Înălţaţi-vă, de fiecare dată când este necesar, în sfera spirituală!

de profesor yoga Gregorian Bivolaru
 

În cazul yoghinilor care se angrenează într-o relaţie de cuplu fără a se iubi aproape deloc, al yoghinilor care se transfigurează reciproc foarte puţin sau deloc şi mai ales al yoghinilor care nu practică aşa cum trebuie continenţa sexuală, apar dificultăţi, tensiuni, divergenţe, certuri, frustrări. Este bine să ştiţi că, mai devreme sau mai târziu, aproape orice relaţie amoroasă de acest gen ajunge într-un impas, indiferent dacă este vorba doar de certuri repetate sau de anumite trăsături neplăcute de caracter care ies la iveală şi nu sunt corectate sau de anumite comportamente ori atitudini dezagreabile, care îl rănesc şi chiar îl fac să sufere pe unul dintre cei doi iubiţi.

Aşa cum a constatat fiecare dintre cei care au trecut prin astfel de situaţii neplăcute, ele trezesc în noi o stare de tensiune, de frustrare, de suferinţă, de stânjeneală, de amărăciune şi chiar de furie. Mai ales atunci când aceste situaţii s-au repetat, ne reamintim adeseori de suferinţele pe care ni le-a produs celălalt şi, încetul cu încetul, situaţia ajunge să ni se pară a fi fără ieşire. Atunci când astfel de situaţii se repetă şi remarcaţi că ele au devenit la celălalt o obişnuinţă, existenţa voastră devenind un adevărat infern alături de el, vă sfătuim să puneţi neîntârziat capăt unei astfel de relaţii, care în niciun caz nu este o relaţie de iubire.

Chiar dacă celălalt manifestă tendinţe sadice şi ajunge, într-o fază extremă, să vă ameninţe, să vă şantajeze ca să rămâneţi într-o asemenea relaţie aberantă, care nu are nimic de-a face cu iubirea, vă sfătuim să părăsiţi o astfel de relaţie cât mai repede şi să nu uitaţi că este mai bine să existe un sfârşit de groază decât o groază fără de sfârşit.

În aceste situaţii extrem de grave, care ajung să nu mai aibă nimic de-a face cu iubirea, ele fiind doar un pretext pentru ca cele două fiinţe să se chinuie una pe alta, în ipostaze de sadic-sadică sau de masochist-masochistă, vă sugerăm să ieşiţi neîntârziat din astfel de relaţii perverse. În cazul cuplurilor amoroase în care există mari probleme, unul dintre cei doi iubiţi face mai mereu greşeli, iar situaţiile insuportabile nu lipsesc din viaţa unui asemenea cuplu. În cazul unor asemenea cupluri, există unele conflicte care revin mereu, mai ales atunci când unul sau altul dintre cei doi iubiţi au dezvoltat deja anumite obişnuinţe nefaste care, încetul cu încetul, au ajuns să devină, atât la unul cât şi la celălalt, o a doua natură. În cazul unor astfel de cupluri de yoghini cu grave probleme, unul dintre cei doi iubiţi se simte chinuit, tensionat, descurajat, iar relaţia lor amoroasă se destramă, până la urmă, într-un mod inevitabil.

Dacă, aflându-se într-o astfel de situaţie, cei doi iubiţi aspiră totuşi să îşi salveze această relaţie de cuplu care este în pragul falimentului, tot ceea ce le mai rămâne atunci de făcut este să urmărească să se raporteze la DUMNEZEU şi să caute să înalţe această relaţie în sfera spirituală. Tot ceea ce trebuie să facem în astfel de cazuri este, înainte de toate, să încetăm să mai credem că acea relaţie amoroasă există doar pentru a satisface bizarele noastre capricii personale şi să o proiectăm neîntârziat în sfera spirituală, întrebându-ne totodată care sunt, de fapt, lecţiile pe care fiecare dintre noi trebuie să le înveţe. În cazul unei astfel de relaţii chinuite de cuplu este stringent necesar ca, înainte de toate, măcar unul sau, ar fi foarte bine, ca amândoi iubiţii să pornească de la această idee-forţă importantă: „Dacă în cadrul acestei relaţii de cuplu nu există iubire, atunci înseamnă că această relaţie nu este una amoroasă, pentru că ei îi lipseşte liantul fundamental: energia tainică a iubirii.“

Analizând într-un mod lucid şi detaşat situaţia în care se află, cel mai bine ar fi ca cei doi aşa-zişi iubiţi să hotărască să ia o pauză de un an de zile, pentru a urmări să îşi transforme fiinţa şi să îşi elimine dificultăţile şi problemele serioase cu care unul dintre ei sau, uneori, amândoi se confruntă. În cazul fiinţelor umane care au probleme grave în relaţia de cuplu, trebuie să nu pierdem niciodată din vedere un străvechi proverb, care spune: „Aceia care se aseamănă, se adună“ sau un alt proverb al înţelepciunii, care spune: „Spune-mi cu cine te însoţeşti, ca să îţi spun cine eşti“.

Datorită proceselor oculte de rezonanţă, există situaţii în care o fiinţă umană cu probleme atrage o altă fiinţă umană care are aproape aceleaşi probleme ca şi ea. Apoi cei doi îşi încep chinul, tensiunile şi calvarul, numind aceasta, în mod absurd, o relaţie amoroasă de cuplu. Ştiind toate acestea, trebuie să reflectăm dacă nu cumva cuplul nostru face parte din această categorie. Dacă unul dintre cei doi iubiţi ajunge la concluzia că dificultăţile cu care se confruntă sunt grave şi persistente, cea mai înţeleaptă soluţie este ca unul dintre ei să se desprindă urgent dintr-o astfel de relaţie bizară. Vă sfătuim să nu aveţi niciun fel de remuşcări într-o astfel de situaţie pentru că, dacă nu este iubire, atunci, acolo (în acea relaţie), nimic în afară de suferinţă nu este. Altfel spus, acea relaţie este orice altceva, dar nu o relaţie de iubire.

În cazul în care problemele cu care vă confruntaţi în relaţia voastră amoroasă de cuplu nu sunt atât de grave, vă rămâne la îndemână posibilitatea de a vă transfigura reciproc cât mai mult şi de a înălţa problemele cu care vă confruntaţi în această relaţie, în sfera spirituală. Această metodă foarte eficientă poate fi aplicată şi de către celelalte cupluri în care încă mai persistă anumite tensiuni şi probleme de tot felul, dar în care cei doi iubiţi au început deja să se transforme, astfel că în cadrul relaţiei respective de cuplu există semne certe de îndreptare către o stare superioară, în relaţia lor apărând gradat mai multă armonie, mai multă fericire. În cazul în care ne confruntăm cu felurite probleme şi tensiuni serioase în relaţia noastră, este foarte bine să o proiectăm, printr-o intensă transfigurare, în sfera spirituală.

În situaţia în care vom deveni capabili să proiectăm de fiecare dată în sfera spirituală aproape fiecare incident sau tensiune care apare în relaţia noastră de cuplu, ni se va oferi în felul acesta posibilitatea de a translata şi de a înflori într-o nouă dimensiune spirituală. Vom urmări să explicăm în continuare şi mai clar aceste aspecte.

Noi ştim că aproape toate evenimentele care se produc în cadrul unei relaţii amoroase intime, bazată pe transfigurare şi pe continenţă amoroasă, au atât o componentă emoţională, cât şi una spirituală. Ştiind aceasta, trebuie să vă daţi seama că dacă veţi privi întotdeauna realitatea numai dintr-o perspectivă emoţională, psihică, vă veţi învârti la nesfârşit în acelaşi cerc vicios, iar problemele voastre nu se vor rezolva niciodată. Dacă le veţi proiecta, însă, printr-o excelentă transfigurare a lor, în sfera spirituală, acolo unde există fără încetare lumina tainică a Adevărului, veţi percepe realitatea, datorită acestei translaţii, într-o manieră net superioară şi spirituală, care este cu totul diferită. Procedând mai mereu în felul acesta, în loc să priviţi orice obstacol sau neplăcere de moment ca şi cum ar fi o situaţie disperată şi fără ieşire, vă veţi da seama că, atunci când este transpusă în sfera spirituală, ea ne oferă ca prin farmec o ocazie nebănuită pentru a ne rafina, pentru a ne transforma, pentru a ne sublima anumite energii, pentru a ne face să devenim mai buni. Atunci când veţi proceda în felul acesta, în loc să vă autocondamnaţi sau să îl blamaţi fără încetare pe celălalt din cauza acestor dificultăţi, care înainte vi se păreau inevitabile, veţi înţelege, datorită acestei translaţii în lumea spirituală, că ele servesc unui ţel nobil şi că, dacă sunt integrate cu înţelepciune şi înălţate prin sublimare în acea lume spirituală tainică, ele fac posibilă înflorirea sufletului nostru.

Dacă, prin intermediul unei transfigurări spirituale adecvate, vă veţi proiecta de fiecare dată când este necesar în sfera spirituală, veţi ajunge să intuiţi şi chiar să recunoaşteţi lecţiile pe care trebuie să le învăţaţi acolo şi atunci, pornind de la situaţia dată. Prin această proiecţie în sfera spirituală, veţi înceta totodată să-l mai învinovăţiţi pe celălalt. În cadrul cuplului amoros, iubitul sau iubita nu vi se va mai părea, după aceea, ca fiind o fiinţă incapabilă să vă împlinească visele şi speranţele, ci vi se va revela într-o nouă ipostază, întocmai ca un ghid spiritual ascuns a cărui sarcină spirituală constă, în cadrul acelei lecţii, să vă facă să simţiţi acele frustrări care vă vor ajuta să vă maturizaţi din punct de vedere spiritual, dacă energia lor va fi sublimată în sfera spirituală.

Descoperirea grabnică a acestei perspective sublime, divine, net spirituale, elevate, alungă ca prin farmec tensiunile din sfera emoţională. Dacă vom învăţa să aplicăm de fiecare dată această modalitate, vom constata că transformările care vor apărea în fiinţa noastră şi chiar în relaţia de cuplu vor fi uimitoare. Procedând în felul acesta se va realiza o inefabilă translaţie din sfera emoţională în sfera spirituală a fiinţei noastre. Aceasta va declanşa, datorită proceselor de rezonanţă ocultă, şi anumite efecte spirituale inedite care se vor reflecta în cadrul relaţiei amoroase.

Pe măsură ce acuzaţiile reciproce şi tendinţa de a da vina pe celălalt sunt înlocuite prin trezirea şi amplificarea unei stări de compasiune între cei doi iubiţi, relaţia lor afectivă devine în felul acesta din ce în ce mai blândă, mai plină de bunăvoinţă, mai umilă, mai profundă şi mai plină de tandreţe şi gingăşie.

În încheierea acestui capitol vă mai oferim o idee-forţă la care vă sfătuim să reflectaţi adânc: „Omul superior este întotdeauna omul care îşi recunoaşte, într-un mod sincer şi deschis, greşelile. Omul inferior este acela care, cu toate că face multe greşeli, în permanenţă el dă vina pe ceilalţi.“

Fragment din lucrarea SECRETE AMOROASE ESENŢIALE PENTRU CUPLURILE YOGHINE CARE ASPIRĂ SĂ FIE FERICITE (capitolul 42)

Citiți și:

Puterea telepatiei

Ghid pentru îndrăgostiţi


yogaesoteric
16 octombrie 2014

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More