Îngerii Bibliotecilor
Această expresie a fost creată de către scriitorul Colin Wilson şi se referă la unele serii de coincidenţe cu care se confruntă cei care caută să consulte o anumită lucrare (studenţi, scriitori, cercetători etc.).
De exemplu, un student are urgent nevoie de o anumită informaţie. În timp ce caută concentrat, într-o bibliotecă, brusc, la picioarele sale cade o carte deschisă exact la pasajul dorit. „Îngerul bibliotecilor” pare să acţioneze în special în situaţiile critice, când este vorba de urgenţe. El îi salvează pe cei care au nevoie exact „în al doisprezecelea ceas”, când tocmai credeau că nu mai au nici o şansă.
Psihologul american Dr. Lawrence Le Shan a trăit un asemenea gen straniu de sincronicitate în anul 1967. El lua prânzul împreună cu Dr. Nina Ridenour pentru a discuta proiectul unei cărţi despre misticism. Ea l-a sfătuit să consulte lucrarea „O viziune asupra Asiei” de L. A. Cranmer-Byng. Le Shan a căutat-o imediat în două biblioteci renumite, dar fără succes. În drum spre casă „i-a venit” să meargă pe o altă rută decât cea obişnuită şi, la un moment dat, a zărit pe jos o carte. Ridicând-o, a observat cu stupoare că era exact cartea pe care o căuta!
Ajuns acasă, i-a telefonat Ninei, spunându-i: „Am să-ţi povestesc ceva uimitor despre cartea pe care mi-ai recomandat-o!”. „Ce carte?”, i-a răspuns ea. Amintindu-i de „O viziune asupra Asiei”, Dr. Ridenour i-a replicat ferm: „Nu am auzit niciodată despre ea!”.