În timp ce țara se umple cu moschei, francezii vor să elimine crucea de pe statuia Papei Ioan Paul al II-lea din Bretania

 

Nu ne aflăm la Raqqa, periculoasa capitală a Statului Islamic din Siria, ci în Bretania, în centrul Europei de vest, constată pe un ton sarcastic ziarul italian Il Giornale. Dar aici Consiliul de Stat din Franța a decis că o cruce ridicată într-o piață publică încalcă principiul statului secular și, prin urmare, trebuie să fie dărâmată. Cea mai înaltă instanță administrativă franceză a decretat eliminarea crucii de pe un monument ridicat în 2006 în onoarea Papei Ioan Paul al II-lea la Ploermel, în Bretania.

În piaţa care poartă numele papei polonez tronează o statuie donată de artistul rus Zurab Tsereteli, o sculptură care-l reprezintă pe Sfântul Pontif în picioare, cu mâinile împreunate, absorbit în rugăciune. Statuia este acoperită de un arc mare din piatră, deasupra căruia se află o cruce. Se pare însă că simbolul creştinismului, ușor de recunoscut, a deranjat sensibilitățile unor extremişti ai secularismului.

Astfel, judecătorii Curţii Supreme din Franţa au decis să facă apel la legea privind separarea bisericii de stat din 1905, care interzice ridicarea de monumente religioase în locuri publice, cu excepția muzeelor, a cimitirelor și a lăcaşelor de cult. În 2015, Tribunalul din Rennesaveva a dispus îndepărtarea întregii statui. În urma recursului, după 11 ani de procese, noua hotărâre a instanţei din noiembrie 2017 prevede ca statuia să rămână, dar crucea nu.

Decizia Consiliului de Stat a iscat o furtună în Franța, partea din dreapta a scenei politice acuzând ceea ce a numit „o nebunie”. Mai mult, premierul polonez Beata Szydlo a postat pe Twitter un mesaj în care se arată gata să ia monumentul și să-l ducă în Polonia, pentru a nu fi mutilat prin îndepărtarea crucii:
„Ioan Paul al II-lea spunea că istoria ne învață că democrația fără valori se transformă în totalitarism fățiș sau camuflat. Marele nostru polonez, marele nostru european, este un simbol al Europei unite creștine. Dictatura corectitudinii politice – secularizarea de stat – creează un loc pentru valori care ne sunt străine pe plan cultural și care duc la instaurarea terorii în viața cotidiană a europenilor. Guvernul polonez va depune toate eforturile pentru a salva monumentul compatriotului nostru de la cenzură și vom propune transportarea lui în Polonia, dacă autoritățile franceze și comunitatea locală sunt de acord.”

Pentru a fi salvat de la mutilare, monumentul amenințat de decizia justiției franceze a fost până la urmă cumpărat de Biserica Catolică și va fi mutat din spațiul public. Prețul de cumpărare a fost stabilit la 20.000 de euro „prin acord reciproc”. Odată vândută, statuia va trebui să fie mutată cu câteva zeci de metri, în ținutul adiacent al colegiului privat catolic al Inimii Sacre, unde va rămâne vizibilă din spațiul public.


Citiți și:

Justiția franceză «condamnă» Statuia Maicii Domnului: Trebuie scoasă din parcul public! Internauții se revoltă

SMINTEALA ȘI PROSTIA ÎȘI DAU MÂNA: Lidl a dat jos crucile de pe ambalajele iaurturilor grecești

Există chiar şi în prezent un holocaust silenţios al creștinilor?

 

yogaesoteric
13 mai 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More