Internetul, sperietoarea comuniștilor cubanezi
„Minciuni”, „manipulare”, „subversiune”: Raul Castro, care a cedat frâiele Partidului Comunist Cubanez, nu își modifică atitudinea față de internet, care a devenit arma preferată a opoziției.
Cuba, cu 11,2 milioane de locuitori, a fost una dintre cele mai puțin conectate la internet țări din lume. Totul s-a modificat odată cu sosirea internetului mobil la sfârșitul anului 2018: cubanezii l-au adoptat rapid, iar 4,2 milioane folosesc acum 3G.
Dar în timp ce președintele Miguel Diaz-Canel, succesorul lui Raul Castro în fruntea partidului, se lăuda cu încurajarea „informatizării societății” (fără a renunța deloc la supremația Partidului Comunist), el s-a confruntat cu tulburări sociale fără precedent, vizibile și din străinătate, tocmai datorită internetului.
Când cei 300 de delegați ai partidului s-au adunat la congresul de la Havana, un videoclip cu arestarea artistului disident Luis Manuel Otero Alcantara, într-o zonă săracă a capitalei, a devenit viral pe rețelele de socializare.
Zeci de activiști, jurnaliști independenți și artiști s-au plâns, prin intermediul Twitter, că au fost împiedicați de poliție să-și părăsească casele, tehnică utilizată în general de autorități pentru a bloca orice adunare.
Alții au spus că li s-au tăiat telefonul și internetul, recurgând la ajutorul unor cunoștințe pentru a-și transmite mesajul online.
„Există o luptă în Cuba pentru cine va controla tehnologiile digitale și nu știm cum se va termina. După sosirea 3G, mobilizările atât online cât și pe stradă au crescut și au devenit mai frecvente din luna noiembrie 2020, cu un impact din ce în ce mai mare și un răspuns foarte puternic din partea guvernului”, a declarat pentru AFP sociologul american Red Henken, autorul cărții Revoluția digitală a Cubei.
Noiembrie 2020 a coincis cu mișcările de protest ale organizației San Isidro (condusă de Luis Manuel Otero Alcantara), iar imaginile distribuite prin Facebook au câștigat audiență peste granițe.
Pentru Fidel Castro, în spatele acestor tulburări se ascunde inamicul dintotdeauna: Washingtonul.
„Să nu uităm că guvernul american a creat un Grup de lucru pe internet în Cuba (înființat în 2018 de către Departamentul de Stat) care își propune să facă din rețelele de comunicare virtuală canale de subversiune”, a spus el.
Ca măsură de precauție, partidul a publicat o rezoluție pentru „consolidarea activismului revoluționar pe rețelele de comunicare virtuală”. Și, de asemenea, Consiliul de Stat a adoptat un nou decret de reglementare a telecomunicațiilor care vizează „apărarea realizărilor statului socialist”.
Citiţi şi:
CIA și Pentagonul investighează atacurile energetice semnalate în Cuba în 2016. Cine se află în spatele atacului?
DEZVĂLUIRI: Cubanezii (de culoare) din Louisville (SUA) denunță tacticile mafiote ale Black Lives Matter
yogaesoteric
28 ianuarie 2022
Also available in: Français