Scandal la Big Pharma: „Înşelăciune în formă agravată”

Filiala franceză a companiei farmaceutice germane Merck a fost inculpată pentru „înșelăciune agravată” în aspectul penal al dosarului pentru schimbarea formulei medicamentului Levothyrox conceput împotriva problemelor tiroidiene.

Directorul Merck din Franţa a fost audiat la Tribunalul Judiciar din Marsilia, o audiere la finalul căreia judecătorul de instrucţie a decis să pună compania Merck sub acuzare pentru înşelăciune în formă agravată”, a anunţat grupul farmaceutic într-un comunicat, potrivit AFP.

Punerea sub acuzare a fost asociată cu „modalităţi de informare implementate în momentul tranziţiei de la vechea la nouă formulă, în 2017”, pentru acest medicament prescris împotriva hipotiroidiei.

Noua compoziţie a medicamentului, ce modifică unii dintre excipienţii săi pentru a aduce mai multă stabilitate produsului farmaceutic, a fost reclamată, între martie 2017 şi aprilie 2018, de aproximativ 31.000 de pacienţi care s-au confruntat cu migrene, insomnii şi ameţeli. S-a ajuns apoi până la punctul în care o petiție pentru a cere restituirea vechii formule a strâns peste 170.000 de semnături.

O anchetă penală pentru înşelăciune în formă agravată, omucidere şi vătămări involuntare a fost deschisă în 2018. În secţiunea civilă a procesului, Curtea de Casaţie din Franţa a respins în martie recursul grupului Merck, ce a fost condamnat în 2020 la plata unor despăgubiri pentru peste 3.300 de pacienţi care au suferit efecte secundare în urma schimbării formulei iniţiale a medicamentului Levothyrox.

În decizia sa, cea mai înaltă instanţă franceză a estimat că „atunci când compoziţia unui medicament se modifică şi când această evoluţie a formulei sale nu este semnalată în mod explicit în prospect, producătorului şi operatorului le poate fi reproşată o lipsă de informare a publicului”, care poate „să cauzeze un prejudiciu moral”.

Distribuția vechii formule, care urma să se oprească în 2020, a fost în cele din urmă extinsă de mai multe ori și va continua cel puțin până la sfârșitul acestui an.

Citiți și:
Cartelul Big Pharma: crimă organizată și necondamnată
Franța: Fost ministru al Sănătății citat într-un grav scandal sanitar

 

yogaesotric
21 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More