care a reuşit prin instigare şi manipulare să creeze o impresie negativă şi chiar să contribuie la influenţarea unor decizii instituţionale. De altfel în acea perioadă din anul 2004, când a fost scris articolul re-publicat acum de site-ul dvs., acest gen de situaţie s-a produs nu doar în oraşul Roman, ci în multe alte oraşe din România. Aşa cum a devenit ulterior evident, mult trâmbiţata bombă mediatică ce a fost lansată în anul 2004 împotriva MISA, însoţită de acţiunile în forţă ale Poliţiei române care au culminat cu acele descinderi de tristă amintire ale jandarmilor în casele particulare ale unor practicanţi yoga, nu s-a dovedit a fi decât o imensă perdea de fum. Acuzaţiile aberante şi înspăimântătoare aduse practicanţilor yoga în martie 2004 de autorităţi şi presă (trafic de droguri, trafic de arme, organizaţie paramilitară, trafic de persoane) nu au fost susţinute prin absolut nicio probă, aşa cum a devenit destul de evident încă din luna aprilie a anului 2004.
Faptul că publicaţia dvs. a considerat totuşi de cuviinţă să re-publice acum unul dintre articolele care au contribuit la acea campanie murdară din anul 2004, fără a face niciun fel de menţiuni despre faptul că el nici măcar nu este de actualitate, ne conduce la concluzia că aceasta nu a fost decât o stratagemă pentru a întreţine cu tot dinadinsul – chiar dacă argumentele reale lipsesc cu desăvârşire – acţiunea de instigare a opiniei publice împotriva şcolii noastre de yoga, acţiune la care din nefericire o mare parte din mass-media din România se pretează de peste 20 de ani.
Pentru a ne arăta că nu aceasta a fost intenţia dvs., vă solicităm publicarea acestui drept la replică în condiţii editoriale similare cu cele ale articolului la care facem referire şi vă solicităm scoaterea de îndată a articolului în cauză de pe site-ul dvs.
Biroul de Presă MISA
18 martie 2013