Yoga şi gândirea pozitivă


de Monica Dascălu
 

Gândirea pozitivă este considerată în yoga o condiţie sine qua non a succesului, fie că este vorba de succesul în practica yoga sau de orice altă acţiune benefică pe care noi dorim să o realizăm. Motivul pentru care yoga preţuieşte atât de mult gândirea pozitivă este cunoaşterea legii oculte a rezonanţei. Conform acesteia, gândurile ne pun în rezonanţă (legătură energetică subtilă) cu diferite sfere tainice de forţă din Univers şi facilitează astfel un transfer de energie din acele sfere de forţă în fiinţa noastră.

Prin intermediul acestor mecanisme, care deşi sunt tainice sunt perfect reale şi infailibile, omul devine gradat ceea ce gândeşte, aşa cum afirmă aforisme ale înţelepciunii yoghine. Prin intermediul gândirii noastre noi suntem artizanii succesului sau eşecului nostru în orice direcţie acţionăm, suntem cei care ne creem fericirea sau mizeria, suntem cei care suntem responsabili de dezvoltarea noastră interioară şi de manifestarea noastră exterioară.

Gândurile de succes şi reuşită ne pun în legătură cu energiile succesului, gândurile haotice preponderent negative ne pun în rezonanţă cu energiile specifice eşecului, greşelii, deziluziei. Dacă îi veţi analiza cu atenţie pe cei care sunt foarte norocoşi sau plini de succes, veţi remarca faptul că toţi sunt plini de optimism şi încredere în ei înşişi.

Gândirea pozitivă în practica hatha-yoga

Pentru a progresa cu uşurinţă în practica yoga, trebuie să învăţaţi să gândiţi pozitiv şi să fiţi optimişti. Nu vă spuneţi niciodată: acest exerciţiu de yoga este mult prea dificil pentru mine. Din contră, gândiţi-vă că yoga este o disciplină ştiinţifică, în sensul că oricine practică yoga corect ajunge la rezultatele preconizate. Prin exerciţiu, cu răbdare, veţi reuşi să realizaţi chiar şi cele mai spectaculoase asane, chiar şi cele mai dificile tehnici de pranayama.

O modalitate practică foarte eficientă este aceea ca, în timp ce realizaţi o anumită postură yoga pe care deocamdată nu o faceţi prea bine (din cauza rigidităţii, a lipsei de echilibru etc.), să vă vizualizaţi sau să vă mentalizaţi executând perfect acea asana. Nu numai că efectele subtile ale asanei vor fi mult amplificate, dar şi progresele dvs. nu vor întârzia să devină foarte vizibile!

Gândirea pozitivă în exerciţiile de concentrare şi meditaţieAcelaşi lucru se aplică oricăror exerciţii de yoga. Dacă vă număraţi printre cei care încă nu se concentrează bine, având mintea împrăştiată, sau dacă nu vă percepeţi încă foarte bine (sau deloc) centrii de forţă, dacă nu vă ies tehnicile de meditaţie prea bine, aplicaţi perseverent principiul gândirii pozitive! Este un mod de a vă afirma încrederea în eficienţa practicii yoga şi în voi înşivă.

Abordaţi întotdeauna tehnicile de concentrare şi meditaţie cu optimism şi bucurie, urmărind să beneficiaţi din plin de starea reconfortantă pe care, prin liniştirea minţii, acestea le produc în fiinţă. Gândiţi de fiecare dată anticipativ, cu bucurie, că meditaţia este un exerciţiu care vă place foarte mult şi care vă iese din ce în ce mai bine. Toate reuşitele marilor yoghini sunt repetabile şi pot fi actualizate şi în fiinţa voastră!

Pentru cei care încă nu îşi percep direct centrii de forţă sau o parte dintre ei avem câteva idei pozitive suplimentare: toţi practicanţii yoga ajung gradat să îşi perceapă centrii de forţă mai devreme sau mai târziu. Este un lucru verificat prin experienţă practică, directă, cu cursanţii yoga. Centri de forţă pot fi resimţiţi în mai multe feluri: vibraţii, senzaţie de presiune, de încălzire, dar şi anumite stări specifice.

De exemplu, iubirea este o evidentă expresie a dinamizării lui anahata chakra. Toţi îndrăgostiţii simt „ceva” în inimă – de fapt, în anahata chakra! Mentalizaţi pozitiv, deci, că veţi reuşi să vă treziţi şi să vă conştientizaţi cât mai curând centrii de forţă! Şi nu neglijaţi importanţa documentării pe această temă, trebuie să studiaţi foarte bine informaţiile teoretice legate de subiectul centrilor de forţă.

Realizări supranaturale? De ce nu?

E drept, yoghinii avansaţi nu au deloc fascinaţia puterilor paranormale. Dar, deoarece unele chiar sunt foarte utile (empatia, telepatia, cunoaşterea vieţilor anterioare), este bine să ştiţi că şi aici gândirea pozitivă poate acţiona ca un motor puternic care să ne propulseze spre succes. Deci: gândiţi pozitiv în tot ceea ce vă propuneţi benefic şi studiaţi exemplul celor care deja au reuşit în direcţia respectivă.

Şi în încheiere, un aspect fundamental: scopul practicii yoga este atingerea stării de îndumnezeire, fuziunea extatică cu Dumnezeu Tatăl, atingerea eliberării spirituale supreme. Yoga ne spune categoric că este perfect posibil să atingem acest scop fundamental al vieţii întrupate şi al practicii yoga chiar în decursul acestei vieţi, pe acest Pământ, indiferent de conjuncturile karmice în care ne-am născut şi trăim acum. Nu vă gândiţi nici o clipă că acest lucru nu este posibil! Tocmai aceasta este forţa căilor spirituale autentice. De aceea, gândiţi pozitiv: puteţi, dacă vreţi şi practicaţi yoga perseverent şi cu dăruire, să atingeţi eliberarea spirituală ultimă chiar în această viaţă!


 yogaesoteric.net

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More