Iranul se joacă în curtea Americii

Vizita președintelui iranian în Venezuela, Nicaragua și Cuba a fost o adevărată provocare în ceea ce privește hegemonia globală a Washingtonului, totul fiind făcut la lumina zilei chiar în proximitatea Statelor Unite, exact în zona de influență a americanilor.

Pe 21 iunie 2023, Subcomisia de Luptă Împotriva Terorismului, de Aplicare a Legii și de Informații a SUA a organizat o audiere privind combaterea amenințărilor reprezentate de actorii „statelor națiune” în America Latină la adresa securității interne a Statelor Unite. Congresmanul și președintele subcomisiei, August Pfluger, s-a referit la „amenințările” reprezentate de China, Rusia și Iran la adresa securității interne a SUA în America Latină, adesea denumită „curtea din spate a Americii”. În timpul recentei andocări a unei flotile a Marinei Militare Iraniene în orașul-port din Brazilia Rio de Janeiro, congresmanul Pfluger și-a exprimat îngrijorarea față de ceea ce a spus că este intenția Iranului „de a-și afirma puterea în regiune”. Călătoria flotilei, care a străbătut întreaga lume, în ciuda faptului că s-a confruntat cu sancțiuni, a fost văzută ca o demonstrație remarcabilă a priceperii militare a Iranului.

Îngrijorarea lui Pfluger, deși nu a fost declarată în mod explicit, a fost declanșată de turneul foarte mediatizat al președintelui iranian Ebrahim Raisi în Venezuela, Nicaragua și Cuba, marcând prima vizită a unui președinte iranian în regiune în peste șapte ani.

Influența iraniană în America Latină

În timp ce Raisi era ocupat să semneze zeci de acorduri de cooperare cu omologii săi din America Latină, Maria Elvira Salazar, președintele Subcomisiei Camerei SUA pentru emisfera vestică, a declarat pentru Fox News că vizita Președintelui Iranului în regiune a subliniat eșecul politicii Administrației Biden în America Latină, care nu cu mult timp în urmă era fortăreața Americii.

Este important să ne reparăm relațiile cu prietenii noștri din regiune, astfel încât să putem forma un front unit împotriva țărilor care invită regimul terorist al Republicii Islamice Iran în emisfera noastră”, a subliniat Salazar.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a încercat să dea evenimentelor o întorsătură pe palierele curajului și nonșalanței. Întrebat de reporteri despre călătoria lui Raisi în cele trei țări din America Latină și despre „cum ar putea contracara SUA orice urmăresc iranienii să realizeze acolo”, el a ridicat din umeri: „Nu cerem țărilor din această emisferă sau altora să aleagă cu cine se vor asocia, cu cine vor vorbi sau cu cine vor să se viziteze a spus Kirby, evitând întrebarea. Acestea sunt treburile lor. Noi ne concentrăm pe propriul nostru interes de securitate națională în regiune.

A fost o încercare slabă de a-și salva imaginea față de primirea entuziastă pe care a avut-o președintele iranian la sud de graniță. În definitiv, SUA au fost profund implicate în contracararea, până la urmă fără rezultate notabile, a influenței iraniene în America Latină pe timp de mulți ani. Când a fost întrebat mai departe dacă guvernul SUA este „îngrijorat” de cooperarea extinsă dintre Iran și cele trei țări din America Latină sancționate de SUA, Kirby a lăsat garda jos: „Vreau să spun, uite, nu pot vorbi despre agenda lor sau despre ce face Președintele Ibrahim Raisi sau cu cine se va întâlni. Dacă suntem îngrijorați de comportamentul destabilizator al Iranului? Sigur că suntem. Avem și vom continua să luăm măsuri pentru a atenua acest comportament.” Reacțiile au venit și de la grupurile de lobby pro-israeliene din SUA, inclusiv Liga Anti-Defăimare (ADL), care a descris influența Teheranului în regiune drept „distructivă”.

Călătoria lui Raisi ca mesaj politic

Adresându-se reporterilor din Teheran, la întoarcerea sa din călătoria de cinci zile, Raisi a descris America Latină drept o „regiune strategică” cu o abundență de resurse naturale și oameni educați despre care a spus că au rezistat cu curaj „puterilor arogante” și „ordinii mondiale nedrepte” pe timp de mulți ani. El a semnat, de asemenea, 35 de acorduri de cooperare și memorandumuri de înțelegere între Iran și cele trei țări din America Latină în domeniile energiei, industriei, mineritului și altele.

Ebrahim Raisi

Discursurile pline de putere și interviurile în presă ale Președintelui Iranian în toate cele trei țări s-au învârtit în jurul temelor „ocolirea sancțiunilor SUA”, „stimularea cooperării între țări independente”, „încheierea hegemoniei americane” și stabilirea „unei noi ordini mondiale”. „Relațiile dintre Iran și Venezuela nu sunt relații diplomatice din sfera obișnuitului. Sunt absolut strategice”, a spus Raisi la Caracas, după întâlnirea cu omologul său venezuelean, Nicolas Maduro, adăugând că cele două țări au „dușmani comuni care nu doresc ca noi să trăim independent”, cu referire clară la SUA. Cele două părți au convenit să-și intensifice comerțul anual de la 3 la 20 de miliarde de dolari, în două etape, în conformitate cu pactul de cooperare pe 20 de ani semnat în timpul vizitei lui Maduro la Teheran în iunie anul trecut. Prima vizită a lui Raisi la Caracas a avut loc în contextul în care exporturile de petrol venezuelean continuă să crească pe fondul slăbirii sancțiunilor americane, Iranul jucând un rol cheie în menținerea rafinăriilor venezuelene pe linia de plutire.

Într-o mișcare simbolică, dar extrem de semnificativă, Maduro a anunțat un plan de a instala un bust al renumitului General militar al Iranului, Qassem Soleimani, care a fost asasinat de americani într-o lovitură cu drone în fața Aeroportului Internațional din Bagdad în ianuarie 2020, chiar la locul final de odihnă al legendarului lider independent al Venezuelei, Simon Bolivar.

Yankeilor, plecați acasă!”

În cea de-a doua etapă a turneului în cele trei națiuni al lui Raisi în Nicaragua, s-a făcut în continuare vorbire despre uciderea comandantului militar iranian. Președintele nicaraguan, Daniel Ortega, i-a adus laude generoase lui Soleimani, criticând asasinarea acestuia de către „imperialismul yankeu”.

Omagiem împreună cu eroii și martirii noștri pe toți eroii și martirii Iranului, în special pe Generalul Qassem Soleimani, care a fost asasinat de imperialismul yankeu în timp ce lupta împotriva terorismului American”, a spus Ortega.

Președintele Iranului, la rândul său, a declarat că Washington-ul a încercat să „paralizeze poporul nostru cu amenințări și sancțiuni”, dar a eșuat și totodată a criticat sancțiunile SUA împotriva celor două „țări independente”.

Cooperarea dintre țările din America Latină și alte țări independente din diferite regiuni crează o unitate care va ajuta la neutralizarea sancțiunilor și va duce la creșterea capacităților țărilor noastre”, a menționat Raisi, afirmând că Republica Islamică a „transformat amenințările și sancțiunile în oportunități”.

În ultima etapă a turneului său în America Latină, președintele Iranului și delegația iraniană însoțitoare au călătorit în Cuba, o altă țară care suferă de decenii de asediu economic al SUA, unde a purtat discuții ample cu președintele cubanez Miguel Díaz-Canel, care a promis că va intensifica cooperarea cu Iranul.

Când președintele Iranului vine în țara noastră în aceste condiții de sancțiuni împotriva națiunii Cubei, ne întărește încrederea și credința în Iran”, a spus Diaz-Canel, arătând spre spiritul de camaraderie dintre cele două țări afectate de sancțiuni. „Venezuela, Nicaragua, Cuba și Iran sunt printre țările care s-au confruntat eroic și cu o rezistență fermă cu sancțiuni, amenințări, blocade și interferențe din partea imperialismului yankeu și a aliaților săi”, s-a grăbit să adauge el.

Bineînțeles, cu săptămâni înainte de vizita lui Raisi la Havana, Iranul și Cuba au fost enumerate de administrația Biden drept țări care „nu cooperează pe deplin” în lupta împotriva terorismului.

O moștenire comună

Ebrahim Raisi

Călătoria lui Raisi a ilustrat și faptul că solidaritatea politică nu cunoaște granițe. În timp ce Fidel Castro și Hugo Chavez sunt admirați în și în jurul Iranului, Qassem Soleimani are o mulțime de admiratori în America Latină. Turneul președintelui iranian în America Latină demonstrează fără îndoială rezistența țărilor sancționate de SUA pentru a-și asigura interesele și a neutraliza încercările de a fi izolate sau uitate. Turneul a avut loc pe fondul dinamicii diplomației care a cuprins Asia de Vest în urma apropierii dintre rivalii tradiționali regionali Iran și Arabia Saudită într-un acord negociat de China ‒ principalul rival economic al Washingtonului ‒ precum și tranziția dramatică de la o ordine mondială unipolară la cea multipolară. Într-un interviu acordat publicației de știri de stat din Venezuela TeleSUR din Caracas, Raisi a spus că SUA obișnuia să considere America Latină drept „curtea din spate”, dar regiunea se bucură acum de suveranitate „mulțumită spiritului oamenilor”, în timp ce arăta spre  „interesele și obiectivele comune” ale Iranului și ale Americii Latine.

Iranul și-a păstrat independența timp de 44 de ani (de la revoluția din 1979) și nu am permis nimănui să ne supună. Noi nu asuprim pe nimeni și nu vom accepta niciodată ca cineva ne asuprească. Voința noastră este să ne bucurăm de prosperitate economică și să creștem.” „Este un război al voințelor ‒ voința oamenilor care vor să fie independenți în fața unui sistem dominant care vrea să-i subjuge pe toți”, a adăugat el.

Iranul nu este izolat

Din tot ceea ce putem vedea, turneul de cinci zile al lui Raisi a purtat un mesaj simbolic ‒ care a depășit extinderea cooperării strategice și economice dintre Iran și țările din America Latină ‒ și anume cel de a-l privi pe „Marele Satan” în ochi în propria-i curte și de a anunța o nouă ordine mondială liberă. Vizita a purtat un alt mesaj puternic: dacă Marina SUA își poate staționa navele în Golful Persic, la 7.000 de mile de continentul SUA și poate stabili baze militare și flote în vecinătatea Iranului, din Irak până în Bahrain, Iranul își poate extinde amprenta și în curtea din spate a Americii. Diferența este că SUA a fost necesar să fabrice pretexte pentru invazii și intervenții militare: armele inexistente de distrugere în masă din Irak și Războiul Împotriva Terorii sunt doar două exemple recente. Abia acum ‒ după decenii de alarme false și conflicte continue și distructive ‒ SUA își vede influența depreciindu-se la nivel global. În același timp, iranienii sunt invitați și îmbrățișați cu căldură, fapt exemplificat nu doar în recentul turneu din America Latină, ci și de cealaltă parte a lumii, în Indonezia, anterior cu o lună. Ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a postat pe Twitter, în luna iunie: „Luptăm pentru unitatea și fraternitatea între Muslim Ummah (comunitatea credincioșilor musulmani) și oamenii asupriți din regiune. Este același plan pe care Soleimani, marele erou al luptei împotriva sionismului și terorismului l-a dus timp de 30 de ani! Evident, acest plan are mulți inamici. Dar este important ca planul să fie dus la capăt.

Departe de a fi izolat, Iranul creează în mod activ legături politice, comerciale și de securitate importante cu state independente și suverane din Sudul Global ‒ care este din ce în ce mai reticent să respecte o linie atlantistă. Lăsând la o parte acordurile comerciale și de dezvoltare, turneul în America Latină a lui Raisi a fost conceput pentru a-i arăta pe cei mai înalți oficiali ai Iranului cum se plimbă prin curtea din spatele Americii ‒ departe de a fi izolați, sfidând sancțiunile și amenințările Washingtonului și demonstrând cât de mult a scăzut puterea SUA.

Citiți și:
După ce și-au dărâmat singuri turnurile gemene, SUA cer despăgubiri Iranului de 6 miliarde de dolari
Statele Unite pierd Orientul Mijlociu: Biden rupe relațiile cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și le trimite „pachet” la BRICS

 

yogaesoteric
25 iulie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More