Încă o ticăloşie: Legea prevenţiei

 

Hotnews: Proiect PNL: Românii care refuză să participe la programele de prevenţie ar putea fi obligaţi să suporte costurile tratamentelor

Deputaţii liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolaescu, Lucia Vargă, Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenţie în sănătate, care prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenţie pot fi obligaţi să suporte, parţial sau total, costurile tratamentelor bolilor, informează Agerpres.

Potrivit proiectului de lege, care s-a aflat în dezbatere publică până la 1 martie, prevenţia se desfăşoară în baza unei politici şi a unei strategii pe termen mediu şi lung, materializate sub forma unui program naţional de prevenţie multianual, care are subprograme anuale. Politica, strategia şi programul se aprobă de Guvern, la propunerea Agenţiei Naţionale de Prevenţie în Sănătate, o entitate care se înfiinţează prin această lege, care urmează să se ocupe de acest domeniu, sub conducerea Ministerului Sănătăţii. Finanţarea acestor programe ar urma să se facă de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decât 10% din fondurile publice alocate sistemului naţional de sănătate.

Proiectul de lege prevede ca toţi cetăţenii români, precum şi rezidenţii legali au dreptul de a beneficia de programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie, indiferent de calitatea lor de asigurat. Toţi beneficiarii programelor care contribuie activ la menţinerea sănătăţii lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii. Persoanele care doresc să beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie să îndeplinească cumulativ două condiţii: să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz, să demonstreze că respectă întocmai recomandările medicului şi să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiţii sportive.

Orice cetăţean are dreptul de a refuza participarea la programele de prevenţie, dar, în acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta parţial sau în totalitate costurile tratamentului. „Sau, altfel spus, (poate – n.r.) să refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodată, prin contractul-cadru se poate impune asiguraţilor să suporte parţial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asiguraţii pot să suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite. De exemplu, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuţie la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăşi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru, sau un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic şi tratament, inclusiv concediile de boală determinate.” […]


Hotnews: Eugen Nicolaescu: Iniţiativa PNL vizează prevenţia bolilor. Informaţiile apărute contravin spiritului legii

Proiectul PNL privind prevenţia în Sănătate vizează o viaţă mai bună pentru cetăţeni şi depistarea riscurilor de îmbolnăvire, în condiţiile în care prevenirea bolilor costă mult mai puţin decât tratarea lor, iar interpretările care au fost date contravin spiritului legii, a declarat Eugen Nicolaescu, potrivit Mediafax.

Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolaescu, unul dintre semnatarii proiectului de lege, a precizat, într-o conferinţă de presă, că autorii acestuia şi-au propus introducerea unui sistem de prevenire a bolilor, iar legea conţine doar principiile de funcţionare a acestui mecanism, urmând ca ulterior să fie introduse şi normele de aplicare. El a mai susţinut că la baza proiectului au stat sondaje de opinie făcute de PNL, împreună cu Organizaţia de Femei a Partidului, din care a rezultat că românii vor să existe un astfel de sistem de prevenire a bolilor.

Nicolaescu, fost ministru al Sănătăţii, a spus că se introduce pentru prima oară obligativitatea statului de a participa cu fonduri pentru un astfel de program de prevenire a bolilor, de care ar urma să beneficieze atât cetăţenii asiguraţi, cât şi cei neasiguraţi. El a explicat că nu era normal ca banii să fie luaţi din fondurile celor care plătesc asigurare, de aceea finanţarea se va face de la bugetul de stat. Potrivit estimărilor făcute de PNL, programul ar trebui finanţat cu 650-700 milioane euro, adică 10% din totalul fondurilor alocate Sănătăţii (Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate).

„Prevenţia înseamnă o viaţă mai bună, înseamnă depistarea riscurilor la timp, înseamnă creşterea calităţii vieţii, înseamnă bani mai puţini pentru că prevenţia costă mai puţin decât tratarea bolilor”, a declarat Niolaescu.

Liberalul a mai spus că informaţiile apărute în presă contravin spiritului legii, referindu-se la faptul că relatările s-au axat pe ideea sancţionării bolnavilor care refuză să participe la programul naţional de prevenţie. Parlamentarii PNL au depus o iniţiativă care prevede introducerea unui program naţional de prevenţie în sănătate, finanţat cu 600 milioane euro anual, românii care refuză să participe la acest program riscând să suporte ulterior costurile tratamentelor, parţial sau integral. […]

ActiveNews/Răzvan Constantinescu: Șmecheria cu prevenția sau de ce este ticăloasă legea iniţiată de doamna Gorghiu

1. În loc de finanțarea unor programe de prevenție și screening, se înființează o nouă agenție – Agenția Națională de Prevenție în Sănătate –, cu costurile de funcționare aferente, care va avea un buget de minimum 700 de milioane de euro (minimum 0,5% din PIB), conform Art. 6 alin. (4).

2. Cu bugetul de mai sus, această agenție va derula diverse programe de prevenție, cuprinzând, conform Art. 8, „promovarea sănătății și educația pentru sănătate” (lit. a), „analiza, evaluarea și monitorizarea riscurilor pentru sănătate” (lit. b), „prevenirea și depistarea precoce a bolilor cronice” (lit. e), „activități de comunicare (!)” (lit. g). Nicăieri nu se vorbește despre screening, toate activitățile ANPS părând a fi circumscrise unei generale educații sanitare a populației, vaccinării și analizelor de rutină.

3. La Art. 26 dă lovitura – alin. (2): în cazul în care persoana refuză participarea la acțiunile de prevenție de la Art. 8 alin. (1) literele a. și b. (vezi mai sus), aceasta poate suporta parțial sau în totalitate costurile tratamentelor medicale.

Cu alte cuvinte, dacă nu particip la diverse ședințe, consfătuiri, promovări, simpozioane, utile sau nu, sunt pasibil de plată, parțial sau în totalitate. Adică sunt obligat să legitimez acțiuni mai mult sau mai puțin justificate ale unei autorități administrative autonome, aflată sub coordonarea Guvernului (Art. 7 alin. (1) lit. b) și nu sub cea a Ministerului Sănătății.

Ca aproape orice lege a tranziției noastre perpetue, și aceasta este foarte vagă, permițând interpretări și abuzuri. Bunăoară, dacă refuz să particip la o consfătuire despre căile de transmitere ale HIV ori ale hepatitei virale C, sunt pasibil de a suporta costurile enorme ale tratamentului. Această tâmpenie contravine, de exemplu, diverselor convenții internaționale privind tratamentul gratuit al SIDA.

4. Ticăloșia legii constă în două aspecte:
– înființarea unui nou mecanism de sifonare a fondurilor publice;
– oferirea de pretexte pentru blocarea accesului asiguraților la tratamentele gratuite din programele naționale existente.

Cu alte cuvinte, fondurile asiguraților vor fi folosite în proporție mai redusă pentru menirea lor principală – tratamentul pacienților – din cauza utilizării lor în scopuri neclare, imprecis delimitate, a căror responsabilitate este disipată, în favoarea unor firme de medicamente sau de promovare a unor campanii de prevenție mai mult sau mai puțin utile. O nouă clientelă politică stă în așteptare.

5. Cu cât este mai vagă o lege, cu atât este mai periculoasă, aplicarea ei discreționară conturând efectele abuzive. După părerea mea, contrar principiilor de drept, acesta este scopul legii de față: abuzul. Anunțați-o, vă rog, pe țața Aglaia din vârful dealului că este programată la mamografie de către firma X, finanțată din FNUASS, cu două zile înainte de Paște. Să nu mulgă vaca în ziua aia, că oricum va trebui s-o vândă dacă face cancer mamar!

6. Nu în ultimul rând, tâmpenia asta de lege este neconstituțională: Art. 34, alin (1) din Constituția României: „Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat”.


Citiţi şi:

Bătaia de joc a vaccinărilor obligatorii continuă 
Un ONG condus de un medic contestă proiectul legii vaccinării obligatorii: Acesta pune în pericol sănătatea copiilor, iar totodată e ilegal și abuziv 
Datorită Legii 217/2015 Stalin a înviat din morţi «cu moartea pre moarte călcând»

 

yogaesoteric
12 aprilie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More