În Peștera Coliboaia din România au fost descoperite unele dintre cele mai vechi picturi rupestre din lume

În peștera Coliboaia de pe Valea Sighiștelui, județul Bihor, s-a descoperit o galerie cu picturi rupestre care datează de acum 35.000 de ani, fiind cele mai vechi din Europa Centrală și de Sud-Est.

Președintele Federației Române de Speologie, Viorel Lascu, împreună cu dr. Jean Clottes, expert internațional în artă rupestră, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișului din Oradea, și Călin Ghemiș, arheolog la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, au relatat despre descoperirile din peștera Coliboaia, dar și despre rezultatele obținute în urma datărilor cu carbon 14 ale probelor recoltate din Galeria picturilor din peșteră.

Picturile sunt zugrăvite în negru, și înfățișează un bizon, un cal, o felină și două capete de rincori (rinoceri). În plus, în peșteră au fost descoperite și câteva gravuri și oseminte de urși.

Descoperirea a fost făcută în iunie 2010 de câțiva speologi români, după o misiune franco-română. Doi specialiști în artă rupestră, Jean Clottes și Bernard Gély, din Franța, spun că aceste picturi datează de acum 23.000 – 35.000 de ani.

Arheolog la Muzeul Țării Crișurilor, Călin Ghemiș, a efectuat două prelevări de probe pentru a fi datate pe bază de radiocarbon. Cele două probe au fost trimise la Laboratoarele de Știință din Yvette (Franța), rezultatele obținute confirmând că picturile au o vechime de 36.000, cum estimaseră specialiștii în artă rupestră.

„Peştera Coliboaia nu este accesibilă publicului larg. Ea va rămâne, cel mai probabil, inaccesibilă, având în vedere că trebuie trecut pe sub apă pentru a ajunge la picturi. Desenele sunt cu atât mai valoroase cu cât există similitudini între arta rupestră a oamenilor preistorici din Bihor cu lucrări ale celor care au desenat în peşteri din Franţa, aproximativ în aceeaşi perioadă istorică”, a declarat Călin Ghemiș.

„Rezultatul datărilor probelor de carbon 14 recoltate din Galeria Picturilor a peșterii Coliboaia vin să confirme datările pe care noi le-am presupus la un moment dat prin specialiștii muzeului, dar și faptul că lumea de atunci, din acest spațiu, era parte a unei lumi europene, în care modul de viață și credințele erau similare”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.

Peștera Coliboaia a devenit cunoscută la nivel mondial datorită picturilor rupestre foarte vechi ce datează de zeci de mii de ani și ale urmelor ce atestă că a fost locuită de oameni. Peștera se întinde pe o lungime de aproximativ 750 m. Concrețiuni specifice se găsesc pe pereții dinspre finalul peșterii, sub formă de scurgeri parietale, stalactite si stalagmite. Intrarea se face printr-un fel de portal în formă de triunghi, având înălțimea de 2 m.

 

 

 

 

 

 

Accesul în încăperea în care se află cele câteva gravuri și picturi ce înfățișează animale este dificil, fiind necesară parcurgerea unui traseu pe sub apă, acest sector din peșteră nefiind accesibil turiștilor.

Astfel de picturi rupestre au mai fost descoperite și într-o altă peșteră din România, peștera Cuciulat. Vechimea, precum și autenticitatea acestora, au fost atestate de cercetători străini, fiind o noutate în această parte a Europei.


Citiți și:

Pelasgia, leagănul civilizației românești (I)

Peștera Magura adăpostește o sui generis bibliotecă rupestră în care este condensată cunoașterea oamenilor primitivi asupra lumii 

Marile descoperiri speologice sunt ţinute secrete de frica hoţilor. «O minune a lumii a ajuns un dezastru»

 

yogaesoteric
18 aprilie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More