În prag de al Treilea Război Mondial? Siria amenință să «atace aeroportul din Tel Aviv»

 

Damascul a amenințat că își va exercita dreptul legitim la autoapărare împotriva agresiunii din partea Israelului și va ataca aeroportul din Tel Aviv ca reacţie „în oglindă”, în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU nu va pune capăt intruziunii IDF în spațiul aerian sirian.Sistem de apărare anti-rachetă Iron Dome plasat lângă aeroportul din Tel Aviv după ameninţarea din partea Siriei

După ani de intruziuni ale Israelului în spaţiul aerian sirian și atacurile frecvente în vecinătatea Aeroportului Internațional Damasc, Siria a amenințat în termeni expliciți că va plăti cu aceeaşi monedă.

„Este timpul ca în sfârșit Consiliul de Securitate al ONU să pună capăt agresiunilor repetate din partea israelienilor pe teritoriile Republicii Arabe Siriene”, a subliniat la sfârșitul lunii ianuarie reprezentantul permanent al Siriei la ONU, Bashar al-Jaafari, citat de RT.

„Sau este necesar să atragem atenţia Consiliului exercitând dreptul nostru legitim de a ne apăra și de a răspunde în acelaşi fel la agresiunea israeliană asupra Aeroportului Civil Internațional din Damasc, [atacând] Aeroportul din Tel Aviv?”, a avertizat Bashar al-Jaafari.

Atacurile aeriene împotriva presupuselor „ținte iraniene” în imediata apropiere a celui mai aglomerat aeroport al Siriei au devenit o normă pentru Forțele de Apărare a Israelului (IDF), al cărui fost șef de stat major a recunoscut deschis în luna decembrie 2018 că de ani de zile conduce o campanie de bombardament pe scară largă în Siria. Pe lângă faptul că au provocat victime și daune materiale în urma atacurilor „aproape zilnice”, misiunile de luptă israeliene în Siria au pus în pericol în mod repetat zborurile de deasupra ţării devastate de conflict.

Cerând Consiliului de Securitate al ONU să adopte măsuri pentru stoparea acestei încălcări flagrante a suveranității siriene de către statul evreu, Jaafari a acuzat Franța, Marea Britanie și SUA – membri permanenți ai organizaţiei mondiale – că aprobă agresiunea din partea Israelului, ceea ce vine în contradicţie cu responsabilitatea lor de a „menţine pacea și securitatea la nivel internaţional, în conformitate cu dreptul internațional”.

Arătând neîncredere în intențiile Occidentului de a aduce pacea mult așteptată în țară, diplomatul a mai menționat că Siria intenționează să recapete suveranitatea deplină asupra teritoriilor pierdute, inclusiv asupra Platoului Golan, pe care Israelul continuă să îl ocupe.

„Recâştigarea suveranităţii asupra Platoului Golan ocupat constituie un drept permanent al Siriei care nu poate fi negociat”, a subliniat Jaafari.

În timp ce IDF recunoaște rareori că atacă obiective specifice în Siria, militarii ruși observă atent manevrele IDF asupra Republicii Arabe, scrie RT. În ziua de Crăciun, avioanele israeliene au pus în pericol două aeronave civile în timp ce vizau ținte în Siria, a anunţat ministerul rus al Apărării.

În septembrie 2018, intervenţiile israeliene au condus la moartea a 15 militari ruși, după ce avioanele israeliene au folosit în mod deliberat ca paravan un avion rusesc de cercetare Il-20 și l-au plasat în calea unei rachete din sistemul de apărare aeriană siriană.


Citiți și:

Deține sau nu deține Israelul arme atomice? Și dacă da, de ce această țară nu se supune acelorași reguli? 
Israelul doreşte o confruntare permanentă cu Iranul
 

 

yogaesoteric
3 aprilie 2019


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More