Iohannis, discurs în SUA la primirea unei distincţii din partea Comitetului Evreiesc American

„Întărirea statului de drept, independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie sunt priorităţile mele principale”

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în Statele Unite, a susţinut o alocuţiune cu ocazia primirii distincţiei Light Unto the Nations, în cadrul Forumului Global American Jewish Committee – Sesiunea formală destinată liderilor internaţionali. Şeful statului a afirmat, în discursul susţinut în cadrul forumului, că „Întărirea statului de drept, independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie sunt priorităţile mele principale.”
 

 

„Ca ţară care a trecut prin întunericul dictaturii comuniste, am parcurs un drum lung. Ne-am confruntat şi am depăşit multe provocări în procesul de construire a unei democraţii solide bazate pe statul de drept, o economie de piaţă liberă şi o societate deschisă. O societate care îi ajută pe cetăţenii săi să aibă o voce puternică, chiar dacă trebuie să apere aceste valori pe stradă”, a afirmat Klaus Iohannis.

„Prin eforturile, dedicarea şi uneori sacrificiile poporului nostru, România îşi ocupă locul potrivit printre naţiunile care valorizează, protejează şi promovează aceste principii”, a adăugat şeful statului.

„Acest premiu foarte special mă face să-mi asum un angajament suplimentar de a-mi pune toată puterea, ca preşedinte al României, să apăr justiţia, democraţia, statul de drept pentru ţara mea, pentru regiune şi la nivel global”, a mai spus Klaus Iohannis.

„Îndrăznesc să spun că România este o ţară puternică. Puterea sa nu este dată de către geografie sau circumstanţe. Ea este dată de către valorile pe care le promovăm şi de către hotărârea sa de a contura un rol distinct al ţării mele în salvgardarea securităţii regionale şi transatlantice.”

„În acest context, vă pot asigura că vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană. Legătura transatlantică va continua să fie cea mai puternică garanţie a noastră pentru securitate, libertăţi fundamentale şi prosperitate”, a mai afirmat şeful statului.

Klaus Iohannis a primit în data de 5 iunie a.c., la Washington, distincţia Light Unto the Nations, premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) şefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

Ceremonia s-a desfăşurat în cadrul Forumului Global al AJC, care a avut loc în capitala Statelor Unite ale Americii în perioada 4-6 iunie, cu peste 3.000 de participanţi din peste 70 de state. Forumul Global al AJC este cea mai mare întrunire a unei organizaţii evreieşti la nivel mondial, la care participă şefi de state, de guverne, miniştri ai afacerilor externe, precum şi reprezentanţi ai Congresului SUA şi ai instituţiilor federale.

Distincţia i-a fost decernată preşedintelui României pentru rolul său decisiv în consolidarea democraţiei şi statului de drept, pentru eforturile sale susţinute în combaterea antisemitismului şi pentru întărirea relaţiilor ţării noastre cu SUA şi Israel. Premiul a fost înmânat de către Allen J. Reich, membru al Consiliului Executiv al AJC.

Citiţi şi:

Slugile geopoliticii. Din gândirea politică a preşedintelui României: Decât slugă la ruşi, mai bine slugă la americani


Ce înseamnă acum alegerea lui Trump pentru România

yogaesoteric

27 iunie 2017 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More