Mega-tendinţe globale ale omenirii

National Intelligence Council al Statelor Unite ale Americii prezice că, în 2030, China va fi cea mai mare putere economică din lume, schimbările climatice vor determina o instabilitate globală accentuată, prin reducerea apei şi hranei şi va avea loc o „schimbare tectonică” odată cu apariţia, la nivel mondial, a unei clase economice de mijloc. 

Raportul Tendinţelor Globale, realizat de National Intelligence Council, publicat la fiecare cinci ani, spune că societatea se află într-un „moment critic al istoriei umanităţii”. Acest raport se bazează pe opinia unor experţi străini, inclusiv pe reuniunile care au avut loc în aproape 20 de ţări, arătând un viitor în care puterea Statelor Unite se va diminua, însă nu vor exista alte state care să o înlocuiască. „Nu va fi nicio putere hegemonică. Puterea se va deplasa între reţele şi coaliţii dintr-o lume multipolară”, arată raportul.

Studiul oferă o serie de scenarii posibile pentru anul 2030. Consideră că cel mai bun scenariu este acela în care „China şi Statele Unite vor colabora pentru o serie de probleme, ducând spre un nivel global de cooperare mai extins”. „Un colaps sau o diminuare bruscă a puterii SUA ar duce probabil la o lungă perioadă de anarhie globală; nicio altă putere nu va înlocui Statele Unite în calitate de garant al ordinii internaţionale”, dezvăluie raportul, bazându-se pe ipoteza că Statele Unite sunt o forţă de stabilitate şi echilibru.

Raportul National Intelligence Council face o distincţie între ceea ce numeşte „mega-tendinţe” – lucruri care sunt foarte probabile să apară – şi „factori schimbători”, care sunt mai puţin probabili. Printre mega-tendinţe se numără şi creşterea prosperităţii în lume. „Creşterea la nivel mondial a clasei de mijloc constituie o schimbare tectonică: pentru prima dată, o majoritate a populaţiei globale nu va sărăci, iar clasa de mijloc va fi cel mai important sector economic şi social în marea majoritate a ţărilor din lume”, relatează The Guardian.

Odată cu creşterea prosperităţii la nivel global, vor apărea schimbări ale influenţei şi puterii. „Difuzarea puterii între ţări va avea un impact dramatic până în 2030. Asia va depăşi America de Nord şi Europa în ceea ce priveşte puterea la nivel mondial, conform unor indicatori cum sunt PIB-ul, mărimea populaţiei, cheltuielile militare şi investiţiile tehnologice. China va avea probabil cea mai mare economie, depăşind Statele Unite cu câţiva ani înainte de 2030”.

Această schimbare va însemna că ţările europene vor avea un impact diminuat asupra economiei globale. „Într-o schimbare tectonică, starea de sănătate a economiei mondiale va fi legată de ţările în curs de dezvoltare. Pe lângă China, India şi Brazilia, jucători regionali cum sunt Columbia, Indonezia, Nigeria, Africa de Sud şi Turcia vor deveni foarte importanţi pentru economia globală”.

De asemenea, raportul spune că „emanciparea individuală” se va accelera odată cu creşterea clasei de mijloc şi reducerea sărăciei, în combinaţie cu noi tipuri de comunicaţii. „Într-o schimbare tectonică, indivizii şi grupurile mici vor avea un acces mai mare la tehnologiile letale şi perturbatoare (în special capacităţile de atacuri precise şi instrumentele cibernetice), permiţându-le să comită violenţe pe scară largă”.

Mega-trendurile arată spre o creştere a instabilităţii, datorită creşterii cererii de apă, hrană şi energie, agravată de schimbările climatice. „Cererea pentru hrană, apă şi energie va creşte cu aproximativ 35%, 40% şi respectiv 50%, datorată creşterii populaţiei globale şi a obiceiurilor de consum ale clasei de mijloc în expansiune”.

Schimbările climatice vor înrăutăţi perspectivele privind disponibilitatea acestor resurse decisive. Analiza sugerează faptul că severitatea condiţiilor meteorologice existente se va intensifica odată ce zonele umede vor deveni din ce în ce mai umede, iar zonele uscate şi aride se vor extinde. „Precipitaţii tot mai puţine se vor întâlni în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, precum şi în vestul Asiei Centrale, sudul Europei, Africa de Sud şi în sud-vestul Statelor Unite”. Se spune că soluţiile găsite pentru problemele globale cu care omenirea se va confrunta vor avea nevoie de mai multe ţări dezvoltate pentru a ajuta ţările mai vulnerabile în implementarea lor.

Printre cei mai puţin previzibili, dar posibili, „factori schimbători” identificaţi în raport, sunt: căderea monedei euro, o pandemie severă sau un atac nuclear al Pakistanului sau Coreei de Nord. De asemenea, raportul prognozează că o China mai democratică ori apariţia unui regim mai liberal în Iran, ar putea avea un impact semnificativ în stabilitatea globală.

Raportul avertizează că un număr de ţări riscă să devină state eşuate până în 2030, printre care Afganistan, Pakistan, Rwanda, Uganda şi Burundi. Riscul unui război civil sau al unui conflict intern rămâne ridicat în Africa şi Orientul Mijlociu, dar scade în America Latină.

Traducere şi adaptare de Ioan Românu
Articol preluat din revista Lumea.

Citiţi şi:

Dincolo de aparenţe, este evident că Uniunea Europeană este deja vârful de lance pentru instaurarea sinistrei «Noi ordini mondiale»

Noua Ordine Mondială – Lumea încotro?

yogaesoteric

9 august 2015

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More