În sfârşit cineva ne aude!

un articol de Mihai Vasilescu

De mai bine de un an, pe ploaie, pe caniculă sau pe ger, aproape săptămânal simpatizanţii MISA organizează cel puţin un miting. Probabil deja au fost peste 100 de mitinguri. Grupul de yoghini care îşi caută pe la diversele instituţii ale statului dreptatea şi bunurile furate de procurori a devenit ceva obişnuit în peisajul bucureştean.

Răspunsurile pe care l-am primit până acum? O tăcere complice şi indiferentă sau promisiuni deşarte, datul din umeri sau clasicul „nu e de competenţă noastră”.  Şi  celebra ordonanţă dată în luna mai de Parchet, care ignoră zecile de plângeri şi, fără a audia vreun martor, ne răspunde cu  nonşalanţă: faptele pe care le reclamaţi nu există, nimeni nu este vinovat de nimic. 

Am fost însă perseverenţi şi am continuat să căutăm un limbaj comun cu aceste instituţii care încă ne mai sunt datoare, nouă şi opiniei publice, cu nişte răspunsuri. Dacă toată mascarada în cazul MISA a fost generată de mărturia mincinoasă a şase persoane, ne întrebăm de ce protestele, memoriile, plângerile a sute şi mii de oameni nu primesc nici un răspuns?

Şi iată că odată cu primul miting din acest „nou sezon”, după atâtea descurajări şi obstacole au apărut şi primele semne că n-am vorbit singuri până acum.

Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a participat chiar în seara zilei de 22 septembrie, când a avut loc mitingul nostru, la o şedinţă a CSM, unde a criticat foarte vehement, printre altele, lipsa de profesionalism în analiza numeroaselor memorii depuse de MISA, şi în special lipsa evaluării modului de desfăşurare a percheziţiilor din martie 2004.

 Iată cum a fost reflectată discuţia respectivă de ziarul Averea:

„Iritarea ministrului a prins contur în momentul în care se discuta nota de inspecţie 1575 referitoare la memoriile membrilor Asociaţiei MISA. Monica Macovei s-a arătat indignată că inspectorii nu au făcut o evaluare a modului în care au decurs percheziţiile. Şi Dăscălescu, dar şi Dan Chiujdea, şeful Comisiei de inspecţie-procurori, au explicat ministrului că CSM nu are competenţa de a verifica aspecte legate de conduita jandarmilor şi poliţiştilor, ci a procurorului care s-a ocupat de caz, şi concluziile au fost că actele procedurale au fost corecte, fapt confirmat şi de instanţă (n.n celebra ordonanţă din mai dată fără audirea victimelor şi fără investigarea cazului)

Macovei a insistat totuşi: „Vreau să ştiu conduita procurorului la percheziţie!

Dăscălescu: „Doamna ministru, ce conduită putea să aibă? Credeţi că a spart el uşa cumva?!


Discuţia a vizat, apoi, alte note de inspecţie. Pe bună dreptate, ministrul Macovei a atenţionat ca majoritatea concluziilor sunt slabe, incomplete sau „bătaie de joc“.În plus, comisia parlamentară de control a SRI a elaborat un raport în care a criticat dur SRI pentru incompetenţă, şi în special pentru inabilităţile de comunicare în relaţia cu societatea civilă şi în ceea ce priveşte accesul la informaţii de interes public.Deşi în acest moment raportul nu este făcut public în totalitate, ziarul Adevărul a publicat vineri (23 septembrie)  pe prima pagină câteva extrase printre care putem citi:


 „Trebuie observate împrejurările care au generat, în loc să prevină, protestele publice vehemente ale MISA”Dacă până acum am asistat la un fel de dialog al surzilor cu orbii, noul sezon de proteste ne-a adus deci două veşti bune şi noi speranţe. Spunem veşti bune pentru că deşi nu s-a luat încă nici o măsură concretă, cel puţin reacţiile imediate arată că autorităţile au fost sensibilizate de situaţia  noastră. Mai urmează acum să îşi facă şi datoria,  adică să înceapă o cercetare corectă a celor implicaţi şi să îi pedepsească pe cei ce vor fi găsiţi vinovaţi.


Citiţi pentru a avea o imagine completă şi:

S-a redeschis sezonul de mitinguri – un material despre mitingul din 22 septembrie 2005

Memoriul depus la CSM pe 22.09.2005

ORDONANŢA din 16.05.2005 – Răspunsul Parchetului prin care toţi cei care au comis abuzuri împotriva yoghinilor sunt scoşi basma curată

24 septembrie 2004
yogaesoteric.net

?>

?>

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More