În presupusul atac chimic în Siria, SUA și Franța acuză Rusia, în timp ce Rusia susține că dispune de dovezi potrivit cărora a fost o înscenare
Lavrov, despre presupusul atac chimic din Douma: O înscenare cu implicarea serviciilor secrete ale unui stat aflat în prima linie a campaniei rusofobe
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a adus acuze dure în cazul presupusului atac chimic din Douma, în Ghouta de Est (Siria), afirmând că are dovezi despre implicarea serviciilor secrete ale unui stat.
„Dispunem de probe irefutabile potrivit cărora este vorba despre o nouă înscenare şi că serviciile speciale ale unui stat aflat în prezent în prima linie a unei campanii rusofobe au participat la această înscenare”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă cu omologul său olandez Stef Blok.
El a mai spus că experţii ruşi nu au constatat folosirea armelor chimice în Douma, care a intrat în cursul săptămânii trecute sub controlul forţelor lui Bashar al-Assad, susţinut puternic de Rusia și Iran.
Armata rusă îi acuză direct pe englezi că au înscenat atacul chimic din Siria
Armata rusă susţine că britanicii au înscenat atacul din Douma cu ajutorul Căştilor Albe și a anunţat că dispune de „dovezi” în acest sens, afirmaţie calificată de ambasadoarea Marii Britanii la ONU drept „grotescă” şi o „minciună neruşinată”, relatează agenţiile AFP şi EFE.
Armata rusă are „dovezi care atestă participarea directă a Marii Britanii la organizarea acestei provocări în Ghouta de Est”, în apropiere de Damasc, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov.
El a acuzat Londra că a „exercitat o presiune puternică” asupra Căştilor Albe siriene, salvatori din zona controlată de rebeli care au alertat primii cu privire la acest atac chimic, „pentru a înscena această provocare pregătită în avans”.
„S-a spus Căştilor Albe că între 3 şi 6 aprilie combatanţii grupării Jaich al-Islam vor lansa o serie de tiruri de artilerie asupra Damascului. Aceasta urma să provoace o reacţie a forţelor guvernamentale pe care Căştile Albe trebuie să o utilizeze pentru a pune în aplicare această provocare”, a explicat purtătorul de cuvânt rus.
Armata rusă a acuzat încă de la început că presupusul atac chimic vizând rebeli sirieni la Douma a fost „regizat în faţa camerelor de luat imagini” de către Căştile Albe.
„Operând numai în rândul teroriştilor, Căştile Albe au regizat din nou, în faţa camerelor de luat imagini, un atac chimic contra unor civili în oraşul Douma”, a declarat generalul Viktor Poznihir într-o conferinţă de presă, potrivit AFP.
Rusia a dispus desfăşurarea de forțe ale poliţiei sale militare în oraşul sirian Douma, ultimul „buzunar” rebel situat în Ghouta de Est, în apropiere de Damasc, „pentru a asigura securitatea, a menţine ordinea (publică) şi a organiza acordarea de ajutoare localnicilor”, a declarat generalul.
Parisul şi Washingtonul acuză Rusia de presupusul atac
Franţa şi Statele Unite au acuzat Rusia în faţa Consiliului de Securitate al ONU (întrunit la cererea Rusiei și a SUA) pentru presupusele atacuri chimice comise în oraşul Douma din Siria, susţinând că Moscova nu putea ignora bombardamentele aeriene ale regimului Bashar Al-Assad.
„Sprijinul militar rus şi iranian este prezent pe teren şi la toate eşaloanele aparatului de război sirian şi niciun avion sirian nu decolează fără ca aliatul rus să fie informat”, a declarat ambasadorul francez la ONU, François Delattre.
„Aceste atacuri (de la 7 aprilie) au avut loc fie cu acordul tacit sau explicit al Rusiei, fie fără ştirea acesteia şi în pofida prezenţei sale militare. Nu ştiu care dintre cele două derive este cea mai alarmantă pentru securitatea noastră colectivă”, a adăugat el.
„Nu există nicio îndoială asupra autorilor acestui nou atac”, declarase anterior François Delattre vorbind implicit despre regimul sirian.
Diplomatul francez a mai spus că, „la 7 aprilie, în momentul în care a avut loc al doilea atac chimic la Douma, avioane ruse au participat şi la operaţiuni aeriene în regiunea Damascului”.
În discursul său ţinut în faţa Consiliului de Securitate, omoloaga sa americană, Nikki Haley, a criticat, de asemenea, Rusia şi Iranul.
„Rusia şi Iranul au consilieri militari la bazele aeriene ale regimului Al-Assad şi în centrele de operaţiuni”, a subliniat ambasadoarea americană. „Responsabili ruşi sunt pe teren ajutând direct campaniile (de asediu) ale regimului, iar forţele iraniene fac frecvent treburile murdare”, a adăugat ea.
„Când regimul militar sirian bombardează civili, face aceasta cu ajutorul Rusiei”, a insistat Nikki Haley.
Rusia a dezminţit că regimul sirian a recurs la arme chimice sâmbăta trecută la Douma. Experţi ruşi au mers pe teren, au făcut prelevări şi nu au găsit nicio urmă de arme chimice, a afirmat luni, 9 aprilie, în faţa Consiliului de Securitate ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.
Haley avertizase luna trecută că, în cazul în care Consiliul de Securitate nu va lua măsuri concrete în Siria, Washingtonul este „pregătit să acţioneze” şi că SUA ar putea lansa un nou atac punctual asupra regiunii.
Citiți și:
SUA, Marea Britanie și Franța au atacat Siria
Trump, Armaghedonul ce este pe cale să se dezlănțuie, satanismul acaparator și Statul din umbră (I)
yogaesoteric
16 aprilie 2018