INEDIT: Tabăra de meditaţie pentru Revelarea Sineluidecembrie 2004 – ianuarie 2005

 

Realul şi irealul, Unicul şi multiplul, ceea ce este pătat de iluzie şi Sinele pur,

Toate acestea strălucesc în oglinda clară a conştiinţei iluminate.

Dacă vei recunoaşte toate acestea ca având forma Luminii Necreate,

Dacă vei recunoaşte în tot şi în toate strălucirea copleşitoare a Sinelui Divin,

Iar această strălucire îţi va fi mereu înrădăcinată ferm în propria-ţi trăire,

Atunci vei lua parte pe deplin la atotputernicia Domnului Dumnezeu.


 (

Abhinavagupta)

 

Costineşti, 28 decembrie 2004 – 3 ianuarie 2005. Un grup de peste 300 de yoghini aflaţi în căutarea adevărului legat de natura esenţială a fiinţei umane şi-a petrecut vacanţa de iarnă într-un mod puţin neobişnuit, am putea spune chiar ascetic: TABĂRA DE MEDITAŢIE PENTRU REVELAREA SINELUI. Aceasta a fost a cincea ediţie a acestei tabere speciale, accesibilă numai practicanţilor yoga avansaţi, în urma unei selecţii severe care vizează în primul rând capacitatea de interiorizare şi de a realiza meditaţii de lungă durată.

 

Programul taberei a fost strict şi a impus o disciplină destul de severă aventurierilor care s-au încumetat pe drumul Revelării Sinelui Divin în această tabără spirituală: cel puţin 7 ore de meditaţie şi 3 ore de HATHA YOGA zilnic. Mauna (tăcerea totală pe parcursul taberei), abstinenţa sexuală, lipsa contactului vizual între participanţi, abordarea unei stări interioare care să evoce o retragere în solitudine, au fost toate modalităţi propuse de către prof. yoga Claudiu Trandafir pentru o liniştire cât mai rapidă a minţii şi o interiorizare profundă, pentru crearea premizelor necesare Revelării Sinelui.

 

Având o experienţă personală îndelungată în domeniul retragerilor yoghine, precum şi o realizare fundamentală prin Revelarea Sinelui  Divin,  Claudiu Trandafir a urmărit să aplice modalităţile pe care le-a exersat în propriile retrageri, adaptându-le unui grup mare de oameni, pentru obţinerea de rezultate spirituale de excepţie. Deşi aparent dificil, totuşi cei aproximativ 300 de oameni care au participat  au reuşit în mare măsură să atingă şi să menţină o stare de interiorizare profundă, mulţi dintre ei trăind în meditaţie (şi chiar şi în restul timpului) stări spirituale extraordinare. Aşa cum au relatat la final, foarte mulţi dintre participanţi,  au trăit în timpul taberei cele mai deosebite stări spirituale din viaţa lor.

 

Urmărind o interiorizare a emoţiilor, a percepţiilor senzoriale, prin intermediul unei discipline severe abordate conştient, s-a urmărit o centrare în interior, o focalizare a conştiinţei asupra esenţei fiinţei, pentru a se reuşi apropierea, sau chiar revelarea naturii divine esenţiale, a Sinelui Divin Atman – adevăratul Eu al fiecărei fiinţe umane. Atingând acest punct apoteotic al „cunoaşterii” de sine, experimentând în meditaţie profunzimile propriului Eu, oricine poate înţelege şi trăi adevărul afirmaţiei biblice care aminteşte faptul că omul este făcut „după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu”.

 

„Dumnezeu este o sferă cu centrul pretutindeni şi circumferinţa nicăieri.” (Blaise Pascal)

 

Apropierea de natura noastră divină fundamentală, Sinele Divin Atman, nu se poate face în modul obişnuit, printr-un demers raţional, aşa cum, de exemplu, un cercetător caută să afle adevărul despre un anumit aspect al manifestării. De aceea, în cadrul conferinţelor ce au fost susţinute seară de seară, au fost prezentate elemente teoretice de bază necesare pentru înţelegerea manierei adecvate pentru abordarea practică a meditaţiei de Revelare a Sinelui. S-a subliniat importanţa atitudinii transfiguratoare asupra vieţii, necesitatea de a trăi în plinătatea clipei prezente, importanţa intuirii misterului lui Dumnezeu, a acelui fior sacru care impregnează totul, precum şi miracolul perceperii prezenţei Divinului simultan în interiorul şi în exteriorul fiinţei. 

 

Au fost abordate subiecte precum metoda de Revelare a Sinelui Divin Atman revelată de marele yoghin realizat Ramana Maharishi (bazată pe întrebarea CINE SUNT EU?), elemente fundamentale în JNANA YOGA, modalităţi de renunţare la condiţionările minţii şi ale personalităţii egotice, cum să practicăm HATHA YOGA  din perspectiva unui aspirant la Revelarea Sinelui. Toate aceste prezentări au fost susţinute de exemplificări practice – stări model care ulterior pot fi reluate – ce au fost extrem de utile, confirmând şi de această dată că „un gram de practică valorează cât tone de teorie”.


yogaesoteric 

7  ianuarie 2005 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More