Ioan Aurel Pop avertizează: Fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l-a avut cel puțin în primii ani după 1989 este compromisă păstrarea identității națiunii române

Academia Română solicită Ministerului Educației trei ore de Istorie pe săptămână în învățământul preuniversitar. Astfel, numărul de ore de istorie ar urma să fie cel puțin egal cu media orelor de istorie din statele UE, respectiv trei ore pe săptămână.

Ioan Aurel Pop

Ioan Aurel Pop a atras atenția că fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l-a avut cel puțin în primii ani după 1989 „este compromisă păstrarea identității națiunii române”, potrivit Agerpres.

Redăm comunicatul Academiei:

„Fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l-a avut cel puțin în primii ani după 1989, fără acordarea finanțării adecvate institutelor Academiei, instituțiilor de arhivă (Arhivele Naționale, Arhivele Diplomatice și Arhivele Militare), muzeelor și facultăților de istorie, publicațiilor de istorie etc. este compromisă păstrarea identității națiunii române și se pecetluiește dispariția sa treptată.

Solicităm Ministerului Educației să înceapă în cel mai scurt timp un dialog cu reprezentanții Academiei Române ‒ Comitetului Național al Istoricilor Români, ca singură entitate reprezentativă pentru breasla istoricilor din România, în așa fel încât viitoarea lege a învățământului să reflecte corect statutul Istoriei și al istoricilor.

Cel puțin Academia Română și entitățile ei de cercetare a istoriei își propun o mai intensă prezență în arena creativității istoriografice și a dezbaterilor publice. Cunoașterea în mod corect, critic, de către tineri mai ales, a istoriei naționale, dar și a istoriei minorităților naționale ca parte a acestei țări, cu toate împlinirile și neajunsurile prezente la toate națiunile, este necesar să-i preocupe nu numai pe cei care activează în breasla noastră, ci și pe decidenții politici ai României.

Pe de altă parte, oamenii au tot mai multă nevoie de istorie universală, pentru a avea un cadru verosimil de înțelegere și circumscriere a studiilor de istorie locală, națională, regională. Ținem să subliniem determinarea istoricilor români de a coopera cu istoriografiile europene și internaționale, cu instituțiile și rețelele profesionale ale istoricilor care servesc cu credință principiile Muzei Clio, cercetarea și prezentarea adevărului istoric”, a transmis președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, citat de Agerpres.

Citiți și:
Ioan Aurel Pop: Introducerea abuzivă în școală a unor noi materii se face, de regulă, în detrimentul orelor de română, istorie, geografie etc., ceea ce conduce la degradarea existenței noastre ca persoane și ca popor
Magistrală lecție de istorie a președintelui Academiei, Ioan Aurel Pop: „Ne amăgim dacă credem că cineva poate să conducă o țară fără Dumnezeu și fără Carte”

 

yogaesoteric
20 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More