Instituțiile de control, paralizate. Statul român știa că multinaționalele își ascund profiturile

Practicile multinaționalelor prin care își ascundeau profiturile prin diferite tertipuri pentru a fenta impozitarea în țara noastră erau și sunt cunoscute de statul român. Instituțiile de control au fost însă paralizate și au preferat să tabere tot pe întreprinzătorul autohton. Un raport al SRI pe 2020, prezentat Parlamentului, arată clar că societățile cu capital străin au manipulat prețurile de transfer în tranzacțiile cu firmele din grup, pentru a diminua profitul în scopul scoaterii banilor din România.

ANAF, setat să controleze doar capitalul românesc

Situația financiară dezastruoasă în care se găsește România în prezent este cauzată nu numai de împrumuturile din cei doi ani de pandemie, de 200 miliarde de lei, bani care nu se regăsesc nicăieri, ci și de o escaladare a evaziunii fiscale și a optimizării fiscale practicată de multinaționalele din țara noastră. Din 1.112 companii care activează în țară, cu cifre de afaceri de peste 50 de miliarde de euro, marea majoritate cu capital străin, 125 au declarat pierderi. Și mai multe însă au profit zero sau profituri infime, tocmai pentru a fenta bugetul României. Cei mai mulți investitori străini de aici nu plătesc decât impozite pe salarii, ceea ce înseamnă mai nimic la nivelul afacerilor pe care le desfășoară. Cu toate acestea, vinovăția nu le aparține, pentru că într-o țară permisivă oricine ar face totul pentru a câștiga cât mai mult. Vinovați sunt atât guvernul, instituțiile statului român, cât și legiuitorii, paralizați de lașități, servilism și interese obscure. Iar populația și oamenii de afaceri români, slab capitalizați și fără putere în fața mastodonților occidentali, plătesc consecințele.

Primul care a semnalat fenomenul multinaționalelor care declară pierderi în România a fost Liviu Dragnea. Sigur, știind clar că va fi închis, a ținut să-și promoveze o imagine de patriot, care a și funcționat în parte. Însă și Dragnea, ca și ceilalți reprezentanți ai partidelor care au trecut pe la guvernare, cunoștea prea bine această situație, care data de prea multă vreme.

Informații clare

În raportul SRI pe 2020, prezentat Parlamentului, SRI a avertizat asupra vulnerabilităților României, cauzate de practicile lipsite de onestitate ale companiilor străine, care afectează interesul național. „Asigurarea sustenabilității bugetului general consolidat a reprezentat o provocare majoră. Alocarea de resurse financiare semnificative pentru gestionarea crizei sanitare, corelată cu problemele în colectarea veniturilor (pe fondul persistenței activităților evazioniste de mare amploare, favorizate inclusiv de perpetuarea unor deficiențe sistemice în activitatea instituțiilor abilitate), a condus la creșterea considerabilă a deficitului bugetar. Vulnerabilitățile la adresa sustenabilității bugetare au fost amplificate și de manipularea, de către societăți autohtone cu capital străin, a prețurilor de transfer în cadrul tranzacțiilor cu societățile afiliate, în vederea diminuării sau neevidențierii profitului, precum și în scopul externalizării de fonduri către agenții economici din țările de proveniență a capitalurilor. Efecte nefaste au fost generate și de demersurile unor societăți de direcționare de sume impozabile către entități offshore”, se arată în raportul SRI.

Strategii oculte

În ceea ce privește industria, SRI a subliniat în raport că unii dintre marii operatori industriali au dezvoltat strategii cu impact nefast asupra intereselor naționale. Astfel, aceștia au luat în calcul intrarea în faliment a unor combinate, prezervarea controlului asupra activelor și resurselor, precum și neachitarea datoriilor către creditori entități de stat. „Dezvoltarea durabilă a fost inhibată inclusiv de implementarea deficitară a politicilor publice asociate gestionării deșeurilor, de disfuncții în activitatea unor instituții din domeniu, de preocuparea acutizată a operatorilor privați de a-și maximiza profiturile, prin metode ce afectează interesele statului român și ale cetățenilor, precum și de perpetuarea unor practici ilicite și a corupției. Infrastructura și piața de transport sunt subdezvoltate în raport cu necesitățile interne, pe fondul expertizei limitate și managementului deficitar la nivelul administratorilor de infrastructură, dar și al acțiunilor unor grupuri de interese vizând preluarea transportatorilor cu capital de stat și a cotelor de piață. Antreprenori și operatori străini pe segmentul rutier și feroviar și-au menținut preocupările pentru obținerea de concesii nejustificate din partea entităților autohtone”, se mai precizează în raportul SRI.

Citiți și:
Lovitură grea pentru multinaționale. Se interzic șmecheriile prin care își diminuau 90% din profituri
Ilie Șerbănescu intervine tranșant în scandalul multinaționalelor care „plătesc” zero impozite. Soluția propusă de economist
Statul Paralel în acțiune: planul de distrugere a firmelor românești de către SRI împreună cu ANAF, MAI, DNA și celelalte parchete

 

yogaesoteric
12 noiembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More