Israelul va fi prima țară care va avea apărare antiaeriană completă cu laser

Israelul va avea o apărare antiaeriană parțială cu laser până anul viitor, a declarat recent directorul de la Rafael Advanced Defense Systems, Yuval Steinitz, la Radio Armata.

Peste un an – Israelul va fi prima țară care va avea protecție parțială cu laser. În doi ani am putea avea protecție completă – împotriva rachetelor, obuzelor, proiectilelor sau a orice altceva. Acest echipament ne va proteja atât în sud, cât și în nord”, a declarat Steinitz.

Eforturile Israelului pentru apărarea antiaeriană cu laser

În luna februarie a acestui an, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării, generalul de brigadă (rezident) Danny Gold, a declarat că laserele de apărare antiaeriană ale Israelului, atunci când vor fi pe deplin implementate, vor putea doborî tipul de drone pe care Iranul le-a trimis Rusiei pentru a le folosi împotriva Ucrainei. Vorbind la conferința privind inteligența artificială de la Universitatea din Tel Aviv la acea vreme, directorul MAFAT [Direcția de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării] a declarat că ministerul său lucrează la dezvoltarea „următoarei generații de utilizare a laserelor”.

El a vorbit despre mai multe teste reușite de distrugere a rachetelor „cu un sistem foarte sofisticat de armament cu laser… Am făcut același teste pentru mortiere, rachete și UAV-uri [vehicule aeriene fără pilot], cum ar fi UAV-urile iraniene trimise în Ucraina. Același concept de UAV, le putem doborî”.

În februarie 2022, premierul de atunci, Naftali Bennett, a proclamat că abilitatea Israelului de a utiliza lasere a progresat semnificativ și că ar putea fi operaționale mult mai repede decât se așteptau oamenii.

În luna ianuarie a acestui an, șeful demisionar al Statului Major al IDF, Aviv Kohavi, a declarat pentru The Jerusalem Post:

Sistemul de apărare cu laser este cu adevărat o veste grozavă. Acesta va fi atât terestru, cât și aerian. Vreau să fiu precaut în ceea ce privește termenele. Peste încă doi ani, ne așteptăm să desfășurăm sisteme de-a lungul graniței cu Fâșia Gaza pentru a testa eficiența acestui instrument.

A funcționat foarte bine în testele de teren. Dacă acest experiment va funcționa – și vom continua să integrăm și să îmbunătățim sistemul de apărare cu laser pe parcursul a doi ani – ne vom mișca cât mai repede posibil pentru a-l desfășura în tot Nordul. Nu mă pot angaja la un număr specific de ani. Nu vreau să fiu optimist dar nici să fiu pesimist.”

Kohavi a adăugat:

Știu că s-au înregistrat progrese mari în ultimii trei ani și că am investit mulți bani în acest sens. Am stabilit că sistemul de apărare cu laser are beneficii multiple în care va fi nevoie să investim mult. Mă bucur că a progresat atât de mult.”

Citiți și:
Facebook-ul secret al armatei israeliene: Blue Wolf, programul de recunoaștere facială, care îi identifică pe palestinienii din Cisiordania ocupată
Conflictul spațial: sateliții bodyguard!

 

yogaesoteric
24 septembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More