Israelul cere cenzură globală asupra internetului
Surprinzătoarea idee vine din partea lui Gilad Erdan, ministru al Siguranţei Publice, care la începutul anului a dezvăluit presei un adevărat plan care are în vedere cenzurarea platformelor de social media de pe internet care duc politici antisemite, precum şi crearea unei ipotetice „coaliţii internaţionale” destinate combaterii criticilor la adresa Israelului.
Legislaţia care ar trebui să susţină un astfel de plan trebuie să aibă puncte comune, precum definirea a ceea ce înseamnă incitare la ură contra evreilor, precum şi responsabilizarea celor care folosesc platforme şi reţele sociale pe internet. În plus, companiile care nu semnalează astfel de acte de antisemitism trebuie date în judecată şi obligate să plătească amenzi, mai adaugă ministrul Erdan.
Conform planului întocmit de autorităţile israeliene, ţările participante vor face parte „dintr-o coaliţie laxă, care va urmări ce se postează în mediul online şi vor cere ştergerea conţinutului ofensator”.
„Este vorba de un proiect perfect logic şi îndreptăţit. Dacă, spre exemplu, un hotel este folosit ca loc de întâlnire pentru un grup extremist antisemit, noi vom cere ca acel hotel să rezilieze contractul cu grupul respectiv. În plus, vom avertiza toate hotelurile să nu-i primească pe acei oameni astfel încât grupurile antisemite sa nu mai aibă unde să se întâlnească. La fel vom proceda şi pe internet”, susţin în continuare autorităţile de la Tel Aviv.
Cu toate că israelienii încearcă să deghizeze acest proiect într-unul destinat, chipurile, contracarării distribuirii online de materiale propagandistice de către palestinieni, extinderea acestei ipotetice „coaliţii” are scopuri mai mari. Pentru a justifica planul său, cabinetul ministrului Erdan se foloseşte de exemplul în care un radical palestinian a postat pe internet o hartă a corpului uman, hartă care avea marcate locurile cele mai eficiente pentru înjunghierea mortală a unei persoane, cu trimitere directă la atacurile recente în care mai mulţi israelieni au fost atacaţi cu cuţitele de către palestinieni. Cu toate acestea, în vastitatea internetului, acest gen de postări reprezintă totuşi un procent infim, comparativ cu materialul imens din diverse domenii care este postat zilnic şi sunt deja metode de a se semnala şi ulterior şterge materialele care incită la violenţă.
În ciuda situaţiei, ministrul Erdan crede în continuare că respectiva „coaliţie” va „forţa giganţii care deţin companii de social media să prevină ca platformele în cauză să fie folosite de cei care incită la crime şi terorism”.
„Giganţii social media fac zilnic milioane de dolari, dar continuă să susţină că nu sunt responsabili de conţinutul postărilor de pe platformele deţinute de ei. Ei bine, asta nu mai poate continua la nesfârşit. Suntem decişi să oprim această iresponsabilitate şi vom face acest lucru ca parte a unei coaliţii internaţionale”, a mai declarat Erdan pentru cotidianul Times of Israel.
Citiţi şi:
Povestea unei vorbe proaste: «antisemitismul»
Sfârșitul internetului… așa cum îl știm acum?
Ce sunt sayanim?
yogaesoteric
17 aprilie 2016