Inteligența Artificială va fi folosită ca armă împotriva Creștinismului

Care este locul credinței și mai ales locul lui Hristos și al Crucii într-un viitor dominat de Inteligența Artificială (IA)?

Dezvoltarea fără precedent din ultimii ani a Inteligenței Artificiale stârnește îngrijorare în cercurile religioase.

Este mașinăria inteligentă o primejdie pentru spiritualitatea umană?

DA!, răspunde Dan Schneider, vicepreședinte al Centrului de Cercetări Media și de Libertate de Exprimare din America, în cadrul unui amplu documentar realizat de Fox Digital.

Stânga (politică) controlează IA, iar Stânga va face ceea ce Stânga face de obicei.

Stânga disprețuiește toată această idee a unei ființe superioare care stabilește norma pentru ceea ce este bine și ceea ce este rău.”

Și Schneider adaugă:

Stânga vede religia ca pe motorul care a distrus diferite societăți și popoare de-a lungul istoriei. Acuză religia de acest fapt – deși religia poartă meritul pentru majoritatea evenimentelor bune petrecute în lume.”

Iar Dan Schneider merge și mai departe cu avertismentul său:

Inteligența Artificială va fi cea mai puternică armă împotriva credinței, împotriva adevărului, împotriva religiei.

Cuvântul DUMNEZEU nu va fi o prioritate în niciun program de Inteligență Artificială.”

În aceste condiții, ce ar fi necesar să facă un credincios?

Schneider susține că persoanele religioase nu este nevoie să fugă de Inteligența Artificială, ci este necesar să îi cunoască capcanele pentru a se feri de ele.

Este și ceea ce sfătuiau Sfinții Părinți: este necesar să cunoști vicleniile Diavolului pentru a te putea păzi eficient.

Comparând IA cu politica, Schneider constată că, din nefericire, credincioșii de azi resping instinctiv folosirea inteligenței artificiale așa cum americanii de rând respingeau implicarea în politică în anii 1950-60.

Or, la fel ca politica, nici Inteligența Artificială nu este indicat să fie lăsată în mâinile Stângii.

Există multe avantaje potențiale ale IA, însă credincioșii este necesar să se trezească.

Stânga controlează instrumentele IA. În viitor, Stânga intenționează să folosească IA într-un război împotriva credincioșilor.

Dacă credincioșii realizează de pe acum avantajele IA, este necesar să se angajeze în luptă pentru a le proteja mâine.”

O opinie similară are și pastorul Jesse Bradley din Auburn, Washington:

IA poate fi folosită într-o manieră binefăcătoare, pentru a avea acces la informații și idei. Dar, în același timp, ea poate duce la încălcări și manipulări ale vieții private.”

Inteligența Artificială ridică noi probleme „juridice și etice” care este necesar să fie cunoscute și conștientizate.

Încăpută pe mâini rele, IA poate suprima libertăți și aduce atingere comunității și demnității umane.”

Aici Bradley face două observații absolut remarcabile:

Este important să nu uităm că avem nevoie mai mult de transformare (interioară) decât de informații.” („We need transformation more than information.”)

Și:

Iubirea este mult mai importantă decât Cunoașterea.

La rândul său, Jason Thacker, șef al catedrei de cercetări în domeniul eticii tehnologice în cadrul Comisiei pentru Etică și Libertate Religioasă a Convenției Baptiste de Sud, face o afirmație surprinzătoare.

El susține că o „chestiune fundamentală” astăzi, în era Inteligenței Artificiale, este de a conștientiza „ce anume înseamnă” să fii Om.

Umanitatea este fundamental diferită de IA, deoarece este vorba de CINEVA versus CEVA.”

Și Thacker explică:

În esență, mărturia creștină și Evanghelia nu înseamnă doar transfer de informații sau doar dobândirea de mai multe cunoștințe, ci mai degrabă o întâlnire personală cu Dumnezeu cel Viu care este împărtășită cu semenii.”

Și adaugă:

Astfel, deși IA poate fi capabilă să prezinte informații sau să efectueze sarcini complexe specifice omului, ea nu poate mărturisi cu adevărat și nici măcar propovădui, deoarece este incapabilă să experimenteze harul adevărat sau pocăința care sunt la baza mesajului Evangheliei.”

O opinie asemănătoare are și James Spencer de la Centrul Dwight L. Moody:

Dacă am avea în vedere doar producția și răspândirea verbală sau scrisă, ar părea că IA este capabilă să mărturisească Evanghelia.

Dar vestirea Evangheliei necesită prezența Bisericii în lume. Așa cum Hristos L-a făcut cunoscut pe Tatăl prin întrupare, noi creștinii mărturisim Evanghelia prin existența noastră fizică.”

Și Spencer adaugă:

Inteligența Artificială nu va fi niciodată capabilă să înlocuiască Biserica prin care se face cunoscută înțelepciunea lui Dumnezeu cea de multe feluri (Efeseni 3, 10), căci a demonstra înțelepciunea lui Dumnezeu nu este o chestiune de funcție sau de potențialitate, ci de substanță și de trăire.”

Realitatea existenței Bisericii arată realitatea lui Hristos.”

James Spencer ridică și o altă întrebare extrem de interesantă:

Poate Inteligența Artificială să învețe (priceapă/însușească) Evanghelia?

Și explică:

Învățarea Evangheliei nu este doar o simplă chestiune de a stăpâni o idee intelectuală printr-o codificare sofisticată sau prin interacțiuni cu enorme cantități de date. Evanghelia se învață printr-o existență fizică scufundată în realitatea prezenței vii a lui Dumnezeu.”

Mai departe:

Se învață atunci când oamenii lui Dumnezeu (credincioșii) o experiază prin supunere. Se învață prin Sfântul Duh care sălășluiește în cei care cred.”

Inteligența Artificială poate enunța Evanghelia, dar „nu o poate învăța așa cum o fac oamenii”.

Și conchide:

În final, chiar dacă inteligența umană este depășită de IA, asta nu va face IA umană. Nu va fi umană, deoarece esența a ce înseamnă să fii OM nu este o chestiune de capabilități, ci de a FI, și mai cu seamă de a FI făcut după Chipul lui Dumnezeu.”

Citiți și:
Andrei Marga: De la digitalizare la gândire
Inteligența artificială – Calul Troian al erei digitale?
A apărut prima biserică smintită care venerează Inteligența Artificială. «Calea viitorului» este religia înființată de un inginer din Silicon Valley

 

yogaesoteric
28 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More