În primele două săptămâni ale anului 2016, bursele mondiale au pierdut 1.000 de miliarde de dolari, în valoarea acțiunilor!

 

Începutul dezastruos al anului 2016 pe Wall Street a făcut ca circa 1.000 de miliarde de dolari să se evapore de la bursele de valori.

Pierderile șocante scot în evidență fricile adânci care au cuprins piețele financiare în legătură cu încetinirea economică a Chinei și cu prăbușirea prețurilor petrolului.

Aceste lovituri în serie au provocat cel mai prost început de an la bursele de valori Dow și S&P 500.

Valoarea de piață a bursei S&P 500 s-a prăbușit cu 1,04 trilioane de dolari de la finalul lui 2015, până la jumătatea lunii ianuarie, potrivit indicilor Dow Jones.

Pentru a ne putea face o idee asupra acestei cifre amețitoare, e ca și cum valoarea cumulată a următorilor giganți ai industriei tehnologiei ar fi dispărut fără urmă: Google (GOOGL, Tech30) (508 miliarde de dolari), Facebook (FB, Tech30) (281 miliarde de dolari), Intel (INTC, Tech30) (154 miliarde de dolari), Netflix (NFLX, Tech30) (50 miliarde de dolari) și Yahoo (YHOO, Tech30) (29 miliarde de dolari).

Capitalul de la bursa Dow s-a prăbușit cu 310 miliarde de dolari la închiderea de luni, 11 ianuarie 2016, potrivit indicilor Dow Jones. Aceasta este echivalentul cu ce s-ar petrece dacă ExxonMobil (XOM) (309,5 miliarde de dolari) ar fi șters din indexul bursei.

Și Nasdaq, starul anului 2015, a avut un început teribil. A scăzut cu aproape 7% la începutul anului 2016, iar pe 11 ianuarie a înregistrat a opta zi la rând în care a închis în pierdere. Acesta este cel mai lung șir al pierderilor pentru Nasdaq, din 2008 încoace.

Bursele cu capitaluri mici sunt și mai zdruncinate decât suratele mai mari. Russell 2000 a căzut cu 7% la începutul anului și a reușit la limită să nu închidă în pierdere pe 11 ianuarie, ceea ce arată un declin de 20% față de cele mai ridicate niveluri anterioare.

Nici nu e de mirare că sunt multe semne ale amplificării fricii pe Wall Street. Indicii Fear & Greed (Frică & Lăcomie) ai canalului CNN Money arată acum „frică extremă”, o răsturnare de situație dramatică față de „neutru”, cum indicau la finele anului 2015.

Vestea cea bună este că bursele din Statele Unite ale Americii s-au stabilizat la jumătatea lunii ianuarie 2016, odată cu liniștirea tulburărilor din China. Dow a înregistrat un minuscul câștig pe 11 ianuarie, după care a mai sărit cu 100 de puncte la scurt timp după clopoțelul de deschidere a bursei din data de 12 ianuarie, chiar dacă acele câștiguri s-au pierdut repede.

„Riscul ca o piață pe deplin dezvoltată să cadă rămâne scăzut în lipsa unei recesiuni, pe care economiștii noștri o văd ca improbabilă”, a scris Savita Subramanian, strateg al Bank of America Merrill Lynch, într-un raport către clienți. Cu toate acestea, Subramanian crede totuși că „o anumită precauție este justificată în perioada imediat următoare, până când creșterea veniturilor va spori”.

Acest lucru ar putea lua ceva timp. Este de așteptat ca cel de-al patrulea semestru financiar, care a început în ianuarie, să arate primul declin în serie al profiturilor corporațiilor din 2009 până azi, potrivit S&P Capital IQ.

Prețurile mici la petrol conduc din plin la micșorarea profiturilor, ca și recenta prăbușire a bruselor. Opt dintre cei nouă cei mai slabi performeri ai S&P 500 au legătură cu piața energiei, în frunte cu Freeport-McMoRan (FCX) și Williams Companies (WMB), care au căzut cu 44% și respectiv cu 34% în primele două săptămâni ale lunii ianuarie.

Și nu numai activele de pe piața petrolului au fost afectate. Printre companiile foarte cunoscute de la bursa S&P 500 care au căzut cu mai mult de 10% se numără AutoNation (AN), Wynn Resorts (WYNN), Under Armour (UA) și Chipotle (CMG).

De fapt, mai puțin de 10% dintre companiile cotate pe S&P 500 au avut câștiguri la începutul acestui an. Chiar și așa, unii dintre cei care s-au ales cu profituri nu au în față perspective prea grozave. De exemplu, cel mai bun performer de pe bursa Dow este Wal-Mart (WMT), despre care analiștii spun că este probabil să beneficieze de pe urma îngrijorărilor că o încetinire economică în Statele Unite va forța consumatorii să strângă cureaua.

Activele Macyʼs (M) au crescut cu 9% la începutul anului. Dar în mare parte, acest răspuns pozitiv al pieței a venit după ce lanțul de magazine a anunțat planurile sale de a concedia mii de angajați. Acesta nu prea este un vot de încredere în viitor.

Totuși, unii cred că panica în privința a ceea ce ar fi urmat să se petreacă la burse la începutului lui 2016 a fost exagerată. Una peste alta, economia SUA este în creștere. Morgan Stanley consideră că revenirea după Marea Criză Economică ar putea dura până în 2020, având cea mai lungă durată din istoria de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Vânzările masive de la burse de la începutul anului reflectă frica mai degrabă decât principiile economice”, a scris într-o notă către clienți David Kelly, strateg global șef, de la JPMorgan Funds. „În cele din urmă, principiile economice vor triumfa – secretul pentru investitori este să-și dea seama de acest lucru din timp și să se implice în investiții corespunzătoare, înainte ca aceste principii să-și arate din nou valoarea”, a mai scris el.


Citiți și:

Avertisment șoc: «Vindeți tot, căci ne așteaptă un an cataclismic!»

A venit vremea să vă pregătiţi pentru cea mai severă criză financiară din istorie

 

yogaesoteric
8 februarie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More