INTRODUCERE
Cărarea supremă a discipolului care aspiră cu adevărat să atingă starea de eliberare spirituală ultimă
Preceptele esenţiale ale maeştrilor înţelepciunii (1) este o lucrare care conţine o colecţie de percepte fundamentale YOGA dispuse în douăzeci şi opt de grupaje. Cel care le-a compilat astfel a fost un succesor direct al marelui înţelept MILAREPA (A.D. 1052-1135), iar originea cărţii datează de pe la începutul secolului al XII-lea.
Manuscrisul tradus şi prezentat pentru prima oară în Occident de Evans Wentz, al acestei colecţii de precepte yoghine, a fost copiat după cel aparţinând unui yoghin rătăcitor care a acceptat timp de câteva zile ospitalitatea traducătorului la Gangtok, în Sikkim.
Păstrând încă vie străvechea tradiţie din timpurile când textele spirituale scrise erau cu mult mai rare decât astăzi, există încă numeroşi yoghini care învaţă pe de rost “Rozariul cel Preţios al yoghinului” (sub această denumire mai este cunoscut acest tratat yoghin). Dacă după aceea devin maeştri în YOGA, ei pot transcrie (de multe ori, chiar cu comentarii) textul din memorie. Mai mult decât atât, fiecare îşi face propria sa copie în manuscris a acestor nepreţuite învăţături, fie sub dictare, fie copiind el însuşi manuscrisul maestrului său, astfel încât acesta să nu se piardă sau să nu cadă niciodată pradă uitării. Orice yoghin din India sau din Tibet este oricând bucuros să împrumute manuscrisul său oricui om dispus să-l studieze sau oricărui discipol care doreşte să-l pună în practică.
Deşi se spune că textul original “Rozariul Preţios” ar mai exista încă, imprimat pe lemn, el nu a putut fi descoperit în ciuda unor cercetări minuţioase, cum au fost cele realizate de Dr. Evanz Wentz. De regulă însă, textele manuscrise de felul celui pe care îl vom prezenta în continuare sunt considerate a fi identice cu originalul, diferenţele dintre ele nefiind decât minime atunci când sunt comparate cu atenţie.
Există o astfel de colecţie faimoasă de texte tibetane sau sanscrite, cunoscute sub numele de “Discursurile care înalţă”, dar care, având un caracter mai puţin pur spiritual decât perceptele YOGA prezentate de noi, se apropie mai degrabă de unele proverbe. Una dintre cele mai celebre colecţii este “Comoara preţioasă a discursurilor care înalţă” (Subhashita Ratna Nidhi), atribuită marelui Lama din Saskya. Eruditul maghiar Alexandru Cosma de Koros, cel care a tradus această carte, ne dă şi întregul nume monastic al acestui veritabil papă din Saskya: Ananda Dhvaja Sri Bhadra. „Comoara preţioasă” a fost probabil scrisă de reputatul înţelept în timp ce trăia într-o mănăstire din provincia tibetană Tsang.
Puteţi citi aici câteva din „Discursurile care înalţă”, aşa cum au fost ele traduse de Cosma de Koros, astfel încât cititorul să le poată compara cu perceptele fundamentale conţinute în „Rozariul cel Preţios al YOGHINULUI”. Provenite dintr-o colecţie similară avem de asemenea „Aforismele înţelepciunii” (Prajna-Danda), atribuită lui Nagarjuna, marele înţelept şi alchimist, adept al căii Mahayana; precum şi colecţia de aforisme tibetane „Oceanul deliciilor înţeleptului”. Această selecţie de proverbe şi de precepte culese din „Discursurile care înalţă” sugerează importanţa şi bogăţia acestui gen al literaturii tibetane, care a fost adeseori influenţată de cea indiană.
Vă recomandăm, de asemenea, acest fragment din celebra lucrare „Vocea tăcerii”….
Cuvânt înainte
Fie ca acela care cu adevărat aspiră să atingă eliberarea spirituală din această mare a existenţelor (reîncarnărilor) succesive, atât de teribilă şi de dificilă de traversat, să-şi exprime un gând de recunoştinţă pentru toţi Maeştrii spirituali (GURU-şi) care, practicând YOGA, au atins înţelepciunea şi eliberarea. În cazul acestora, gloria este imaculată, iar virtuţile lor sunt multe şi inepuizabile; înţelepciunea şi iubirea este precum oceanul iar compasiunea lor imensă îmbrăţişează toate fiinţele care au existat, există sau vor exista vreodată, în întregul univers (MACROCOSMOS).
Fie ca această prezentare, care se adresează mai ales yoghinilor să servească tuturor acelora care, dorind să găsească Înţelepciunea Divină, şi-au propus să aplice corect în practica lor YOGA de zi cu zi perceptele cuprinse aici, care au izvorât din practica YOGA şi care cuprind înţelepciunea cea mai înaltă, transmisă direct sau indirect prin intermediul şirului maeştrilor, datorită iubirii lor nesfârşite.
(1) Manuscrisul tibetan poartă următorul titlu: Rje-sgampo rinpoche-hi lam-mchog rinpoche-hi hphreng wazhes-bya-wa bzhugs-so, ceea ce înseamnă: “Aici este inclusă cărarea supremă a venerabilului senior Gampopa, numită «Rozariul Preţios»”. Extrase ample ale acestei versiuni sau dintr-o versiune apropiată au fost citate de doamna Alexandra David-Neel în apendicele la cartea sa intitulată «Iniţiere Lamaică» (ed. Adyar). Această carte prezintă textul complet, care apare pentru prima oară în întregime într-o limbă europeană.
yogaesoteric.net
Referinţe: