Israelienii au nevoie de viză pentru Bolivia

După ce premierul conservator al Turciei, islamistul moderat Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Israelul promovează „terorismul de stat” prin bombardarea nediscriminatorie din Fâşia Gaza şi uciderea a peste 1300 de persoane, majoritatea civili, inclusiv peste 240 de copii, a venit rândul preşedintelui Boliviei, socialistul Evo Morales, să atace dur operaţiunile militare din regiune. Acesta a spus că Israelul este un „stat terorist” şi că ţara sa va renunţa în semn de protest la acordul de scutire de vize pentru turiştii evrei.

Anularea acordului din 1972 care permitea israelienilor să călătorească în Bolivia fără vize „înseamnă, cu alte cuvinte, că noi declarăm Israelul un stat terorist”, a afirmat la finalul lunii iulie 2014 preşedintele sud-american, după o întâlnire cu membrii guvernului.

Acesta a mai declarat că, prin atacurile armatei, Israelul a demonstrat că „nu este un garant al principiilor care respectă viaţa şi nici al celor care permit coexistenţa paşnică şi armonioasă în cadrul comunităţii internaţionale”.

Anterior, la începutul lunii iulie 2014, Evo Morales a cerut Comisiei ONU pentru Drepturile Omului să condamne Israelul pentru „crime împotriva umanităţii”.

Bolivia a rupt legăturile diplomatice cu Israelul în 2009, tot în urma unor atacuri asupra Fâşiei Gaza.

Şi alţi lideri latinoamericani au mai avut ieşiri publice ostile Israelului. Preşedintele  venezuelan a lansat campania „SOS Palestina”, în semn de protest faţă de invazia din Gaza. Venezuela a rupt legăturile diplomatice cu statul evreu încă din 2009, asemenea Boliviei. De asemenea, Chile, El Salvador, Ecuador, Brazilia şi Peru şi-au rechemat ambasadorii din Israel.

Citiți și:
Raport șocant în Israel: «Vizam adeseori ținte civile, din distracție!»
Armament din SUA folosit pentru crime de război în Gaza

yogaesoteric
10 august 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More