Integrarea României în UE, pusă sub semnul întrebării de cazul Gregorian Bivolaru

de Anca Munteanu 

Acordarea azilului în Suedia lui Gregorian Bivolaru şi refuzarea cererilor de extrădare formulate de statul român pun sub semnul întrebării integrarea României în Uniunea Europeană. Aceasta este ceea ce afirmă o serie de parlamentari europeni.

În ziua în care cererile de extrădare formulate de statul român împotriva lui Gregorian Bivolaru au fost refuzate de Curtea Supremă de Justiţie din Stockholm, oficiali suedezi declarau în România că ţara noastră se va bucura de sprijinul deplin al Suediei pentru integrarea în UE. Preşedintele Parlamentului de la Stockholm, Bjorn von Sydow, l-a asigurat pe premierul Călin Popescu Tăriceanu că parlamentul suedez va ratifica Tratatul de aderare a României la UE până în luna iunie a lui 2006, fără nici un vot împotrivă. Cazul Gregorian Bivolaru a schimbat, însă, atitudinea Suediei faţă de aderarea României. Deputatul suedez Carl B. Hamilton, membru al grupării liberale Folkpartiet a adresat în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie 2005, în plină sesiune a Parlamentului, câte o interpelare ministrului de externe Laila Freivalds şi Guvernului suedez.  

Hamilton, care se află la al doilea mandat de parlamentar şi deţine numeroase funcţii în cadrul mai multor comisii de specialitate ale Parlamentului, a vorbit despre deciziile justiţiei suedeze în cazul lui Gregorian Bivolaru şi despre faptul că s-a stabilit că acesta nu are asigurat un proces corect în România. Astfel, deputatul a pus punctul pe i, criticându-i pe diplomaţii care au declarat că Suedia acordă sprijinul deplin ţării noastre pentru integrarea în UE. « Într-o astfel de situaţie, este pusă în discuţie însăşi susţinerea de care România se poate bucura sau nu, din partea Suediei, în demersurile de aderare la UE în 2007 », a declarat Hamilton. Deputatul a solicitat Lailei Freivalds sa analizeze dacă ţara noastră mai merită să fie susţinută de Suedia în procesul de aderare, în situaţia în care Justiţia din România nu poate asigura un proces corect, echitabil, tuturor cetăţenilor săi.

Carl Hamilton nu este singurul parlamentar european care s-a arătat interesat de cazul lui Gregorian Bivolaru. Este binecunoscută susţinerea primită din partea fostul europarlamentar danez Ulla Sandbaek, care a acuzat  Poliţia română în mai multe rânduri că l-ar fi persecutat pe mentorul spiritual al MISA. De asemenea, alţi doi parlamentari finlandezi au adresat în vara anului trecut o scrisoare deschisă Ministerului Justiţiei din Suedia, Tribunalului din Malmö şi Curtii Supreme de Justiţie a Suediei să intervină în sprijinul lui Gregorian Bivolaru.

Citiţi şi:

Comisari ai Uniunii Europene pun sub semnul întrebării corectitudinea justiţiei române

Federaţia Internaţională de Yoga contactează autorităţile suedeze in cazul d-lui Gregorian Bivolaru

Câteva exemple de încălcări ale drepturilor omului în cazul Gregorian Bivolaru

4 ianuarie
yogaesoteric

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More