Încă o păcăleală cu uriaș potențial de distrugere: Insectele modificate genetic ar putea salva culturile agricole, zice Pentagonul

Pentagonul studiază posibilitatea ca insectele modificate genetic să combată pierderea culturilor agricole în situații de urgență.

Insectele ar purta viruși modificați genetic, care ar putea fi eliberați rapid peste culturile aflate în pericol, cum ar fi porumbul sau grâul expuși secetelor sau erupțiilor naturale. Conceptul prevede că virușii ar ajunge să producă modificări genetice imediate, care să protejeze plantele.

Programul este finanțat de Agenția proiectelor de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA) și se numește „Aliații Insectelor”. Cu toate acestea, unii critici cred că proiectul este bizar și înfricoșător.

O echipă de oamenii de știință sceptici au publicat un articol în revista Science, în care arată că programul deschide o cutie a Pandorei și implică o tehnologie care poate fi percepută la scară largă ca un efort de dezvoltare al unor agenți biologici în scopuri ostile.

Blake Dextine, directorul programului DARPA, a răspuns acuzațiilor și a declarat că programul este destinat exclusiv scopurilor pașnice. De asemenea, el a menționat că programul a fost revizuit de agențiile guvernamentale responsabile pentru siguranța agricolă și că are mai multe garanții incorporate în protocoalele de cercetare.

El a recunoscut că noile tehnologii implicate ar putea avea o dublă utilizare și ar putea fi folosite în scopuri ostile, însă asta li se aplică aproape tuturor tehnologiilor avansate, iar ei nu au acest scop.

Programul include în prezent trei tipuri de insecte, care răspândesc în mod normal viruși printre plante. Progresele recente de modificare a ADN-ului le-ar putea permite cercetătorilor să personalizeze virușii, pentru a obține rezultatul dorit în cazul plantelor infectate.

Virusul modificat ar putea să pornească sau să dezactiveze anumite gene, care, de exemplu, controlează rata de creștere a plantelor, utilă în timpul unei secete severe neașteptate.

Citiți și:

Epidemia cu virusul Zika este posibil să fi fost provocată de țânțarii modificați genetic de compania britanică biotech Oxitec!

Organismele modificate genetic sunt de 125 de ori mai periculoase decât se ştia

yogaesoteric

1 iunie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More