Informaţiile publicate de ziarul Adevărul despre MISA sunt false şi tendenţioase
Către Adevărul
În atenţia redactorului şef Răzvan Mitroi
În urma articolelor „Ritualurile şocante ale sectei lui Bivolaru. Adevărul prezintă modalităţile prin care adepţii MISA ajung, de fapt, sclavi pe plantaţia „dumnezeului” Guru Bivolaru” şi „Noi dezvăluiri şocante din interiorul MISA. Bivolaru „fiul lui Dumnezeu” şi „salvatorul planetei””, publicate în 23 mai şi respectiv 30 mai, semnate de Andrei Badin, Biroul de Presă MISA solicită următorul drept la replică.
Vă cerem ca pe baza Legii Presei şi a principiilor deontologiei profesionale să publicaţi dreptul la replică ataşat în aceleaşi condiţii în care au apărut articolele menţionate.
Articolul 10 din Codul Deontologic al Ziaristului, adoptat de Clubul Român de Presă, prevede că „ziaristul şi redacţia au datoria de a face corecţiile necesare în cazul în care, din vina lor, vor fi date publicităţii informaţii inexacte. Într-o asemenea situaţie, instituţia respectivă de presă are obligaţia de a publica, în termen de 5 zile de la primire, pentru publicaţiile cotidiene, dreptul la replică al reclamantului, ca formă esenţială de reparare a prejudiciului adus acestuia”.
Biroul de Presă MISA
31 mai 2006
DREPT LA REPLICĂ
Informaţiile publicate de Adevărul despre MISA sunt false şi tendenţioase
În urma articolelor „Ritualurile şocante ale sectei lui Bivolaru. Adevărul prezintă modalităţile prin care adepţii MISA ajung, de fapt, sclavi pe plantaţia „dumnezeului” Guru Bivolaru” şi „Noi dezvăluiri şocante din interiorul MISA. Bivolaru „fiul lui Dumnezeu” şi „salvatorul planetei””, publicate în 23 mai şi respectiv 30 mai, semnate de Andrei Badin, Biroul de Presă MISA solicită următorul drept la replică. Informaţiile prezentate de Adevărul sunt false şi tendenţioase, iar jurnalistul Andrei Badin încalcă grav Codului Deontologic al ziaristului. De aceea, pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră, Biroul de Presă MISA vine cu o serie de completări şi dezminţiri.
Informaţiile din cele două articole publicate de Adevărul sunt false. Această nouă campanie de presă, pornită de Adevărul şi Antena 1 împotriva şcolii de yoga MISA, are aerul unei diversiuni realizate de serviciile secrete, deoarece cazurile abuzurilor împotriva MISA se află azi pe masa comisarilor europeni de la Bruxelles.
MISA nu şi-a putut prezenta poziţia oficială
Jurnalistul Andrei Badin încalcă grav Codului deontologic al ziaristului. Articolul 5 din deontologia jurnalistică precizează că „se vor da publicităţii punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate. Nu se vor aduce acuzaţii fără să se ofere posibilitatea celui învinuit să-şi exprime punctul de vedere”. Cu toate acestea, deşi articolele semnate de Badin produc serioase prejudicii şcolii de yoga MISA, cursanţilor şi simpatizanţilor acesteia, reporterul Adevărul nu a cerut punctul de vedere oficial al MISA. Mai mult, pentru că în numărul ziarului din 29 mai se anunţa articolul din 30 mai, Crina Calek, purtătorul de cuvânt MISA a sunat la redacţia Adevărul şi a cerut să vorbească cu autorul articolului. Răspunsul primit a fost „nu ştim cine scrie acest articol”. În încheierea conversaţiei, purtătorul de cuvânt MISA a lăsat la secretariatul ziarului un număr de telefon la care poate fi contactată. Acest lucru, însă, nu s-a întâmplat, redacţia Adevărului sfidând principiile elementare ale unei documentări profesioniste.
A fost încălcată prezumţia de nevinovăţie
Tot Articolul 5 al deontologiei adoptat de Clubul Român de Presă spune că „se va avea în vedere respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie, astfel încât nici un individ nu va fi catalogat drept infractor până când o instanţă juridică nu se va pronunţa”. Cu toate acestea, Andrei Badin prezintă un scenariu fantezist în care afirmă că MISA – care l-ar avea ca „şef suprem” pe Gregorian Bivolaru – foloseşte diferite tactici de controlare a adepţilor. Prezumţia de nevinovăţie a mentorului MISA este astfel grav încălcată.
Informaţiile din întregul articol au tonul foarte acuzator, dar argumentaţia lor nu este logică şi coerentă. De fapt, Gregorian Bivolaru este acuzat că se crede „fiul lui Dumnezeu” sau „trimis al lui Dumnezeu pe Pământ”. Insinuările sunt foarte grave, dar nu sunt susţinute de nici o dovadă convingătoare. Ce fel de „document” este cel despre care vorbeşte reporterul Adevărul? Ce anume îi probează seriozitatea? Pe ce se bazează autorul când dă de înţeles că ceea ce citează el este de fapt poziţia MISA? Gregorian Bivolaru nu s-a intitulat niciodată altfel decât profesor de yoga. Valoarea sa, ca profesor de yoga, este atestată prin faptul că a fost ales membru pe viaţă în consiliul director al celei mai mari federaţii mondiale de yoga, ce cuprinde peste 300 de milioane de yoghini.
Aşa-zisele documente MISA sunt falsuri
O altă recomandare deontologică de care nu a ţinut cont reporterul Adevărul este Articolul 2, care spune că „pot fi date publicităţii numai informaţiile a căror veridicitate a fost verificată în prealabil din cel puţin două surse credibile”. Adevărul publică în primul articol un aşa-zis document strict secret despre care se afirmă că ar fi al şcolii româneşti de yoga MISA. Biroul de presă MISA precizează că aceste aşa-numite ritualuri despre care se vorbeşte în articol nu au nici o legătură cu activitatea şcolii de yoga. MISA se ocupă de organizarea cursurilor de yoga structurate pe ani de studiu, la care se predau diferite procedee yoghine milenare. Aceste cursuri sunt deschise tuturor celor care doresc să participe, iar înscrierile se fac anual din octombrie până în decembrie.
În cel de-al doilea articol se afirmă că „printre documentele aflate în posesia ziarului Adevărul se numără şi „dialogurile” membrilor MISA cu „Dumnezeu””. Cine sunt aceşti membrii MISA despre care vorbeşte Badin? Este această foaie A4 scrisă de mai multe persoane? Cum s-a ajuns ca această foaie să fie numită „un document MISA”? Şcoala românească de yoga MISA are astăzi peste 37.000 de cursanţi şi simpatizanţi. Fiecare dintre aceştia poate avea unele convingeri personale, dar care să nu reprezinte poziţia oficială a acestei mişcări spirituale. Biroul de Presă MISA subliniază faptul că aceste texte nu au fost distribuite, aşa cum se insinuează, la cursurile de yoga MISA şi nu reflectă convingerile pe care MISA le susţine şi le promovează.
Şcoala de yoga MISA nu este o sectă
În codul deontologic al jurnalistului elaborat de Convenţia Organizaţiilor de Media se precizează la normele de conduită că reporterul „este dator să nu discrimineze nici o persoană pe motive de rasă, etnie, religie, sex, vârstă, orientare sexuală ori dizabilităţi şi să nu instige la ură şi violenţă atunci când relatează fapte sau îşi exprimă opiniile”. Andrei Badin încalcă această prevedere, instigând la ură şi violenţă prin folosirea foarte frecventă a apelativului „sectă” la adresa şcolii de yoga MISA.
Şcoala de yoga MISA nu este o sectă. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un recunoscut expert european în secte, preotul Karl Erik Nylund, apreciat pentru lucrările publicate pe această temă.
În cele două articole din Adevărul se vobeşte despre aşa-zise “mijloace de supunere a adepţilor”, a căror veridicitate e probată de spusele unor “specialişti”. Nu este dat nici un studiu şi nici vreun nume al vreunui specialist care ar fi cercetat efectele practicilor yoga şi ar fi ajuns la concluziile calomnioase prezentate de Andrei Badin. Dincolo de opinia “specialiştilor” generici, despre MISA s-au realizat o serie de cercetări profesioniste. Sociologul Carmen Mărcuş a publicat în Revista de Cercetări Sociale, în 1997, un studiul despre MISA care confirmă efectele benefice ale practicii yoga. La aceleaşi concluzii au ajuns şi sociologii suedezi de la Skop-Research, care au realizat în 2004 un raport despre MISA. În raportul Skop-Research se afirmă că „practicanţii yoga MISA nu reprezintă nici o ameninţare la adresa unei societăţi cu adevărat democratice”. Acest raport a fost prezentat ca probă în procesul de la Curtea Supremă de Justiţie din Stockholm, Suedia, în care s-au judecat cererile de extrădare formulate de statul român împotriva lui Gregorian Bivolaru. Cererile de extrădare au fost refuzate de cea mai înaltă instanţă suedeză şi la scurt timp mentorul MISA a primit azil politic în Suedia. Unul dintre motivele pentru care acestuia i s-a acordat protecţie pe teritoriul Suediei, este tocmai acest gen de campanii de presă care au fost duse de-a lungul timpului împotriva sa şi a şcolii spirituale pe care a fondat-o.
Biroul de Presă MISA
31 mai 2006