În Republica Moldova riști să-ți fie preluate organele automat dacă nu te-ai înscris în timpul vieții pe o listă de refuz

Agenția Națională de Transplant anunță că din 2025 cei care nu se vor regăsi în registru vor deveni donatori de organe

În Republica Moldova va fi lansat în această lună (februarie) un registru electronic al cetățenilor care refuză să devină donatori de organe după decesul cerebral, informează Canal2md.

Agenția Națională de Transplant informează că registrul deja se află la etapa de testare și precizează că, pe viitor, datorită acestei platforme va determina mai ușor potențialii donatori.

Cei care se împotrivesc transplantului de organe sunt îndemnați să-și înregistreze refuzul online pe site-ul agenției sau printr-o scrisoare prezentată fizic. Practic, dacă nu te-ai înscris electronic pe lista de refuz, riști să-ți fie preluate organele automat.

Din 2025, cei care nu se vor regăsi în registrul de refuz vor deveni donatori de organe, dacă vor fi compatibili cu persoanele aflate pe lista de așteptare. Refuzul de a deveni donator de organe va avea valoare juridică, precizează sursa citată.

Legea 42 cu privire la transplant deja prevede că este necesar să existe acest refuz în timpul vieții, doar că nu s-a pus acest mecanism în aplicație, deoarece elaborarea și mentenanța necesită timp și efort”, a afirmat directorul Agenției Naționale de Transplant, Vladimir Bolocan.

Agenția Națională de Transplant și-a propus să implementeze, în următorii ani, sistemul de transplant în toate spitalele din Moldova.

Citiți și:
Vasile Astărăstoae prezintă detalii sensibile despre traficul internațional de organe: A ajuns o activitate ultraprofitabilă. Este o infracțiune protejată!
Povești de groază despre «moartea cerebrală» și afacerea transplantului de organe

 

yogaesoteric
2 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More