Interviu fără prejudecăţi cu GREGORIAN BIVOLARU – TANTRA, o cale dificilă şi îngustă precum tăişul briciului

Articol preluat de pe http://misa-yoga.blogspot.com/
 
Interviu apărut în revista YOGA Magazin, nr. 49 în anul 2003
 

„TANTRA este o viziune genială asupra vieţii şi sublimării energiilor sexului.”

Mircea Eliade

 

Contestată sau acceptată, TANTRA este încă subiectul unor dispute furibunde de presă. Sfidând prejudecăţi, dogme şi inhibiţii conştientizate sau nu, distrugând orice falsă morală şi aducând la suprafaţă aspecte surprinzătoare ale naturii umane, TANTRISMUL, această „terra mirabilis”, răstoarnă concepte, produce revoluţii, provoacă revelaţii, creează noi moduri de viaţă. Ce este bine şi ce este rău, unde începe şi unde se sfârşeşte „moralitatea”? Să fie, oare, iluzia unor oameni în căutare de senzaţii tari sau este misterul unui adevăr inefabil necunoscut încă? Există cineva care să poată răspunde la aceste întrebări? Este ea compatibilă cu modul de viaţă occidental?

GREGORIAN BIVOLARU NE-A DEMONSTRAT CĂ DA, ÎN CIUDA ATACURILOR CARE AU URMĂRIT SĂ-I OBSTRUCŢIONEZE ACTIVITATEA DE PIONIERAT ÎN PROMOVAREA ACESTUI CURENT SPIRITUAL.

„În conformitate cu tradiţia milenară TANTRA, universul se naşte din uniunea cosmică beatifică a principiilor Masculin şi Feminin, a cărei expresie în sfera umană este dragostea. Toate acestea sunt indirect o invitaţie de a descoperi dimensiunea sublimă şi transfiguratoare a sexualităţii. Pentru cel care o studiază cu atenţie este evident că TANTRA a înţeles de mult importanta forţei sexuale, forţa fundamentală a fiinţei noastre şi motorul vieţii pe planetă, intuind utilitatea sa, cel mai adesea nebănuită, pentru viaţa spirituală.”

Adina Stoian: De ce şi cum aţi ajuns să vă interesaţi de TANTRA?

Gregorian Bivolaru: Am început cu destul de mulţi ani în urmă să practic YOGA. Am urmat calea tradiţională obişnuită, cea pe care o indicau marii înţelepţi ai Orientului. Această cale include printre altele posturile, vegetarianismul şi renunţarea la multe lucruri, între acestea fiind şi sexualitatea. Spiritualitatea Orientală mi s-a revelat ca fiind în legătură cu sexualitatea şi astfel am înţeles necesitatea de a o înfrâna sau chiar de a o suprima în cazul abstinenței, pentru a o sublima. O anumită perioadă de timp am crezut că aceasta era Calea. Citisem, bineînţeles, o mulţime de lucrări despre TANTRA şi chiar studiasem toate referirile lui Mircea Eliade în acest domeniu, ca toată lumea, dar încă nu întreprinsesem nimic mai mult. Ca urmare a editării în Franţa a unui articol scris de mine pe această temă, am ajuns să corespondez şi apoi să cunosc un personaj feminin cu totul ieşit din comun, deşi foarte puţin cunoscut în Franţa datorită modestiei sale. Această fiinţă cu totul fascinantă prin inteligenţa, frumuseţea şi elevarea sa spirituală era, chiar dacă nu îi plăcea să fie numită aşa, un veritabil Ghid spiritual tantric feminin. Aceasta s-a străduit să mă facă să cunosc anumite aspecte esoterice în TANTRA YOGA aşa cum acestea îi fuseseră accesibile într-un centru iniţiatic din India. Tot cu această ocazie, prin ea am avut acces la anumite scrieri tradiţionale yoghine şi tantrice secrete care mi-au permis să înţeleg multe enigme. Acest Ghid spiritual feminin mi-a oferit anumite chei secrete şi, introducându-mă în acest univers misterios, mi-a indicat sursele gândirii tantrice. Ea m-a făcut să înţeleg misterele transmutării biologice şi ale sublimării şi astfel am realizat că spiritualitatea şi sexualitatea nu sunt deloc opuse în cazul unei continențe perfecte. Am devenit astfel conştient că ar fi o aberaţie să îţi dispersezi energia şi să îţi pierzi timpul reprimând energia sexuală, când este mult mai inteligent şi binefăcător să procedezi întocmai ca în artele marţiale – care folosesc exact forţa adversarului – şi să utilizezi în mod benefic, creator aceste forţe pentru a trezi aspectele superioare ale fiinţei în vederea accelerării evoluţiei spirituale. Într-o epocă în care sexualitatea reprezintă un pol fundamental de focalizare, consider că TANTRA YOGA este exact ceea ce îi trebuie omului modern.

Adina Stoian: Când aţi început să vă ocupaţi practic de TANTRA YOGA?

Gregorian Bivolaru: În anii ’70. Eram deja profesor de YOGA. Practicam deja anumite forme de TANTRA şi mă convinsesem din plin de efectele sale extraordinare pe toate nivelele fiinţei umane.

Adina Stoian: Consideraţi că TANTRA se adaptează actualmente lumii contemporane?


Gregorian Bivolaru
: Civilizaţia occidentală este în mod evident în declin. Ea a pus accentul în mod exagerat pe valorile patriarhale, pe valorile aşa-zis „masculine” ale fiinţei umane, bazându-se preponderent pe raţiune sau intelect. Valorile feminine ca intuiţia, receptivitatea, trăirea vieţii, simţirea misterelor naturii sunt conştient neglijate. În Occident, adesea, spiritualitatea este o negare a vieţii şi mai ales a vieţii sexuale. Din acest punct de vedere, TANTRA aduce ceea ce eu cred că este o soluţie înţeleaptă: revalorizarea conştientă a valorilor feminine în vederea polarizării şi unificării.

Pentru că orice femeie armonios structurată şi plenar conştientă de potenţialul său este un intermediar cosmic foarte puternic în comparaţie cu bărbatul, ea poate atinge prin intermediul intuiţiei, Realitatea Ultimă. Femeia poartă în ea, adeseori fără să bănuiască, o forţă sexuală care poate fi sublimată în totalitate prin transmutarea şi canalizarea benefică a energiei sale procreatoare, în sensul că aceasta o va face să se simtă din ce în ce mai aproape de Creator.

Prin definiţie, TANTRA YOGA urmăreşte să traducă aceste adevăruri în practică. Iniţiaţii tantrici au înţeles de mult importanța uriaşă a forţei sexuale, considerată drept energie, forţa fundamentală a eu-lui nostru şi motorul întregii vieţi pe această planetă. Ei au intuit, de asemenea, utilitatea acesteia pentru accelerarea desăvârşirii spirituale. TANTRA ne facilitează accesul direct la o spiritualitate fără dogme, care nu este în esenţă opusă altor religii, cu toate că ea însăşi nu este o religie. TANTRA ne oferă o altă viziune care în esenţă este identică cu aceea a religiilor. Prin experienţa amoroasă tantrică, fiinţa realizează o altă viziune a sexualităţii, care nu este desfrânată, ca în cazul aşa-zisei libertăţi sexuale, care se limitează la vulgara psiho-fiziologie ce are drept unic scop faptul de a te simţi relativ bine în corp, având o viaţă sexuală satisfăcătoare.

Tinzând către Infinit, TANTRA ne propulsează cu mult dincolo de toate acestea şi ne propune o veritabilă „meditaţie beatifică în cuplu”. Atunci, între cei doi se poate stabili un contact infinit mai profund în unitatea cuplului şi tocmai, de aceea, ei ajung să transceandă planurile inferioare ale conştiinţei obişnuite. A atinge un alt nivel de conştiinţă prin fuziune telepatică cu conştiinţa celuilalt, iată ceva uşor realizabil care, la prima vedere, pare misterios. Aceasta este pur şi simplu ceea ce majoritatea asceţilor urmăresc să realizeze prin meditaţie profundă. Sexualitatea obişnuită cu descărcare sau ejaculare nu permite o concentrare a energiilor lăuntrice de o intensitate suficient de mare şi, tocmai de aceea, ea nu are efecte semnificative la acest nivel. Este evident pentru oricine că practica sexuală tantrică, datorită sublimării, amplifică extraordinar de mult toate energiile benefice ale fiinţei, făcându-le să ajungă cu mult dincolo de nivelul obişnuit, în acelaşi timp elevând şi rafinând vibraţiile noastre lăuntrice.

În trăirea amoroasă tantrică, sexualitatea nu este un scop în sine, ci un mijloc, ce are valoarea sa proprie. La un moment dat, prin intermediul sexualităţii controlate şi sublimate, poate apărea fulgerător transcenderea beatifică a planului conştiinţei obişnuite.

Adina Stoian: În această condensată prezentare a Tantrismului realizată astfel încât să facă cu putinţă înţelegerea acestuia în Occident, care este rolul amorului? Practica diferitelor procedeee TANTRA se poate face în cadrul unei relaţii stabile de cuplu?


Gregorian Bivolaru
: Din câte ştiu, în Occident mai ales, unde aceste practici s-au răspândit din ce în ce mai mult în ultimul timp, cei mai mulţi dintre cei care urmează cursuri speciale de TANTRA practică cele învăţate în interiorul cuplurilor maritale stabile, care sunt fundamentate pe afecţiune şi respect reciproc. Cei doi membri ai cuplului sunt învăţaţi să fie plini de iubire unul faţă de celălalt şi să vadă unul în altul reprezentarea transfigurată a Supremului: SHAKTI, Forţa maternă, Eternul feminin (în femeie) şi, respectiv, SHIVA, Esenţa Divină sau Supremul Masculin (în bărbat).

În amorul transfigurator tantric nu se uneşte un bărbat numai cu o femeie, ci cu ceea ce este perceput ca grandios, sublim şi enigmatic în şi dincolo de fiinţa femeii care se află în faţa lui. Bărbatul intuieşte atunci forţele superioare pe care femeia le manifestă prin rezonanță şi le prezintă. În faţa corpului său gol, bărbatul percepe energiile pe care ea le incarnează şi viceversa, acest proces sublim este valabil şi pentru femeie în legătură cu bărbatul cu care se uneşte. Exact în momentele în care încep să fie percepute inefabil aspectele transfiguratoare divine sau ultime ale fiinţei iubite, amorul este cosmic şi devine cu adevărat TANTRA. Atât timp cât nu avem câtuşi de puţin aceste percepţii extraordinare, chiar dacă se utilizează „tehnici” tantrice şi se ajunge la anumite performanțe în ceea ce priveşte continența, nu se realizează încă TANTRA cu adevărat.

Orgasmul obişnuit, însoţit de ejaculare, este pur şi simplu genital şi mecanic. În amorul tantric transfigurator, acţiunea lui SHAKTI în cooperare subtilă cu SHIVA permite celor doi iubiţi să atingă un orgasm plenar, cosmic, care se manifestă la un alt nivel al fiinţei şi este lipsit de ejaculare. De altfel, în cazul extazului amoros tantric, cuvântul orgasm nu se potriveşte decât parţial. Este semnificativ că în Occident nu avem cuvântul cel mai potrivit pentru a descrie această paradisiacă experienţă. S.B. Dasgupta vorbeşte de beatitudine. Prin amorul tantric, şi femeia, la rândul său, poate atinge mai multe forme de orgasm fără descărcare, din ce în ce mai elevate.

Adina Stoian: În articolele despre TANTRA pe care le-aţi publicat spuneţi că aşa-zisa fază orgastică ce precede ejacularea este, din punct de vedere energetic, cea mai intensă ca plăcere, ea fiind cea mai marcantă. De asemenea, afirmaţi că toată arta amorului nesfârşit constă în a face să dureze la infinit această fază, fără ca aceasta să se finalizeze printr-o ejaculare. Despre ce este vorba, de fapt?

Gregorian Bivolaru: Este ceea ce mulţi tantrici avansaţi numesc „tăişul briciului”. Pentru a rămâne oricât dorim aici este, bineînţeles necesară o concentrare aproape absolută care adeseori este destul de dificil de abordat. Aici se face ruptura planului de conştiinţă: un minut sau două de neatenţie sunt uneori suficiente pentru a ne face uneori să ne pierdem controlul. Apoi, după ejaculare, ne revenim întrebându-ne umiti: „ce a fost cu mine, am adormit oare, ce s-a petrecut?”. Aici, în acest punct de răscruce, există o uluitoare şi misterioasă posibilitate de deschidere către infinit. Când se atinge această concentrare absolută putem fuziona cu Sinele, căci atunci frontierele eu-lui efemer dispar. Simţul eu-lui limitat dispare ca prin farmec. Suntem fulgerător fuzionaţi şi devenim una cu acea experienţă. Aceasta este ceea ce aspiră să atingă toţi yoghinii şi misticii. Unii se vor întreba, poate, de ce este mai uşor să atingi o concentrare maximă în actul sexual perfect controlat, decât în oricare altă situaţie. Pentru că întotdeauna este mai uşor să te concentrezi pe trăirile foarte plăcute, în timpul cărora mentalul este dinamizat cu ajutorul energiilor sublimate.

Adina Stoian: Din punctul de vedere al contracepţiei, o asemenea tehnică pare a fi foarte interesantă. Dacă nu există ejaculare, ce se va întâmpla cu sperma care nu va fi deloc eliminată la sfârşitul contactului amoros?


Gregorian Bivolaru
: Nu putem afirma că TANTRA este doar o metodă contraceptivă naturală. De altfel, eu nu am vorbit niciodată despre aşa ceva. Totuşi, în această direcţie, fiecare este liber să utilizeze propriile sale metode. În ceea ce priveşte ejacularea, trebuie să precizez că majoritatea oamenilor au destul de multe idei false în legătură cu acest aspect deoarece, datorită prejudecăţilor, aceasta este la ei un fenomen curent. Bărbatul obişnuit are cel puţin una sau chiar două ejaculări pe săptămână. Pentru TANTRA aceasta înseamnă a pierde energia sexuală de cel puţin 52 de ori pe an, ceea ce conduce la o considerabilă epuizare.

Să vedem ce se întâmplă atunci când există cu adevărat retenţia totală, ca în cazul continenței. Sperma bărbatului occidental, datorită exceselor ejaculatorii, este prea lichidă, iar atunci când excitaţia este foarte puternică, o anumită cantitate va fi eliminată. În cazul bărbaţilor care practică TANTRA, o retenţie seminală foarte lungă va avea drept consecinţă transmutaţia biologică a spermei, care va face cu putinţă procesele de sublimare a energiei rezultante.

Adina Stoian: Care sunt legăturile dintre Tantrism şi Taoismul amoros care, la rândul său, indică retenţia ejaculării?

Gregorian Bivolaru: În China, taoiştii au utilizat predominant forţa sexuală transmutată în calitate de elixir al vieţii lungi. Este însă evident că taoiştii au tehnici foarte apropiate de acelea care sunt utilizate în Tantrism. Fără îndoială că în trecut au avut loc numeroase schimburi de opinii din punct de vedere tehnic între adepţii Taoismului amoros şi ai Tantrismului. Pentru taoişti, controlul şi transmutarea potenţialului sexual sunt mai ales modalităţi rapide pentru a dezvolta forţa subtilă vitală. Totuşi ei nu ajung totdeauna la o deplină spiritualizare a sexualităţii.

Adina Stoian: Unii spun că TANTRA poate fi periculoasă.

Gregorian Bivolaru: Nu pot exista nici un fel de pericole atunci când procedeele TANTRA sunt practicate după indicaţiile unui cunoscător veritabil, căci unele dintre aceste modalităţi nu pot fi învăţate decât printr-o iniţiere gradată oferită de un Ghid spiritual, anumite exerciţii putând fi periculoase numai în afara acestui context. Acţionând cu bun-simţ şi inteligență, prin TANTRA sunt posibile veritabile salturi, toate acestea fiind perfect la îndemâna occidentalilor. Realizări extraordinare au fost puse în evidenţă adeseori în ultimii 30 de ani de către cupluri occidentale care practică TANTRA. În toate aceste situaţii, succesele spirituale au fost elocvente şi nimeni nu s-a confruntat cu vreun pericol.

Citiți și:

Învăţaţi limbajul savuros al intimităţii!

Tantra şi Occidentul. Drumul Tantrei de la origini către Occident

DOAMNA MIRACOLULUI – Dezvăluirile unui bărbat plin de aspirație care a fost inițiat de către o maestră tantrică

Arta taoistă a iubirii

yogaesoteric
13 ianuarie 2012

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More