În timp ce rețelele 5G sunt încă în curs de desfășurare în întreaga lume, SUA și China concurează pentru supremație în ceea ce privește următoarea generație 6G

Un raport din august al Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) notează că, actualmente, China urmează un model de comandă centralizată în aplicarea tehnologiei 6G în scopuri militare. Raportul IISS afirmă că tehnologia 6G poate juca un rol-cheie în programul de arme hipersonice al Chinei, inclusiv în rezolvarea actualei pene de comunicare la viteze hipersonice.

SUA și China urmăresc deja supremația militară 6G

Cele două țări au ajuns rivale într-o cursă de dezvoltare și aplicare a aplicațiilor ucigașe 6G de ultimă generație, inclusiv pentru ghidarea rachetelor hipersonice.

SUA și China sunt blocate într-un joc de șah militar 6G cu miză mare.

În timp ce rețelele de bandă largă 5G sunt încă în curs de implementare la nivel mondial, SUA și China se întrec pentru supremație în ceea ce privește următoarea generație 6G, cu implicații semnificative pentru viitoarele lupte militare.

Un raport din august al Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) notează că, actualmente, China urmează un model de comandă centralizat în aplicarea tehnologiei 6G în scopuri militare. Pe de altă parte, SUA se bazează mai mult pe abilitarea nivelurilor inferioare de comandă și a operatorilor de a lua inițiativa pentru a lua decizii critice.

Raportul IISS afirmă că tehnologia 6G ar putea juca un rol-cheie în programul de arme hipersonice al Chinei, inclusiv în rezolvarea actualei pene de comunicare la viteze hipersonice.

În ianuarie, South China Morning Post a raportat că cercetătorii chinezi au dezvoltat un dispozitiv laser 6G care poate penetra stratul de plasmă care blochează semnalul de pe suprafața rachetelor în zbor hipersonic. De asemenea, raportul a menționat că descoperirea are și alte aplicații militare, cum ar fi detectarea aeronavelor invizibile sau a comunicațiilor spațiale de mare viteză.

În afară de potențiala aplicare a 6G în programul de arme hipersonice al Chinei, raportul menționează că tehnologia poate îmbunătăți capacitățile de supraveghere și recunoaștere din spațiu, poate accelera procesarea datelor și permite conectarea mai multor dispozitive pe mai multe frecvențe.

De asemenea, raportul afirmă că integrarea inteligenței artificiale și a învățării automate în aplicațiile 6G poate permite armatei să valorifice datele mari pentru a îmbunătăți procesul de luare a deciziilor, mobilizarea apărării, precum și comanda și controlul. 6G ar putea, de asemenea, să ofere instruire în realitate virtuală și extinsă pentru personalul militar.

Asia Times a relatat că pregătirea piloților de vânătoare din China a fost criticată ca fiind foarte bine programată și dependentă de controlul de la sol, ceea ce îi împiedică pe piloți să preia inițiativa sau să ia decizii din mers pentru a se adapta la condițiile în schimbare rapidă ale câmpului de luptă. Cu toate acestea, tehnologia 6G ar putea îmbunătăți în mod semnificativ pregătirea piloților de vânătoare din China, oferind scenarii mai realiste și mai imprevizibile care să reflecte cu exactitate situațiile de luptă din viața reală.

Aplicațiile 6G ar putea îmbunătăți pregătirea piloților de vânătoare din China

În timp ce raportul IISS menționează că abordarea militară a Chinei față de 6G o reflectă pe cea a SUA, acesta notează că SUA are o abordare mai centrată pe om, considerând-o o tehnologie care permite operatorilor și nivelurilor inferioare de comandă să facă față incertitudinilor de pe câmpul de luptă și să preia inițiativa în luarea deciziilor.

De asemenea, se precizează că SUA urmărește să profite de 6G pentru a organiza datele între ele și aliații lor, pentru a crește viteza de procesare.

Raportul IISS menționează, de asemenea, că SUA consideră că 6G este o tehnologie de salt care o va ajuta să își mențină avantajul militar, punând accentul pe prototiparea și experimentarea la scară largă pentru dezvoltarea sa, alături de colaborarea cu liderii din industrie, alte agenții guvernamentale și parteneri internaționali.

În această privință, parteneriatul dintre SUA și Coreea de Sud în domeniul tehnologiilor critice și emergente, cum ar fi 6G, ar putea fi semnificativ. Potrivit IDTechEX, Samsung, principala firmă tehnologică din Coreea de Sud, deține de zece ori mai multe brevete legate de 5G decât următorii zece deținători de brevete la un loc și, de asemenea, investește masiv în 6G și în cipurile de ultimă generație care vor conduce această tehnologie.

Contrastul dintre abordarea centralizată, dar rigidă, a Chinei și cea lipsită de implicare, dar mai puțin coerentă, a SUA în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei 6G în scopuri militare se extinde, de asemenea, la bazele lor de cercetare. Raportul IISS notează că abordarea centrată pe stat a Chinei în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei 6G îi permite acesteia să își canalizeze toate resursele sub controlul direct al guvernului pentru a influența și manipula stabilirea standardelor globale.

Raportul notează că această abordare etatistă a ajutat China să își construiască industria de telecomunicații, de la un jucător neglijabil în anii 1980, la o poziție de avantaj în telecomunicațiile 5G, oferind o bază solidă pentru tehnologia 6G și reducând costurile concurenților cu până la 30%. Cu toate acestea, raportul notează că, de fapt, China se confruntă cu constrângeri semnificative în dezvoltarea tehnologiei 6G, cum ar fi dependența de inputuri străine, sancțiunile SUA și controalele la export.

În schimb, IISS afirmă că SUA nu a acordat prioritate dezvoltării rețelelor de telecomunicații de generație următoare în aceeași măsură ca și China, în special în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii și serviciilor 5G.

Cu toate că raportul IISS menționează eroziunea pe termen lung a industriei de telecomunicații din SUA, acesta subliniază, de asemenea, puterea SUA în domeniul inovării și faptul că firmele americane sunt bine poziționate în domeniul tehnologiilor care permit 6G, cum ar fi software-ul și semiconductorii. Raportul menționează, de asemenea, că SUA adoptă o abordare centrată pe stat în ceea ce privește dezvoltarea de tehnologii strategice critice pentru a-și recăpăta impulsul pierdut, putând lua act de avantajele Chinei în această abordare.

În contextul SUA, o metodă centrată pe stat implică stabilirea de parteneriate cu aliații și națiunile partenere pentru a accelera dezvoltarea tehnologică în vederea valorificării punctelor forte ale SUA și excluderii Chinei.

Raportul avertizează, de asemenea, împotriva unui conflict la nivel mondial privind standardele de infrastructură de rețea, ca urmare a intereselor divergente ale Chinei și ale SUA, alături de implementarea tehnologiei de telecomunicații de ultimă generație pe piețele terțe.

Asia Times a relatat anterior că China recuperează treptat decalajul față de SUA în ceea ce privește stabilirea standardelor tehnologice, menționând totodată că politizarea acestora riscă să fragmenteze standardele globale și să perturbe comerțul și inovarea.

În afară de China și SUA, UE, Japonia și alte state implementează standarde internaționale, ceea ce înseamnă că un monopol al standardelor din SUA sau China va fi dificil, dacă nu chiar imposibil.

Cursa dintre China și SUA pentru supremația 6G se întinde pe diverse domenii, de la apărare și securitate, economie, politică și chiar societate.

SUA și China sunt angrenate într-o cursă pentru supremația tehnologică care va defini cursul secolului XXI

Dar chiar dacă superputerile rivale urmăresc să profite de 6G pentru a obține un nou avantaj militar, factorul decisiv ar putea fi care dintre cele două poate oferi tehnologia 6G ca bun public global, consolidându-și legitimitatea de lider mondial în domeniul tehnologiei.

La fel cum dolarul american a devenit moneda de facto pentru comerțul internațional și a consolidat dominația SUA în sistemul financiar global, adaptarea pe scară largă a tehnologiei 6G chinezești sau americane poate face ca oricare dintre cele două superputeri să devină centrul celei de-a patra revoluții industriale bazate pe tehnologie.

Alternativ, cursa continuă pentru 6G și conflictul privind standardele tehnologice ar putea duce la o bifurcație a internetului global, cu China controlând o parte și SUA cealaltă.

Citiți și:
6G va aduce «gemenii digitali» – Samsung anunță că va replica oameni, obiecte, locuri într-o lume virtuală
6G: Monstrul care va fi de 8.000 de ori mai rapid decât 5G. Se lucrează deja la crearea lui

 

yogaesoteric
21 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More