Intrarea AI-ului în liga mare
În timp ce numeroşi oameni ‒ care-şi spun conservatori ‒ neagă cu străşnicie AI-ul, acesta a intrat deja în viaţa noastră curentă, iar acum intră în lumea mare a business-ului. Iar intrarea pe uşa din faţă a investiţiilor nu-i o informaţie nouă, deoarece de mai bine de 30 de ani se bagă bani serioşi în AI. Noutatea însă e dată de intrarea oficială a tehnologiei AI în zona vizibilă marelui public.
Sunt câteva informaţii din business care au explodat recent. În primul rând, Google a pierdut peste 100 mld. $ capitalizare bursieră deoarece replica sa la „ChatGPT” a dat erori. Dacă vreţi, eroarea Google este similară celei a Apple în momentul în care şi-a lansat serviciul de hărţi. Doar că, spre deosebire de acel episod care nu a avut consecinţe foarte mari asupra afacerii Apple, actuala eroare a Google poate avea consecinţe existenţiale asupra sa.
Dinspre China, din nou avem informaţii pe subiect. Anunţul Alibaba că va veni cu o replică a ChatGPT a condus la creşteri susţinute ale acţiunilor companiei. La fel s-a petrecut şi în cazul Baidu. E normal să vină asemenea veşti dinspre China, deoarece ţara, din punctul meu de vedere, e liderul absolut al inteligenţei artificiale. Diferenţa faţă de SUA este că marile descoperiri intră în portofoliul armatei, care le dă drumul spre marele public destul de greu.
Imaginea pe care o vedeţi este limpede. Se vede cu ochiul liber că inteligenţa artificială va fi un „game changer” („schimbător de joc”) în întreaga economie a lumii. Totul se va reaşeza în jurul noii tehnologii. Iar asta se petrece pentru că aşa s-a dorit. De prea mult timp se bagă bani serioşi în conceptul respectiv. Am scris în mai multe rânduri despre „Grupul Cibernetic”, astfel încât cei care mă citesc ştiu bine despre ce e vorba.
Ceea ce mă intrigă este faptul că foarte mulţi oameni neagă fenomenul. Pur şi simplu spun că „nu e aşa”, că e o şmecherie la mijloc sau că, pur şi simplu, toţi sunt nebuni. Nu asta e calea! V-o spun cât se poate de îngrijorat. Tăvălugul care va veni peste noi va fi unul groaznic, deosebit de radical! Negarea sa este similară tacticii struţului de a băga capul în nisip. Nu, cu siguranţă nu aşa vom putea lupta!
Inteligenţa artificială este deja prezentă fără ca mulţi s-o conştientizeze. Termostatele inteligente, sistemele de iluminat „smart”, sistemele de securitate, de monitorizare video, toate au algoritmi AI. Şi acesta este abia începutul. Paradoxul pe care-l vom vedea în perioada următoare va fi cel al criticilor care vor intra fără să vrea în horă. Capacitatea de auto-învăţare a sistemelor bazate pe inteligenţă artificială va fi cea care-i va capta pe cei mai mulţi dintre noi. Pentru a funcţiona bine este nevoie de un feedback continuu. Cu cât feedback-ul este mai susţinut, cu atât confortul utilizatorului e mai mare deoarece echipamentul începe să „intuiască” nevoile „stăpânului”. Iată cum vor fi atraşi oamenii în capcană, devenind treptat din stăpâni, sclavi.
Cum se va putea rezista? Înţelegând tehnologia şi reducând la minim interacţiunea cu ea. Există un diavol care v-a pătruns de mult, pe nesimţite, în buzunare. Se numeşte calculator. Nu, nu hardughia care face toate nebuniile virtuale cu care ne delectăm noi, ci banalul calculator de buzunar, pe care acum îl aveţi ca aplicaţie în telefon. Acest echipament banal v-a handicapat. Pur şi simplu, cei mai mulţi oameni nu mai au habar de modul în care se fac operaţiunile aritmetice de bază deoarece este mult mai comod cu calculatorul. Când aţi făcut ultimul calcul de mână? Înţelegeţi? Fiecare milimetru de confort pe care-l adăugaţi vieţii vă răpeşte ceva din autonomie. Despre asta este vorba. Iar pericolul reprezentat de AI este, în primul rând, acela de a vă pune singuri jugul la gât.
Probabil că-n secolul XIX şi chiar la începutul secolului XX nimeni nu şi-ar fi imaginat un politician indian în Parlamentul de la Londra. Suntem în anul 2023. Premier al Angliei este un indian, iar primar al Londrei un pakistanez. Dacă vizitaţi mormântul lui Nelson s-ar putea să auziţi ţipete de durere. Însă nu uitaţi că „imposibilul” va continua să se producă. În scurt timp veţi ajunge să daţi în judecată serviciile AI şi pentru asta o să vă luaţi un avocat AI care să vă reprezinte în faţa instanţei, care-i tot un algoritm AI. Schimbarea continuă!
Autor: Dan Diaconu
Citiți și:
Dan Diaconu: „Până la urmă, de unde ni se trage?”
Dan Diaconu: „Închei prin a vă îndemna să vă păstrați gândirea limpede în aceste vremuri tulburi”
yogaesoteric
8 mai 2023